Feelou 

Weet jij hoeveel bh’s een vrouw gemiddeld tijdens haar zwangerschap gebruikt?
One Bra by Feelou

Gedurende de 9 maanden van een zwangerschap maakt het vrouwelijk lichaam een enorme verandering door. Niet alleen de buik, ook de borsten bereiden zich voor op de komst van een nieuw leven. Tijdens een zwangerschap zijn borsten gevoeliger, kan de cup met wel 3 maten toenemen en neemt de gemiddelde borstomvang met 7 cm toe.

Je zou het niet verwachten, maar traditionele zwangerschapsbh’s zijn niet ontworpen voor deze veranderingen. Ze richten zich vaak op één fase van de zwangerschap. Bovendien is het voor vrouwen lastig in te schatten hoeveel hun lichaam gaat veranderen, waardoor het kiezen van de ‘juiste’ maat een uitdaging is. Zo kocht Noor, founder Feelou, tijdens haar zwangerschap wel 8 verschillende bh’s. Dit is niet alleen duur, oncomfortabel en slecht voor het milieu, het zorgt er ook voor dat bh’s een punt van onzekerheid worden in het leven van een vrouw waarin het juist belangrijk is dat ze in haar kracht staat.

In samenwerking met zwangere vrouwen, jonge moeders en kraamspecialisten ontwikkelden we één bh die geschikt is voor alle fases van het nieuwe moederschap. Door de unieke versteloptie aan elke zijde kan de bh steeds opnieuw worden afgesteld op een nieuwe (onder)borstmaat en pasvorm.

Vrouwen (borsten) ondersteunen

Ons gebruikersonderzoek (50+ interviews) laat zien dat een vrouw wel 8 verschillende bh’s kan kopen tijdens haar zwangerschap en dat deze periode gepaard kan gaan met veel onzekerheden vanwege haar veranderende lichaam. Wij willen deze vrouwen letterlijk en figuurlijk ondersteunen door hen één bh te bieden die hun borsten optimaal ondersteunt in alle fases van zwangerschap, hen vrouwelijk laat voelen, onzekerheden wegneemt én die minder afval creëert. Met 165.000 zwangere vrouwen per jaar in Nederland kunnen we dus behoorlijk wat bh’s besparen.

Verantwoordelijkheid

We voelen ons verantwoordelijk. En daarom hebben we zoveel mogelijk duurzame keuzes geprobeerd te maken toen we de One Bra ontwierpen en met Feelou begonnen. Dat doen we dus door het aantal benodigde bh’s per zwangerschap te verminderen, maar ook door de eerste serie van de bh in Nederland te produceren bij een sociale werkplaats en door gebruik te maken van gecertificeerde materialen. Hieronder wat meer toelichting:

Koop minder - Doordat de bh geschikt is om te dragen gedurende alle fasen van het vroege moederschap maken we het kopen (en weggooien) van bh's in verschillende soorten en maten overbodig. In plaats van een aantal verschillende bh’s, heb je nu maar één bh nodig.

Productie en certificering - We werken samen met een atelier in Den Haag waar de bh’s met de hand gemaakt worden. In dit atelier worden mensen opgeleid tot kleermaker en voorbereid voor een plek op de arbeidsmarkt. Het atelier werkt daarnaast zoveel mogelijk met lokale leveranciers en draagt zo bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Door samen te werken met dit Nederlandse atelier kunnen we goede werkomstandigheden waarborgen en beperken we transportvervuiling tot een minimum. We beginnen daarnaast met de productie van kleine batches, op deze manier kunnen we duurzaam groeien en weten we zeker dat we geen overschotten veroorzaken.

Materiaalgebruik - We werken met lyocell van TENCEL, deze stof is erg geschikt voor ondergoed omdat het een zachte, ademende stof is en een antibacteriële werking heeft. Het materiaal is gemaakt van houtvezels, afkomstig van plantages met FSC gecontroleerde teelt. Bij het productieproces komen geen schadelijke stoffen vrij waardoor de stof van TENCEL gecertificeerd is met het EU Ecolabel.

Gebruik en verpakking - Een belangrijke factor bij het bereiken van duurzaamheid in ondergoed is de levensduur. Omdat de bh intensief gedragen en gewassen zal worden geven we heldere was instructies en een waszakje bij elke bestelling, zo optimaliseren we de levensduur van de bh.

Take back programma - Wanneer een vrouw klaar is met de bh (terug is gegroeid naar haar oude maat of stabiel is in een nieuwe maat), geven we de optie om de bh terug te sturen. We beoordelen dan zelf of de bh nog een tweede leven kan krijgen (dus of iemand anders hem nog kan gebruiken) of dat hij 'afgedragen' is. In het laatste geval kunnen we nog steeds delen van de bh (zoals ons unieke verstelsysteem, haakjes en ringetjes van de bandjes) hergebruiken in nieuwe bh's. De herbruikbare delen halen we er dan af en gebruiken we in nieuwe bh's terwijl we ervoor zorgen dat de stof kan worden gerecycled (en niet bij restafval belandt). 

Feel(y)ou campagne - We vinden het belangrijk om vrouwen te helpen meer kennis op te doen over hun veranderende lichaam, hen te ondersteunen in hun reis naar het moederschap. Een zwangerschap kan overweldigend zijn en veel onzekerheden met zich mee brengen. Er zijn veel keuzes om te maken en nog meer informatie om die keuzes op te baseren. Daarom delen we verhalen van en door vrouwen over hun reis naar het moederschap: we hopen onzekerheden weg te kunnen nemen door te laten zien dat vrouwen heel goed op zichzelf kunnen vertrouwen en hopen een community van One Bra dragers te kunnen vormen die elkaar blijvend kunnen ondersteunen.

Profile picture for user noor_1
Noor
Auteur
Achtergrond in sociale geografie en milieuwetenschappen. Ik word enthousiast van (impact) startups en wil graag samen met anderen de wereld veranderen.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 305 leden