Gezond voedsel voor iedereen, overal met aquaponics 

Riverfood heeft als doel anderen te inspireren om gezond voedsel lokaal te groeien met aquaponics en vertical farming.

De voorspellingen zijn dat er in 2050 voor bijna 10 miljard mensen voedsel beschikbaar moet zijn. Met de huidige voedselproductie- en landbouwtechnieken putten we nu de grond uit, versterken we de klimaatsverandering en zorgen we voor vervuiling van de oceanen. Om voedselzekerheid en voedselveiligheid te kunnen garanderen is het belangrijk te zoeken naar alternatieve methoden van voedselverbouwing.

Riverfood, opgericht in 2015, heeft als doel om anderen te inspireren gezond voedsel lokaal (in de stad) te kweken. Door een combinatie van aquaponics en vertical farming te gebruiken kan in meerdere lagen boven elkaar groente en fruit sámen met vis (of andere waterdieren) gekweekt worden. Hiermee is duurzame voedselproductie op maat mogelijk zonder afvalstromen, zowel buiten, als binnenin (stads)gebouwen.

Aquaponics bestaat al langere tijd en heeft wereldwijd een groeiende groep gebruikers. Een belangrijke reden dat deze technologie nog niet in zijn volle potentie wordt ingezet is dat voor de bouw van het systeem en de toepassing ervan specialistische kennis nodig is. Daardoor blijft de toepassing hangen in de hobbysfeer.

Door de ontwikkeling van een kant en klaar en modulair aquaponicssysteem, aangevuld met een laagdrempelige opleiding, kan aquaponics een veel breder publiek aanspreken. Mensen kunnen in hun eigen huis of kantoor geheel of gedeeltelijk in hun eigen voedsel voorzien. Door de modules verder uit te bouwen kan uiteindelijk ook voor anderen voedsel geproduceerd worden.

Op dit moment organiseert Riverfood workshops in samenwerking met Intratuin Voorschoten om mensen enthousiast te maken om hun eigen aquaponicssysteem te gaan bouwen, nu nog met standaard tuincentrum-onderdelen.Riverfood gaat, op basis van kennis over aquaponics en haar ervaringen in de trainingen, een uniek laagdrempelig en modulair aquaponicssysteem ontwikkelen en op de markt brengen. Met dit modulaire aquaponicssysteem kan op een duurzame manier op kleine of grote schaal voedsel geproduceerd worden zonder grote investeringen en zelfs binnenshuis.

Profile picture for user linda_84557
Linda
Auteur
Sinds 2015 ben ik bezig met aquaponics. Ik ben afgestudeerd Mariene Bioloog en geloof dat aquaponics in de stad de potentie heeft om 20% van de voedselbehoefte van steden te produceren. Dit is de reden dat ik mijn carrière als biologiedocent heb opgegeven en Riverfood ben begonnen.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social