Human Material Loop 

Het integreren van menselijk haarafval in een gesloten recyclingsysteem.

Human Material Loop onderzoekt het concept van de mens als duurzaam materiaal van de toekomst. Human Material Loop verzamelt, verwerkt en ontwikkelt textiel met de laagst mogelijke ecologische voetafdruk. Het integreren van mensenhaar in een closed-loop recyclingsysteem en het als nieuw materiaal introduceren voor de textielindustrie kan een game-changer zijn voor de industrie. De textielindustrie is de tweede grootste vervuiler ter wereld, net na de olie-industrie. We moeten radicale veranderingen doorvoeren als we deze planeet voor toekomstige generaties willen behouden. 

In Europa belandt 72 miljoen kg menselijk haar op stortplaatsen. De meeste belangstelling voor haar gaat uit naar haargroei, haartypes en haarverzorging, maar haar is ook een belangrijk biomateriaal dat hoofdzakelijk bestaat uit proteïne, met name keratine. De unieke voordelen van biologische vezels zoals menselijk haar worden nog niet toegepast in onze productcycli. Menselijk haar, de overvloedige hoeveelheid en het veelzijdige vermogen ervan (niet-toxisch, niet-irriterend voor de huid, hoge treksterkte, lichtgewicht, thermische isolator, flexibiliteit, en olie-absorberend), toont een groot potentieel als materiaal om producten van te ontwikkelen.

In Europa wordt 72 miljoen kg afval van mensenhaar gegenereerd. Afvalhaar belandt op stortplaatsen, waardoor giftige gassen in het milieu terechtkomen. Afvalhaar hoopt zich in grote hoeveelheden op in de vaste afvalstromen, waardoor de afvoersystemen verstopt raken. Het duurt enkele jaren voordat menselijk haar biologisch is afgebroken. Terwijl we denken dat menselijk haar alleen bovenop ons hoofd voorkomt, genereren schoonheidssalons enorme hoeveelheden afval, terwijl het afvalbeheer van steden zich alleen richt op het verzamelen van het huis- en consumptie afval. Wat kunnen we doen met de grote hoeveelheid haarafval die steden elke dag genereren? Human Material Loops creëert een closed-loop recyclingsysteem voor afval van menselijk haar en spint de afvalvezel in bruikbare textielstukken. De EU is de grootste importeur van textielproducten met een importwaarde van 77 miljard USD. In de EU werd in 2015 16 miljoen ton vast textielafval gegenereerd. De hoeveelheid textielafval is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar en het kan tot 200 jaar duren voordat ze afbreken. Synthetische vezels worden gebruikt in 72% van onze kleding. De textielindustrie is de op één na grootste vervuiler ter wereld, na de olie-industrie. De vraag naar de huidige, dagelijks gebruikte materialen zou afnemen door het integreren van textiel dat gemaakt is van mensenhaar. De verwerking van menselijk haar dat vandaag als afval wordt weggegooid, zou een grondstof opleveren voor de textielindustrie, waarbij stadia van grondstofproductie worden overgeslagen: het kweken en cultiveren (menselijk haar wordt, tot het wordt afgeknipt, door individuen verzorgd), maar ook het oogsten en het reinigingsproces (voor het verzamelen van menselijk haar is geen grootschalige oogst nodig en het reinigingsproces is bijna nul). Ongeveer 2,6% van het water in de wereld wordt vandaag gebruikt om katoen te produceren. Menselijk haar vereist geen water voor de verwerking. Menselijk haar hoeft niet geroot te worden zoals andere plantaardige vezels. De benodigdheden voor het kleuren van textiel dat is gemaakt van menselijk haar, kan uit de schoonheidsindustrie worden gehaald zonder chemische ingrediënten. De impact van de integratie van textiel gemaakt van menselijk haar, zou niet alleen enorm voordelige milieu-effecten hebben, maar het biedt mogelijk ook een nieuw perspectief op de waarde van ons afval.

Op dit moment werkt Human Material Loop samen met Amsterdamse kapsalons waar het het overtollige menselijke haar ingezamelt wordt. Vanwege het lichte gewicht van het materiaal gebeurt de inzameling op CO2-neutrale fietsen. Het afvalhaar wordt uiteindelijk getransporteerd naar Prato (Italië), waar een spinnerij gespecialiseerd in het verwerken van dierlijke vezels het haar tot garen spint. Het weven gebeurt uiteindelijk in Nederland. Toekomstplannen omvatten het opzetten van een lokale spinnerij en het lokaal ontwikkelen van high-performance textiel.

Profile picture for user info_44
Zsofia
Auteur
Oprichter van Human Material Loop met een missie om afval van menselijk haar te integreren in de textielindustrie. Als we deze planeet willen behouden voor toekomstige generaties, hebben we radicale veranderingen nodig. Zsofia Kollar is een ontwerper en onderzoeker met een interesse in sourcing en productieprocessen. Kunnen we voordeel halen uit onze schoonheidsobsessies? Kunnen wij onszelf inzetten als materiaal voor een duurzame toekomst?

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden