Kringloop Makerspace 

Bij de Kringloop Makerspace krijgt iedereen de kans om te maken, leren en experimenten met en van tweedehands goederen en materialen.

In het kort

De Kringloop Makerspace is een open werkruimte middenin een kringloopwinkel waar we creatief aan de slag gaan met tweedehands goederen en afgedankte materialen die in de kringloopwinkel binnenkomen.

Kringloopwinkels moeten vaak alsnog een hoop spullen weggooien die ze niet kunnen verkopen. Er is simpelweg een overvloed aan goederen en materiaal. Nergens word je zo bewust van onze afvalstromen en onze consumptiemaatschappij als achter de schermen van een kringloopwinkel.

Met de Kringloop Makerspace gaan we die afvalberg een stukje kleiner maken. Door creatief, lerend en experimenterend aan de slag te gaan.

We starten met een naaiatelier waar iedereen het ambacht kan komen leren en zelf kan experimenteren en maken met textiel.

 

Maken is leuk!

In de Kringloop Makerspace ligt de focus op het maken, niet op verkoop of productie voor verkoop. We maken voor onszelf. Bij maken draait het om het leerproces, ontdekken door te doen, creativiteit en het ambacht. Het resultaat is voor de deelnemer zelf om te gebruiken in het dagelijks leven.  

Een makerspace is een creatieve gemeenschap waar makers hun passie en skills met elkaar delen. Deelnemers leren van elkaar én door te doen. In de Kringloop Makerspace verplaatsen we het concept van een makerspace van de technische en/of digitale wereld, met bijvoorbeeld 3d-printen en lasercutting, naar een veel meer ambachtelijke context, met naaien of houtbewerking. 

Door iets nieuws te maken met afgedankte materialen zetten we deelnemers aan het denken. We stimuleren een ‘makers’ levenshouding, als alternatief voor de wegwerpmaatschappij. We willen graag teweegbrengen dat deelnemers vaker denken aan creatief hergebruik. In plaats van spullen gelijk weg te gooien zichzelf de vraag stellen: Wat kan ik maken van dat ene T-shirt waar een heel groot gat in zit?

 

In de kringloopwinkel

De Kringloop Makerspace zit midden in kringloopwinkel Wawollie in Utrecht. Dit is een unieke locatie en tegelijkertijd ook de meest natuurlijke plek om te werken met afgedankte materialen. 

Het zit al in de naam, de kringloopwinkel staat voor hergebruik. Bij de kringloopwinkel krijgen afgedankte en gedoneerde goederen en materialen een tweede leven. In de Kringloop Makerspace kunnen we ook de onverkoopbare spullen toch nog hergebruiken. Dit materiaal hebben we in de kringloopwinkel binnen handbereik. 

Bovendien kunnen we door de samenwerking met kringloopwinkel het proces van recyclen compleet transparant maken. Achter de schermen van de kringloop kunnen deelnemers van de Kringloop Makerspace direct zien wat, waar en hoeveel goederen en materiaal worden gedoneerd. Door mensen dit zelf te laten ervaren en met eigen ogen van dichtbij te laten zien willen we ze bewust maken van de gevolgen van onze wegwerpmaatschappij, de enorme afvalstromen en de fast fashion industrie. We benadrukken daarmee de noodzaak van hergebruik.

 

Stap 1 - Het naaiatelier

In de Kringloop Makerspace kan gewerkt worden met een hoop verschillende grondstoffen en ambachten. Wij starten met een naaiatelier waar we met textiel en kleding aan de slag gaan, onder begeleiding van ervaren naaisters en makers.

Een makerspace voor meubelmaken en houtbewerking staat nog op ons verlanglijstje voor de toekomst. 

In de wereld van mode, textiel en hergebruik is nog veel te winnen. Het is niet voor niks de op een na meest vervuilende industrie ter wereld, na olie en gas. Het recyclen van oude kledingstukken tot nieuw hoogwaardig textiel (om weer nieuwe kleding van te maken) is nog niet goed mogelijk op industrieel niveau. Er zijn allerlei ontwikkelingen op dit gebied gaande maar een echte duurzame optie voor 100% circulair textiel, die op grote schaal kan worden toegepast, is nog niet gevonden. (bron: https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/een-nieuw-leven-voor-oude-kleren/) 

In de Kringloop Makerspace gaan we terug naar het materiaal. De kledingstukken zijn duidelijk niet in gewenste staat of vorm maar het materiaal is daarmee niet minder goed  om mee te werken. We gaan uit van de eigenschappen van het materiaal (kleur, textielsoort, textuur, kledingstuk, grootte) en creëren van daaruit weer iets nieuws. Zo maken we kledingstukken van 100% gerecycled textiel.

Profile picture for user tinkavanderkooij_89517
Tinka
Auteur
Tinka maakt alles zelf. Duurzaamheid door creativiteit is daarbij haar motto. Met name de textiel- en mode industrie wil ze graag verbeteren. Al twee jaar koopt ze geen nieuwe kleding meer, tweedehands mag of natuurlijk zelf maken. Door haar werk bij een grote kringloopwinkel wordt ze met haar neus op de feiten gedrukt van de wegwerpmaatschappij en het kledingprobleem. Dat wil ze aanpakken!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 308 leden