Kim & Koen 

Elk materiaal heeft een eigen verhaal, dat we vertellen in onze eigenwijze ontwerpen.

Zwerfmateriaal en een materialenhaven vol hout.

Wij zijn makers. En als ontwerpers lossen we graag problemen op. Deze passies, het maken van mooie producten en het oplossen van problemen, combineren we sinds de oprichting van Kim & Koen. Vanaf het moment dat we in september 2016 ons bedrijf gestart zijn, verzamelen we materiaal. Zwerfmateriaal. Materiaal met potentie, maar zonder functie. Het oude bankstel van je oma, waar niemand op zit te wachten als ze verhuisd naar een kleine aanleunwoning, hele inboedels die bij herstructureringswijken aan straat komen te staan wanneer iedereen bijna tegelijkertijd naar een andere plek verhuisd. Maar ook plaatmateriaal wat we opkopen van een failliet bedrijf. 

Zoals je merkt werken we veel met hout. We hebben onze werkplaats daarop ingericht toen we merkten dat hout vaak geen tweede leven meer krijgt, maar naar de stort wordt gebracht. En al dat hout, dat we krijgen of vinden, slaan we op in onze materialenhaven. Tot we er een nieuwe functie voor hebben.

Het verhaal dat hout verteld

Hout is een bijzonder materiaal. Het is een levende boom is geweest, en het draagt makkelijk littekens bij zich. Die littekens, of tekens van leven, kunnen komen van toen het hout nog een boom was, maar omdat wij met zwerfmateriaal werken, kunnen het ook tekens zijn van de vorige functie, zoals schroefgaten of verbindingen. We proberen deze tekens in te zetten in onze ontwerpen. Te laten bijdragen aan het unieke verhaal van ieder stuk hout dat we voor het product gebruiken.

Organisch ontwerpen

Door onze manier van werken, verloopt het ontwerp- en maakproces anders dan anders. Het spreekt ons erg aan en maakt ons nog enthousiaster over deze manier van werken. Ieder ontwerp is namelijk een puzzel. Omdat we werken met het materiaal dat we hebben, staat het ontwerp dat we op papier maken niet vast. Als we een stuk hout hebben wat we kunnen gebruiken, maar de afmeting is net anders dan we getekend hebben, gebruiken we het toch, en passen we aan waar nodig. Het ontwerpen gaat daardoor heel organisch en gebeurt vooral in de werkplaats, waar we meteen naar onze haven kunnen om te kijken of we al over het juiste materiaal beschikken.

En als we dat materiaal nog niet hebben? Dan gaan we ernaar op zoek, tot we weer zwerfmateriaal gevonden hebben wat we een nieuwe functie kunnen geven.

Wij laten de waarde zien van materiaal met een geschiedenis. 

Profile picture for user KimEnKoen
Kim & Koen
Auteur
Kim & Koen is een ontwerpstudio met een eigen werkplaats in Breda. We maken betekenisvolle ontwerpen waarbij het gebruik van verantwoord materiaal een belangrijke rol speelt. Tot op heden zijn onze ontwerpen door ons gerealiseerd in zwerfmateriaal. De producten zijn speels en licht en hebben altijd een bijzonder verhaal.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden