Flip the City 

Een tegel gemaakt van 100% eendenkroos & zaden waarmee iedereen overal biodiversiteit kan creëren, simpelweg met een flip van een tegel
Van kroos, naar tegel, naar nieuwe stadsnatuur!

Nederland is door-en-door grijs betegeld. Maar waar grijs ligt, kan groen in! Met onze 100% biologische afbreekbare kroostegels geeft Flip the City iedereen de kans om bij te dragen aan de biodiversiteit in de steden. De kroostegels van Flip the City worden gemaakt van eendenkroos uit lokale waterwegen, een natuurlijke reststroom die, vooral in de zomer veel overlast kan veroorzaken.

Tot heden word het verwijderde eendenkroos naar de afvalverwerking gestuurd, zonde! Eendenkroos bevat namelijk veel voedingsstoffen en laat zich transformeren tot een solide materiaal. Naast eendenkroos bevat de tegel een zadenmix die op de voedingsrijke bodem uitgroeit tot een prachtig bloembed. Met hetzelfde formaat als de standaard stoeptegel kan de kroostegel zonder veel moeite de grijze variant vervangen en zo de stad te vergroenen met prachtige bloem-en-planten perken. Let's Flip the City !🌱👏

🐝Bevorderen biodiversiteit:  De stad heeft zijn eigen ecosysteem. Grijs stedelijk gebied trekt vooral stadsduiven, kraaiachtigen en meeuwen. De bio-diverse inheemse bloemen die voortkomen uit de kroostegel trekken vlinders, bijen en andere insecten aan. 

Bevorderen waterafvoer:  Door alle grijze verharding krijgt water nauwelijks de kans om in de bodem te zakken. De kroostegel dient als een spons doordat het regenwater kan worden opgenomen door de bloemen en daarna vrij de bodem in kan filtreren. 

♨️Bevorderen hitteafvoer: Het grijze stedelijke gebied houdt veel meer warmte vast dan groene landelijke gebieden. Door klimaatverandering neemt de kans op hittegolven toe, iets wat de gezondheid van kwetsbare groepen bedreigd. De bloemen die voorkomen uit de kroostegel kunnen helpen de temperatuur in een stad te verlagen door het water te verdampen. 

🐟Bevorderen waterkwaliteit: Een dikke laag eendenkroos verstikt het waterleven en zorgt voor stankoverlast. Op dit moment wordt het eendenkroos bij een dekkingsgraad van 75% uit het water verwijderd. Wanneer het eendenkroos vaker verwijderd zal worden om als grondstof te dienen voor de kroostegel zal de waterkwaliteit aanzienlijk verbeteren. 

🏢Aantrekkelijker straatbeeld:  De uitstraling van de openbare ruimte zal aanzienlijk verbeteren wanneer de kroostegels geplaatst zijn. In eerste instantie zal de tegel een neutrale sfeer geven, maar wanneer de bloemen in het voorjaar uitkomen zal dit het straatbeeld aanzienlijk opfleuren. 

🔁Circulaire economie:  Nederland wil in 2050, een circulaire economie zijn. Dit is een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Aangezien de kroostegel is vervaardigd uit een overlastgevende groene reststroom past het goed in dit toekomstbeeld.

🔬Lokale en sociale economie:  Het eendenkroos wordt verwijderd uit waterwegen binnen de gemeente, verwerkt tot een tegel in een sociale werkplek binnen de gemeente en geïmplementeerd binnen de gemeente. Deze aanpak maakt de kroostegel een echt lokaal en sociaal product.  

Profile picture for user jurkes
Juriën
Auteur
De kans gegrepen om mijn ervaring en skills uit het bedrijfsleven toe te passen in een omgeving met een sociale en maatschappelijke missie.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden