hatsup. 

Fashion products made with a smile. Voor elk verkocht product helpen wij één persoon in mentale nood.

Ons verhaal

Tijdens een vakantie in Sicilie ontmoeten wij een vluchteling. We gaven hem geld, waarvoor hij eten kon kopen voor één misschien twee dagen. Maar hij, net als vele anderen die opgroeien onder onmenselijke omstandigheden, heeft veel meer nodig dan geld voor één dag eten. Mensen zoals hij maken ontzettend veel traumatische gebeurtenissen mee. De prevalentie van mentale stoornissen - zoals PTSS –als gevolg van traumatische gebeurtenissen zoals oorlogen, hongersnood, verkrachting is dan ook ontzettend hoog in ontwikkelingslanden. In Zuid-Afrika wordt bijvoorbeeld 91% van de jongeren blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis, waarvan 38% ernstige symptomen ervaart passend bij PTSS (Suliman et al., 2005). Deze mensen hebben langdurige psychologische hulp nodig. Dit terwijl maar 16% van al die mensen toegang heeft tot die hulp. Een bijna te verwaarlozen percentage, als gevolg van stigma's en zeer beperkte middelen.

Niels – zijn nieuw gekochte hoed dragend - was zich op ditzelfde moment aan het verdiepen in sociaal ondernemen, geïnspireerd door het boek over TOMS. En Aishah met een achtergrond in de psychologie was zich net aan het verdiepen over mentale problemen in ontwikkelingslanden. Zo kwamen wij op het idee. Van origine dient een hoed ter bescherming van ons hoofd: een strohoed dient als bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon, een muts tegen de kou enzovoort. Maar wát als zoiets simpels als een hoed (muts, pet etc.), naast het bieden van fysieke bescherming, ook mentale bescherming kan bieden? Eén hoed die twee functies dient door middel van het one for one principe: voor iedere verkochte hoed, wordt één persoon in mentale nood geholpen. 

hatsup. foundation

Na een samenwerking met War Child in 2017 was het tijd voor een nieuwe stap. In de zomer van 2018 hebben we Kamili bezocht een lokale mental health organisatie in Kenia. Na met de mensen van Kamili en patienten gesproken te hebben waren we overweldigd door het fantastische werk dat ze doen. Momenteel behandelt Kamili 9,643 patienten door heel Kenia. De hatsup. foundation zal hier vanaf 2018 een bijdrage aanleveren, middels het one-for-one principe.

Bekijk hier onze collectie

Profile picture for user niels_89148
Niels
Auteur
Na een aantal jaar in een commerciële management rol actief te zijn geweest was het tijd voor een nieuwe stap. Niels zit momenteel in het bestuur van stichting Social Hackathon en is samen met mede-oprichter van hatsup. een sociaal mode merk.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social