Hollands Wol Collectief 

Structurele verwaarding van Nederlandse wol
Oprichters Hollands Wol Collectief Janne en Mirthe

Het Hollands Wol Collectief is dé ontbrekende schakel in de wolketen: ze koopt wol op van leveranciers, zorgt voor de juiste verwerking en verkoopt deze door aan producenten die mooie producten maken van de wol. Elk jaar produceren Nederlandse schapen 1,5 miljoen kilo wol. Een veelzijdig en hernieuwbaar materiaal. Hoge transportkosten en stilgevallen vraag uit China hebben er voor gezorgd dat Nederlandse wol als afvalproduct wordt gezien. Onze missie is om álle Nederlandse wol lokaal te verwerken en verkopen om er hoogwaardige producten mee te maken. Dit doen we binnen de planetaire grenzen en met een eerlijke prijs voor de schapenhouder.

Het Hollands Wol Collectief is opgericht door Janne de Hoop en Mirthe Snoek om de inkoopkracht van ondernemers te bundelen om zo de lokale verwerkingsketens van Nederlandse wol op te bouwen. Daarbij ligt de focus op de unieke kwaliteiten van wol en een eerlijker prijs voor de schapenhouders. Alle leden van het Hollands Wol Collectief beschouwen wol als waardevolle, natuurlijke grondstof voor de Nederlandse circulaire economie.

De wolverwerkingsindustrie is weggetrokken uit Nederland. Wij gaan deze weer terugbrengen! Dit veelzijdige materiaal verdient het om een mooie plek te hebben in de Nederlandse economie, als duurzame, sociale en waardevolle industrie.

We moeten de grenzen van onze planeet opnieuw leren kennen. Daarom investeren we in een uitgebreide impact analyse zodat we erachter komen welke stappen in de keten verbeterd kunnen worden om de voetafdruk van wol zo laag mogelijk te houden. 

We zijn er sterk van overtuigd dat elk materiaal, elke stroom en elke deelnemer aan ons ecosysteem het verdient om met nieuwsgierigheid te worden behandeld en naar zijn of haar waarde te worden bekeken. Gezamenlijkheid, openheid en transparantie zijn voor ons dan ook kernwaarden in de samenwerking.

We willen dat alle partners in de keten een eerlijke prijs krijgen: wol heeft waarde, dus daar mag iedereen uit de keten van meeprofiteren.

Profile picture for user mirthe
Mirthe
Auteur
Ik ben opgeleid als Integraal Product Ontwerper aan de TU Delft en werkzaam als projectleider en ontwerper. Ik heb ruime ervaring met start-ups, productontwikkeling, prototyping, productietechniek, en inkoop van materialen. Als ontwerper zet ik me in om alle stappen in de wol-keten zo te organiseren dat de eindproducten van wol een zo hoogwaardig mogelijke plek krijgen in ons dagelijks leven zonder dat dit reststromen oplevert.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden