Forest Wool 

"Forest Wool" is een nieuwe duurzame katoen

Dennenbomen zijn 's werelds belangrijkste houtbron. Alleen al in de EU worden elk jaar 600 miljoen dennenbomen gekapt. Er is echter meer aan de boom dan alleen hout: dennennaalden zijn goed voor 10-30 procent van zijn massa. Tot op heden zijn dennennaalden een ongewaardeerd bijproduct van de houtkap, ondanks dat ze veel actieve stoffen bevatten, worden ze op de bosgrond achtergelaten om te rotten.

“Forest Wool” verandert afvalmateriaal; dennennaalden, afkomstig uit de houtindustrie, in vezels.Dennennaaldvezel is lokaal, niet seizoensgebonden materiaal, waarvoor geen landbouwgrond, pesticiden of water nodig is om te groeien. Hierdoor is het een duurzamer alternatief dan katoen. De productie van dennennaaldvezels is een ‘non waste’ proces, terwijl we dennennaalden verwerken, extraheren we hoogwaardige extracten zoals etherische olie en natuurlijke kleurstoffen.

Ons eerste product is “Tree-Shirt”, een T-shirt gemaakt van “Forest Wool”. De kleuren van Tree Shirt zijn afkomstig van natuurlijk pigment van de dennennaald.

Onze langetermijnvisie gaat verder met de verkenning en gebruik van dennennaalden en willen onze collectie uitbreiden met andere duurzame producten gemaakt van dennennaald.“Forest Wool” wordt een duurzaam merk dat groene innovatie promoot door bossen en gemeenschappen te ondersteunen. Door “Forest Wool” proberen we de consument betere keuzes te leren maken.          

 

Onze impact:

  • Bijdragen aan de economie van de EU door een hoogwaardig matriaal dennennaald)  te produceren wat momenteel gezien wordt als afval. Minder afhankelijk zijn van milieuverontreinigende vezels, zoals katoen.
  • Het voeden van de Europese vraag naar natuurlijke vezels; de belangstelling voor natuurlijke vezels neemt steeds meer toe als gevolg van nieuwe milieuwetgeving, resulterend in een groeiende markt voor biologisch afbreekbare en recyclebare materialen.
  • Bijdragen aan bosonderhoud en kassenreductie door compostering van groene biomassa (dennennaalden) te reduceren.
  • Verspreiding van bosbranden voorkomen, gezien dennennaalden een uitstekend medium zijn om bosbranden te verspreiden, aangezien bosbranden door de klimaatverandering een veelvoorkomende bedreiging vormen, vooral rond de Middellandse Zee.
  • Creëren van extra inkomsten voor bosbouwbedrijven en boseigenaren die kunnen worden teruggevoed in bossen.
  • Het creëren van groene banen bij het oogsten en verwerken van dennennaald bossen, dit draagt bij aan de sociale economie.
Profile picture for user info_93938
Tamara
Auteur
Mijn naam is Tamara Orjola en ik ben een materiaal ontwerper en onderzoeker. Ik ben cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2016, afdeling Wellbeing. Tijdens mijn studies en carrière heb ik te maken gehad met een breed scala aan sociale en duurzame kwesties, waardoor mijn interesse en werk zeer divers is. Materialen spelen een belangrijke rol in mijn ontwerp, als een ontwerper die leeft in de opkomst van klimaatverandering , een groeiende bevolking en consumptiemaatschappij. Ik vind het erg belangrijk om het globale beeld te begrijpen, de hele cyclus van toegepaste materialen. Ik geloof dat je als ontwerper de morele plicht hebt om na te denken over de impact van wat je creëert. Duurzaamheid, circulaire economie speelt een kernwaarde in mijn denken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social