Happy Towels 

Kruisbestuiving. Daar gelooft Cor Sandburg van Happy Towels in. En dat probeert hij in praktijk te brengen bij de productie van handdoeken.
Hamamdoek wever Metin en Cor inspecteren de doeken

Eigenwijs

Alweer negen jaar geleden leerde Cor de Turkse wever Metin kennen, een goedlachse telg uit een oud weversgeslacht die woont in een weversdorp in het westen van Turkije. Metin weeft sinds precies negen jaar hamamdoeken voor Happy Towels. 

Nieuw weefpatroon

De volgende stap was achteraf een logische: Cor wilde een nieuw weefpatroon. Natuurlijk ging hij eerst kijken bij de wevers in het weversdorp, maar daar vond hij niet wat hij wilde. Terug in Nederland wees iemand hem op een oud boek vol weefpatronen. Toen hij verder speurde, besefte hij dat Nederland tot in de jaren zeventig een grote textielindustrie had. Uit die tijd zijn bij antiquairs veel boeken over weven te vinden.

Hoe gaat dat nou, dat weven?

Hoewel weven een eeuwen oude ambacht is en de kleding die we dagelijks dragen voor het grootste deel is geweven, lijkt in Nederland traditionele kennis over weefpatronen en -technieken langzaam te verdwijnen. Ga maar na - als je iemand vraagt hoe je een weefpatroon maakt, krijg je meestal een wazige blik.

Op weefles

Eerlijk gezegd had Cor in het begin ook geen idee. Maar met behulp van boeken over weven, en zelfs les van een weefdocente, leerde Cor weven op een klein houten weefgetouw. Hij leerde alles over schering, inslag en verschillende patronen.

Nieuw weefpatroon

Uiteindelijk kon hij zijn eigen weefpatronen ontwerpen. En hij begreep meteen dat er een probleem voor zijn Turkse wever zou ontstaan; het lastigste en meest tijdrovende aan weven is het inrijgen van het getouw of de weefmachine. De wever heeft twee machines staan, met daarin scheringdraden ingeregen voor de patronen die hij het meest gebruikt. Het steeds opnieuw inrijgen voor een ander patroon kost zo vijf dagen, en die zijn niet zomaar beschikbaar in een drukke weverij.

Een eigen weefmachine

Maar: waar een wil is, is een weg. En die weg vond hij. In overleg met de wever schafte Cor een weefmachine aan. Een opgeknapt model uit 1974, waar de mensen in de weverij al goed bekend mee zijn. Bediend door de Turkse wever, maar eigendom van Happy Towels, kan deze machine ingeregen worden voor elk patroon dat Cor verzint, zonder oponthoud voor het overige werk in de weverij.

Leren van elkaar

Wever Metin is trots op het nieuwe weefpatroon van Cor. En Cor is trots op de brug die hij heeft kunnen slaan tussen de verdwenen Nederlandse textielindustrie en de opbloeiende Turkse weverij van Metin.

O ja, de nieuwe collectie hamamdoeken van Happy Towels, mét eigen weefpatroon, staat nu online.

Sinds kort heeft Happy Towels ook producten voor in huis; kleine handdoeken voor keuken en badkamer en ook spreien met een heel eigenwijs weefpatroon.

Duurzaam geweven

Happy Towels streeft ernaar alle producten van bamboe te maken. Want bamboe groeit zeer snel en heeft geen kunstmest en pesticiden nodig. En het grootste voordeel: waar voor één kilogram (bio)katoen duizenden liters water nodig zijn, behoeft bamboe geen irrigatie. Laat katoen nou net alleen groeien in gebieden waar water erg schaars is.

Profile picture for user cor_55827
Cor
Auteur
Ooit ging ik - tot over mijn oren verliefd op een Turkse vrouw - in Istanbul wonen. De liefde voor haar hield geen stand, maar die voor het land wel. Ik heb er de Turkse taal door geleerd.

Enkele jaren geleden ontmoette ik een wever van traditionele Turkse badhuis-handdoeken (hamamdoeken). Metin heet hij. Nu probeer ik met Happy Towels zijn mooie hamamdoeken in Nederland aan de man te brengen. Ik moet veel leren, maar eigenlijk gaat het best goed.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden