Fork Ranger - Recepten app 

Wat we eten is de meest effectieve oplossing voor de klimaatcrisis. Fork Ranger vertaalt duurzame landbouw naar alledaagse recepten.

De brug tussen duurzame landbouw en ons bord

Ons voedsel zorgt voor een kwart van alle broeikasgassen. Dat is meer dan de broeikasgassen afkomstig van alle treinen, auto's en vliegtuigen bij elkaar. Er zijn veel duurzame landbouw oplossingen, maar deze zijn alleen effectief als ze door onze eetpatronen ondersteund worden. Het CE Delft heeft berekend dat de gemiddelde Nederlander de grootste milieu impact kan hebben door het aanpassen van wat hij of zij eet  (35%), vooral door het consumeren van minder vlees en zuivel. Fork Ranger is een gids voor mensen die duurzamer willen eten. Door middel van simpele recepten verlaagt Fork Ranger de vraag naar dierlijke producten en stimuleert de markt voor de ingrediënten die nodig zijn voor duurzame landbouw. 

Bij duurzaam eten is de belangrijkste factor of het dierlijk of plantaardig is, daarna seizoensgebonden en lokaal en de kleinste impact komt van transport en verpakking. Dit komt door de hoeveelheid land en water die nodig is voor de veehouderij. Zo heeft 1 kg rundvlees bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. De helft van het wereldwijd beschikbare land wordt al gebruikt voor de landbouw, maar 75% van deze oppervlakte is voor de veehouderij. Rundvlees is daarom nu al een grote oorzaak van ontbossing en met een groeiende vraag naar vlees dreigt het verlies van het Amazonegebied en andere ecosystemen. Volgens The Guardian is daarom het verminderen van vlees de belangrijkste actie voor duurzaamheid.

Makkelijker koken met meer groente en minder vlees

Mensen kunnen denken dat er al voldoende recepten zijn, maar velen vinden vegetarische recepten verschrikkelijk. Daarom maakt Fork Ranger recepten voor ‘de gewone Nederlander'. Alle gerechten zijn flexibel en bevatten genoeg eiwitten. En door een andere, moderne branding wordt het ook mentaal toegankelijker voor minder 'radicale' mensen die zich niet met de vegan community identificeren. Zo verlaagt Fork Ranger de drempel voor duurzaam eten.

Het product wordt een freemium app: de recepten zijn gratis beschikbaar voor iedereen, en voor premium functies is er een maandelijks abonnement. De app onderscheidt zich van andere kook-apps niet alleen door de verbinding met klimaatverandering maar ook door de eenvoud van recepten en design. De meeste recepten worden niet als gebruiksvriendelijk ervaren. Zo wordt ook hulp aangeboden bij het kiezen van een maaltijd, de stap die voor 31% de meest stressvolle ervaring van het koken is (bron: Google). Door bijvoorbeeld seizoensgebonden recepten bovenaan te zetten worden twee problemen in een stap opgelost: het kiezen van een maaltijd en duurzamer eten.

De premium versie biedt onder andere de mogelijkheid voorkeur ingrediënten aan te geven en een doel in te stellen zoals afvallen. Verder helpt Fork Ranger de mensen die graag beter willen koken (51% volgens gezondtotaal) door kookworkshops te verwerken in de dagelijkse recepten. Ook worden premium members lid van de 'Fork Ranger Club', een community waar mensen elkaar kunnen helpen, member voordelen krijgen en meer leren over het voedselsysteem.

Een tweede mogelijke bron van inkomsten wordt het YouTube kanaal van Fork Ranger: een ontdekkingsreis naar duurzaam eten. Op dit kanaal kunnen via advertenties inkomsten gegenereerd worden. Dit draagt ook bij aan de bewustwording en brengt mensen in contact met waar ons eten vandaan komt.

Purpose-Cooking

Met 10% van de inkomsten ondersteunen wij het planten van bomen. Zo wordt Fork Ranger de lekkerste manier om impact te maken: je voorkomt ontbossing met je eten en zorgt voor herbebossing met je geld.

De belangrijkste doelgroepen zijn millennials en tieners; vaak vinden zij het klimaat belangrijk en zijn zij nog onzeker over hun kook-vaardigheden. Wij geven een nieuwe generatie de tools voor 'purpose-cooking’.

Voor een echte klimaatoplossing hebben we geen nieuwe producten en technologieën nodig, maar een verandering in levenswijze. Het perfecte vertrekpunt hiervoor is recepten: simpel en goedkoop. Maar ook de emotionele kant van een verandering in levenswijze komt aan bod. Met behulp van gedragswetenschap en storytelling helpt Fork Ranger om deze sociale en culturele omwenteling in kleine stappen door te voeren.

Fork Ranger is begonnen met een boek waarvoor in september 2019 de crowdfunding is gestart. De volgende stap is het ontwikkelen van de app. Meer informatie op: www.forkranger.nl

Profile picture for user frank_93690
Frank
Auteur
Als communicatie adviseur, designer en zoon van twee predikanten voel ik me ‘predikant voor duurzaamheid’. Te vaak horen mensen wat ze niet meer mogen in plaats van te ontdekken hoe mooi een duurzame samenleving kan zijn. Na de communicatie op te zetten voor de eerste zon-aangedreven expeditie naar de zuidpol wilde ik weten wat voor klimaatverandering het grootste verschil maakt. Het duidelijke antwoord is eten. Maar zoals veel anderen was ik gefrustreerd: ik wil geen vleesvervangers of salades eten. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website