HonQ | no more vacancy 

Een subscription-based, modulaire bouwmodule die voor bestaand vastgoed de ultieme flexibiliteit biedt in het gebruik van ruimte.

HonQ is een subscription-based, modulaire bouwmodule die eigenaren en gebruikers van bestaand vastgoed de ultieme flexibiliteit biedt in het gebruik van ruimte. Zo voorziet HonQ in een veranderende huisvestingsvraag, met gebruik van bestaand vastgoed: hét middel om leegstand tegen te gaan.

De totaaloplossing, passend bij zijn nieuwe gebruik of functie van de ruimte, leaset HonQ aan een vastgoedeigenaar of eindgebruiker. Wanneer de vraag verandert, verandert HonQ de gebouwmodule mee, om in deze vraag te voorzien. Componenten die gemakkelijk uitwisselbaar en uit te breiden zijn én gemaakt zijn van duurzame materialen, maken HonQ een 100% circulaire bouwmodule.

HonQ heeft de potentie om de vastgoedsector fundamenteel te veranderen. Door flexibele invulling van onroerend goed – zonder investering vanuit de eigenaar – mogelijk te maken, faciliteren we pioniers en bedrijven om met flexibel inzetbaar vastgoed Rotterdam en andere steden te versterken. Geen huurcontracten meer voor 10 jaar, maar klein beginnen en morgen starten. Nooit meer leegstand, maar alle gebouwen functioneren optimaal. Altijd!

HonQ is volledig opgebouwd uit modulaire, zogeheten ‘remontabele’ (zonder schade of waardeverlies te demonteren en daardoor direct te hergebruiken) elementen (kolommen, balken, vloeren, wanden, deuren, et cetera) waardoor de circulariteit enorm veel hoger is dan bij traditionele oplossingen. Door deze ‘remontabele’ opbouw, zijn de componenten theoretisch oneindig herbruikbaar.

Voor ieder element wordt daarnaast apart bekeken hoe het vanuit hergebruikte materialen of met minimale middelen en energie gemaakt kan worden: een voorbeeld hiervan is het plaatmateriaal voor wandelementen, wat uit zaagafval samengesteld wordt. Een ander voorbeeld zijn de stalen constructie-elementen, die koudgewalst gefabriceerd worden (waardoor veel minder energie verbruikt wordt in productie) en – bij juist gebruik – een bijna oneindige levensduur hebben.

Wellicht de grootste innovatie op het vlak van circulariteit ligt in het feit dat de elementen in eigendom blijven van HonQ, en dus geen eigendom worden van de gebruiker. Dit pay-per-use model (ook toegepast bij bekende dienstverleners als bijvoorbeeld Swapfiets, Signify en Felyx) is de meest veelbelovende vorm voor nieuwe businessmodellen in de nieuwe economie. Dit model zorgt ervoor dat de leverancier/producent van de dienst, in dit geval HonQ, daadwerkelijk een groot belang heeft de levensduur van de elementen te maximaliseren en deze, om dit te bereiken, modulair/remontabel en kwalitatief hoogwaardig te ontwerpen, produceren en bouwen.

Profile picture for user marc_93401
Marc
Auteur
Ik ben Architect en ontwerper bij Suit-case. De Circulaire economie heeft mij altijd gefascineerd en ook in mijn afstuderen en met mijn projecten bij Suit-case ben ik er altijd mee bezig. Welke win-win situaties zijn er die beter benut zouden kunnen? Hoe kunnen we belangen op een slimme manier verbinden zodat de circulaire economie een voorwaarde wordt en geen doelstelling? Dat zijn onderwerpen die ik meeneem als ontwerper en als ondernemer.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden