HonQ 

HonQ is een circulaire, pay-per-use bouwmodule die leegstaand vastgoed tegengaat doordat het makkelijk nieuwe functies krijgt.

HonQ heeft als missie om leegstaand vastgoed uit de wereld te helpen. Wij doen dit door het aanbieden van een pay-per-use oplossing om van grote leegstaande panden functionerende ruimte te maken. Een grote industriële hal ombouwen tot bedrijfsverzamelgebouw? Of een nieuw logistiek concept uitproberen? Een start-up met hoog risico zoekt een ruimte? Het kan met HonQ. De gebouweigenaar leaset de onderdelen die van zijn leegstaande hal een functionerende ruimte maken voor de eindgebruiker. Hiervoor betaalt hij een bedrag per maand wat doorgerekend kan worden naar de eindgebruiker. 

Dit betekent dat een eigenaar van een leegstaand pand geen grote investering hoeft te doen wanneer een nieuwe exploitant zich aandraagt om het gebouw op diegene zijn businessmodel aan te passen. Wij leveren de volledige inrichting en mocht het bedrijf niet succesvol zijn dan nemen wij de producten weer terug en plaatsen die in een ander leegstaand gebouw. 

Hoe houden we dit betaalbaar? Door circulair te bouwen! Het systeem van HonQ is een soort lego-systeem van elementen die allemaal afzonderlijk van elkaar geassembleerd kunnen worden. Het bestaat uit entresolvloeren gecombineerd met klikbare wandelementen en flexibele installaties. Doordat alle elementen herbruikbaar zijn en in ons eigendom blijven kunnen we een lage afschrijving garanderen waardoor we de prijs voor de eindegebruiker interessant blijft. De ambitie is om de prijs hiermee lager te kunnen krijgen dan de conventionele prijs wanneer de gebouweigenaar zelf zou investeren. Een voorbeeld: een stalen balk kan zeker 100 jaar in goede conditie blijven. Wanneer een gebouweigenaar zelf die balk koopt zal hij hem in ongeveer 10 jaar afschrijven. Wanneer HonQ hem in eigendom houdt hoeft er maar 10% afgeschreven te worden omdat wij de balk altijd kunnen hergebruiken de resterende 90 jaar. 

Doordat HonQ eigenaar blijft van de materialen worden deze veel langer hergebruikt wat een enorme CO2 reductie betekend. HonQ maakt het mogelijk dat bestaand vastgoed dat niet meer bruikbaar is zonder nieuwe afvalstoffen te produceren weer bruikbaar wordt. Hierdoor wordt de levensduur van de gebouwen verlengd waardoor er minder gebouwen gesloopt worden. Dit zorgt voor een enorme afvalbesparing in een sector die maarliefst 40% van het afval van de wereld produceert! 

Omdat het gaat om een bouwobject van aanzienlijke afmeting zitten er veel verschillende materialen in natuurlijk. Zeker als we gaan kijken wat er allemaal in de installatietechniek zit! Maar het bestaat hoofdzakelijk uit staal en hout. Het staal is gekozen vanwege zijn hoge restwaarde en zeer lange levensduur. Er is gekozen om het koudgewalst te doen zodat er weinig uitstoot is bij de productie van de profielen. Wij hebben een aantal producenten op het oog, allemaal relatief lokaal binnen onze regio wat transport minimaliseert. Daarnaast wordt op dit moment hout (OSB) gebruikt voor de wandpanelen, dit is echter niet zomaar OSB maar innovatieve platen waarbij gebruik wordt gemaakt van het restmateriaal van de loofbomen wat bij het zagen van reguliere planken en balken vrijkomt. Daarnaast wordt dit verlijmd zonder toxische stoffen. Ook hiervoor hebben wij een aantal producenten op het oog. Wij zijn echter altijd aan het kijken of we nog betere producten kunnen vinden voor het gebruik in volgende prototypes, bij voorkeur van gerecyclede materialen zoals gerecycled staal, gerecycled textiel als isolatie, wanden of vloeren van ecoboard of kokos als bouwmateriaal (coirwood, Cocopallet etc).

Tijdens het ontwikkelen van een RentalSpace voor de TEC Factory in Delft (zie foto) stuitten wij op dit businessmodel dat veel breder toe te passen is dan alleen in dit gebouw. Daarom willen wij een nieuw bedrijf inrichten (HonQ) die zich richt op het exploiteren van deze circulaire bouwmodule en zich bezig houdt met het optimaliseren van het product. 

Een eerste versie van het product is al gebouwd, dus we hebben al wat kunnen testen. Nu is het nodig om launching customers te vinden en een eerste module te verhuren die we in eigendom houden. Hierbij zal de architectuur nog verder ontwikkeld moeten worden om de circulariteit te verhogen. Daarnaast zal een IT-platform ontwikkeld moeten worden waarin we alle elementen kunnen vastleggen en direct de leasecontracten vast kunnen stellen. Dit zou een blockchainmodel kunnen worden.

Profile picture for user marc_93401
Marc
Auteur
Ik ben Architect en ontwerper bij Suit-case. De Circulaire economie heeft mij altijd gefascineerd en ook in mijn afstuderen en met mijn projecten bij Suit-case ben ik er altijd mee bezig. Welke win-win situaties zijn er die beter benut zouden kunnen? Hoe kunnen we belangen op een slimme manier verbinden zodat de circulaire economie een voorwaarde wordt en geen doelstelling? Dat zijn onderwerpen die ik meeneem als ontwerper en als ondernemer.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website