illi-tv 

Met illi-tv worden de hersenen van mensen met dementie gevoed. O.a. persoonlijke herinneringen worden opgehaald door beeld en geluid.

Aanleiding

Mensen met dementie willen meestal zo lang mogelijk thuis blijven wonen in een vertrouwde omgeving. In een vertrouwde omgeving waar mensen al jarenlang wonen voelen mensen met dementie zich het meest op hun gemak. Daarnaast is het zo dat hoe langer mensen thuis blijven wonen, er minder geld geïnvesteerd hoeft te worden in het verzorgen van mensen met dementie. De kosten van een oudere in een verzorgingstehuis kunnen oplopen naar 164 euro per dag. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 260.000 mensen met dementie. Wetenschappers zijn erover uit dat dit aantal de komende jaren alleen maar gaat toenemen. De vraag is alleen met hoeveel. Illi-tv speelt in op dit maatschappelijke probleem.

Het product: illi-tv

Met illi-tv proberen we de dagstructuur van mensen met dementie te verbeteren. Het apparaat kunnen wij (of mantelzorgers) op afstand bedienen. Wij kunnen daardoor bijvoorbeeld laten weten wanneer iemand moet gaan eten of wanneer iemand zijn of haar medicatie moet nemen. Daarnaast willen wij het mogelijk maken om te kunnen videobellen via illi-tv, zodat er contact kan worden gezocht met familie, vrienden of verzorgers. Bovendien kan illi-tv de gebruiker herkennen wanneer deze langs te tv loopt. De tv kan dan bijvoorbeeld persoonlijke herinneringen laten zien. Wij kunnen dit voor elke gebruiker apart instellen, waardoor wij de mantelzorgers en verzorgers zoveel mogelijk proberen te ontlasten en waardoor de gebruiker zoveel mogelijk rust krijgt.

Illi-tv helpt in het ophalen van persoonlijke herinneringen, vergemakkelijkt sociaal contact, stimuleert een positief zelfbeeld, zorgt voor zintuiglijke stimulatie en zet op deze manier de hersenen weer aan het werk. Illi-tv is een kastje dat makkelijk kan worden aangesloten op de televisie. Dit kan op zorglocaties, maar door de makkelijke installatie en de gebruiksvriendelijke interface van illi-tv kan dit ook bij mensen thuis worden aangesloten.

Doel

Met illi-tv proberen wij drie doelen na te streven. (1) Om rust te creëren bij mensen met dementie en hun omgeving. (2) Om mensen zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis te laten wonen. En (3) om de kosten in de zorg te dringen. Daarnaast proberen wij het product zo door te ontwikkelen dat mensen met een andere verstandelijke beperking illi-tv ook kunnen gebruiken. Wij van illi Engineering geloven dat techniek kwaliteit van leven kan verbeteren!

Productie

Naast ons streven om de samenleving duurzamer te maken door het gebruik van illi-tv, streven wij naar goede arbeidsomstandigheden. Het kastje van illi-tv wordt bij ons op de werkplaats van het kantoor in elkaar gezet. Vaak zijn studenten die bij ons stage lopen bij dit proces betrokken. Daarnaast wordt de software voor illi-tv door onszelf geschreven. Wij hebben een jong, maar divers team. Met werknemers uit verschillende velden. Wij vinden het belangrijk dat wij elke dag samen lunchen om de spirit in ons team te houden en waarbij we elkaar op een andere manier kunnen leren kennen. 

Profile picture for user ivor_89306
Ivor
Auteur
Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie te schrijven over "Social Entrepreneurial Mindset" voor mijn Master op de Vrije Universiteit. Sinds een half jaar werk ik voor illi Engineering, waarbij ik probeer te helpen om de strategie van de organisatie uit te zetten. Ik vind het mooi dat dit bedrijf zich inzet om de wereld te verbeteren. Namelijk het leven met dementie zo dragelijk mogelijk te maken. Dit niet alleen voor de mensen met dementie zelf, maar ook voor de verzorgers en mantelzorgers.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social