In Eigen Hand 

Bijna iedereen wil wel energie besparen in huis, maar waar te beginnen? Met onze ScanApp heb je energiebesparing In Eigen Hand. Supersimpel!

Energiebesparing: In Eigen Hand

Aanleiding          

Veel bewoners van huizen willen heel graag minder energie verbruiken, maar weten niet hoe! Ze hebben geen idee hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken, en hoe ze dat kunnen verminderen.

En als ze het al weten, waar te beginnen? Moet je muurisolatie nemen? Of toch dakisolatie? Of is het beter eerst de lampen te vervangen voor LED? Wat kost het eigenlijk? En vooral: wat levert het op?

Dit zijn veel voorkomende vragen, die Boris en Benjamin tegenkwamen tijdens het uitvoeren van energiebesparingsscans. Samen hebben wij er ruim 250 uitgevoerd en we hebben dus veel ervaring in het verduurzamen van gebouwen. Wij weten dus wel hoe je alle besparingskansen in kaart brengt en vervolgens presenteert. Ook is er ervaring met het leveren en installeren van duurzame maatregelen die uit de scans volgen. Kortom, wij weten de antwoorden op bovenstaande vragen.

Bij het doen van al die energiescans, wat niets anders is dan het in kaart brengen van besparingskansen, hebben we een belangrijke ontdekking gedaan: Je hoeft helemaal geen ervaren expert te zijn om de input van een energiescan te verzorgen. Iedereen kan het! Als je maar goed begeleid wordt.

Daarom ontwikkelen wij een app, waarmee bewoners zelf de input leveren voor de energiescan. Zo brengen bewoners zelf, kamer voor kamer, in kaart waar de energie verspilt wordt en waar de besparingskansen liggen.

Eenvoudig, laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Dat zijn de uitgangspunten van onze applicatie. Op je eigen telefoon. In Eigen Hand. Simpel.

Idee

Energiebesparing, letterlijk In Eigen Hand! Het idee is om hiermee meer mensen te bereiken en te bewegen energie te gaan besparen. Dit idee komt vanuit twee ervaringen.

Ten eerste zijn wij allebei, Boris als Product Developer en Benjamin als onafhankelijk energie-adviseur, een aantal jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van een web-based energiescan. Deze opdrachtgever is echter in 2016 failliet gegaan. We hadden echter altijd al het idee dat wij het beter konden. Door andere uitgangspunten te nemen en ons te richten op andere verdienmodellen, zijn wij er van overtuigd dat wij in huis hebben wat er nodig is voor succes. We weten welke rekenmodellen er nodig zijn, en snappen hoe de app moet uitblinken in gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid.

Ten tweede weten wij dat er geen alternatieven zijn om een groot publiek te bereiken. Het alternatief nu is om een energieadviseur in eigen huis een scan te laten doen. Dat heeft twee grote nadelen. Als eerste, het is duur. Het kost al gauw € 250 tot € 350 per huis voor een energiescan en rapport. Ten tweede de privacy. Het breekt toch in op de persoonlijke levenssfeer van mensen. De adviseur moet het hele huis door. Slaapkamer, badkamer, toilet, alles wordt onderzocht! Deze twee nadelen weerhouden veel mensen  ervan een adviseur in te huren en hun huis te verduurzamen.

De In Eigen Hand ScanApp neemt deze drempels weg. De scan kost slechts een fractie van de prijs van een energieadviseur. Daarnaast hoeft er geen vreemde je hele huis door te lopen. Zo houd je alles In Eigen Hand.

Doel 

Ons doel is om een applicatie te ontwikkelen, waarmee bewoners op een eenvoudige en laagdrempelige manier in kaart kunnen brengen welke duurzame maatregelen ze kunnen nemen om energie te besparen. Zo reduceer je een duur proces dat inbreekt in de persoonlijke levenssfeer, tot drie eenvoudige stappen.

1.    Scan zelf je huis

2.    Ontvang de resultaten

3.    Kies zelf de duurzame maatregelen die je wilt

Drie stappen, alles in één app. Alles In Eigen Hand. Simpel.

Hoe het werkt

Je downloadt de In Eigen Hand-app. Je voert een aantal basisgegevens in en gaat vervolgens met je telefoon kamer voor kamer je huis door. Per kamer vul je de huidige verlichting en isolatiemogelijkheden in. Verlichting, muur-, dak- en vloerisolatie, CV-ketel, waterbesparende douchekop, enkel glas, tochtstrips, zonnepanelen. Alles komt aan bod. Na de laatste kamer vul je je huidige energieverbruik in en met één druk op de knop komt het besparingsrapport op je scherm en in je mailbox. Als laatste is het een kwestie van aanvinken welke besparende maatregelen je wilt hebben en een leverancier neemt contact met je op. Eenvoudig, laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Alles In Eigen Hand.

Doelgroep

Wij maken onderscheid tussen eindgebruikers en klanten. De eindgebruikers zijn bewoners van huizen. Zij zijn degenen die de app In Eigen Hand gebruiken. Ze zorgen voor de input en krijgen het scanrapport met aanbevelingen om te verduurzamen.

We denken echter dat de eindgebruiker niet snel naar de app-store zal stormen om een bedrag uit te geven voor een app. We weten ook uit ervaring dat gemeenten, duurzame energieleveranciers en (duurzame) banken wél bereid zijn om te investeren in het helpen verduurzamen van hun inwoners en klanten. Daarnaast zien wij ook kansen bij woningcoöperaties en belangenverenigingen zoals Vereniging Eigen Huis. 

In Eigen Hand kan voor de klanten ook makkelijk naar eigen hand gezet worden: eigen kleuren, eigen logo’s en zelfs voorkeursleveranciers van duurzame maatregelen kunnen makkelijk aangepast worden in de applicatie. Zo bereiken we zoveel mogelijk mensen, met de grootste impact!

Verdienmodel

Een betaalde app in de Appstore lijkt ons ongeschikt als belangrijkste verdienmodel. Een andere mogelijkheid is om geld te verdienen via leveranciers van geadviseerde duurzame maatregelen. Maar ook daarvan weten we dat het heel erg moeilijk is dat goed te regelen. Dat wordt dus ook geen primair verdienmodel. Daarom willen we licenties verkopen aan klanten.

We weten uit ervaring dat er veel belangstelling is bij gemeenten, banken, duurzame energieleveranciers en organisaties zoals Vereniging Eigen Huis en woningcoöperaties. Zij zijn bereid te investeren in het helpen verduurzamen van hun inwoners en klanten. Dit kan door licenties voor In Eigen Hand af te nemen.

We zullen ons in de eerste plaats richten op gemeenten.  Veel gemeenten hebben ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot het reduceren van CO₂-uitstoot. Ze hebben echter vaak geen idee hoe dat te bereiken. Energie besparen in de bebouwde omgeving is daarbij een speerpunt. Gemeenten hebben echter de grootste moeite om hun inwoners te motiveren energie te besparen. In Eigen Hand kan hierbij een doorbraak bieden. In plaats van honderden euro’s aan energieadviseurs uit te geven voor één energiescan, kunnen wij voor dat bedrag een veelvoud aan scans aanbieden! Zo kunnen duizenden gebouwen verduurzaamd worden.

Hoe zou het prijzengeld jouw project versterken?

Wij willen we het prijzengeld besteden voor fase 1 in de appontwikkeling: onze rekenmodellen door ontwikkelen en testen. Ook willen we een prototype ontwikkelen. Het belangrijkste is om hiermee zo goed mogelijk fase 2 in te gaan: het verleiden van een investeerder om samen het eindproduct te ontwikkelen: een goedkope, laagdrempelige en gebruiksvriendelijke ScanApp. Zo houd je je energiebesparing In Eigen Hand. Simpel.

Contactgegevens

In Eigen Hand

Rochussenstraat 341A

3023DH Rotterdam

Telefoon: 06-4783 6555

www.ineigenhand.nu

Profile picture for user Benjamin.Neeteson_84677
Benjamin
Auteur
Team In Eigen Hand - - - - - - - - - - - - - - - Benjamin Neeteson (36) en Boris Stein (33) ontmoetten elkaar in 2014 en werken twee jaar samen aan een project om de energietransitie te versnellen door gebouwen te verduurzamen. - - - - - - - - - - - - - - - Benjamin studeerde Innovatiemanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na een aantal jaar als zelfstandig energieadviseur gewerkt te hebben, begint hij met een compagnon in 2016 de startup StoredEnergy: Duurzame Energieopslag. Hiermee komen ze bij vijf beste initiatieven in het thema Duurzame Energie van de ASN Bank Wereldprijs 2016. In 2017 bundelt hij zijn ervaringen in een nieuw bedrijf waarmee hij bewoners op simpele wijze wil helpen hun huis te verduurzamen: In Eigen Hand. - - - - - - - - - - - - - - - Boris heeft Sustainable Development & Environmental Governance gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Hij gaat daarna aan de slag als milieuadviseur in Nieuw-Zeeland en levert een strategische duurzaamheidsstudie op voor de Gemeente Amsterdam. Vervolgens werkt hij als product developer aan rekenmodellen voor een web-based tool om gebouwen te verduurzamen. Hierbij ontmoet hij Benjamin en toen al ontstond het idee om in de toekomst samen te werken aan duurzame producten en diensten. Boris is als adviseur bij In Eigen Hand betrokken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden