het Leerstation 

De eerste sociale onderneming voor solidaire studiebegeleiding: de sterkste (sch)ouders dragen de zwaarste lasten

Het nieuwe initiatief het Leerstation in Utrecht biedt ‘solidaire’ huiswerkbegeleiding voor alle Utrechtse leerlingen van vmbo tot en met vwo. Solidair, want niet iedereen betaalt hetzelfde tarief. De helft van de stoelen is gereserveerd voor U-pashouders tegen kortingstarief, de andere helft heeft een regulier tarief. De sterkste (sch)ouders dragen dus de grootste lasten.

Kansenongelijkheid

Uitgangspunt van het Leerstation is dat elke leerling gebaat is bij goede hulp bij het huiswerk. Helaas is studiebegeleiding duur en kunnen alleen rijkere ouders het betalen. Kinderen van minder kapitaalkrachtige ouders moeten het in hun eentje zien te redden. Het gevolg: toenemende kansenongelijkheid in het voortgezet onderwijs.

Uniek

Het Leerstation wil deze trend keren met het aanbod van solidaire studiebegeleiding, uniek in Nederland. Het Leerstation is een sociale onderneming: niet afhankelijk van donaties, subsidies of vrijwilligers, maar ook geen winstoogmerk. Er werken gediplomeerde, enthousiaste vakdocenten, die de leerlingen inhoudelijk ondersteunen in natuurkunde en wiskunde. Zo krijgen alle leerlingen, ongeacht hun financiële situatie, een kans op professionele ondersteuning bij het leren voor de bètavakken.

Schaalbaar

Als het concept aanslaat, dan is het op te schalen naar een landelijke onderneming met vestigingen in elke stad: de onderneming is financieel onafhankelijk en houdt zichzelf duurzaam in stand. Hoe meer vestigingen, hoe meer kansarme leerlingen we kunnen helpen en des te kleiner wordt de kansenongelijkheid. Natuurlijk maken de gemeentes dit mede mogelijk, door in buurtcentra tegen een betaalbaar tarief lokalen te verhuren aan ondernemingen met een sociale missie. 

Bètavakken

Het Leerstation specialiseert zich in de bètavakken, om ook voor de leerlingen in het regulier tarief een unieke en onderscheidende dienst te kunnen bieden. De eerste leerlingen zijn al begonnen in Buurthuis Sterrenzicht, Utrecht Oost. Zowel de leerlingen als de ouders zijn enthousiast over de professionele begeleiding en fijne sfeer! Meer info vind je op www.hetleerstation.nl.

Profile picture for user margot_92787
Margot
Auteur
Margot, eigenaar van het Leerstation en docent natuurkunde, werkte jaren als vrijwilliger bij gratis huiswerkhulp voor minima-pashouders. Daar leerde ze niet alleen hoe leuk en uitdagend het is om leerlingen persoonlijk te kunnen begeleiden en ze te zien groeien, maar vooral hoe veel vraag er is naar betaalbare studiebegeleiding.


Margot voelt zich voor de klas als een vis in het water en gaat graag de uitdaging aan om leerlingen te interesseren voor de magische wetten van de Natuurkunde. Ze stimuleert haar leerlingen om nieuwsgierig en kritisch naar de wereld te kijken en om ze zelfstandig te leren nadenken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social