Forest Wool 

Een materiaalgericht onderzoek naar mogelijke toepassing van een bijproduct; dennennaalden.

Dennenbomen zijn de belangrijkste houtbron ter wereld. Elk jaar worden alleen in de E.U. 600 miljoen dennenbomen gekapt. Maar er is meer aan de boom dan alleen hout: dennennaalden vertegenwoordigen 20 tot 30 procent van de massa, afhankelijk van de boomleeftijd. Tamara Orjola onderzocht het mogelijke gebruik van de miljarden naalden die niet worden gebruikt en vond een alternatief voor vele soorten vezels middels dennennaalden. 

Met standaard productietechnieken - pletten, weken, stomen, kaarden, binden en persen - kunnen naalden worden omgezet in textiel, composieten en papier, waarbij essentiële olie en kleurstof wordt geëxtraheerd.

Wat begon als een onderzoek naar de vergeten waarde van planten, evenals de ambachtelijke technieken en toepassingen die verloren zijn gegaan na de dominantie van massaproductie, heeft geresulteerd in een voorstel voor een alternatieve, duurzamere houding ten opzichte van dennenbomen.

Na door verschillende multinationals te zijn benaderd heeft Tamara zich gerealiseerd dat om de vezels / boswol duurzaam op de markt te kunnen brengen, ze haar eigen bedrijf lokaal dient te starten om de juiste lokale experts aan boord te krijgen. De volgende stap van Tamara is om haar onderzoek voort te zetten en nieuwe partners te vinden.

 

Profile picture for user info_93938
Tamara
Auteur
Mijn naam is Tamara Orjola en ik ben een materiaal ontwerper en onderzoeker. Ik ben cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2016, afdeling Wellbeing. Tijdens mijn studies en carrière heb ik te maken gehad met een breed scala aan sociale en duurzame kwesties, waardoor mijn interesse en werk zeer divers is. Materialen spelen een belangrijke rol in mijn ontwerp, als een ontwerper die leeft in de opkomst van klimaatverandering , een groeiende bevolking en consumptiemaatschappij. Ik vind het erg belangrijk om het globale beeld te begrijpen, de hele cyclus van toegepaste materialen. Ik geloof dat je als ontwerper de morele plicht hebt om na te denken over de impact van wat je creëert. Duurzaamheid, circulaire economie speelt een kernwaarde in mijn denken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social