FastFeetGrinded 

Het recyclen van gebruikte sportschoenen. De verkregen grondstoffen worden gebruikt voor nieuwe schoenen !

Hoeveel paar sportschoenen of sneakers die je niet meer gebruikt heb jij in je kast?

FFGRD heeft een proces ontwikkeld om gebruikte sportschoenen en sneakers te recyclen voor nieuwe toepassingen zoals sportvloeren en andere producten.

Ieder jaar worden er wereldwijd 12 biljoen paar schoenen geproduceerd (2010 Lougborough University UK). De meeste van deze schoenen eindigen als End-of-Life schoenen op een vuilnisbelt met alle gevolgen van dien. Vervuiling van grondwater en afvalbergen die alsmaar groter worden. De meeste “goed doelen” initiatieven voor het inzamelen van gebruikte (sport) schoenen enkleding eindigen in een grijs gebied waarbij de kleding en schoenen nogmaals verkocht wordt naar ontwikkelings landen. Los van het feit dat het verschepen of versturen van de schoenen niet erg ecologisch gebeurt. Uiteindelijk eindigen de schoenen daar ook op de vuilnisbelt of brandstapel. Tevens zijn de sportschoenen “versleten” De schoenen zijn door de fabrikant niet gemaakt om langer als een jaar of een aantal kilometers mee te gaan.

5% van de totaal geproduceerde schoenen wordt op dit moment gerecycled of reused. (World Footwear 2005)

FFGRD heeft een innovatief proces ontwikkeld om de ingeleverde sportschoenen uit elkaar te halen in verschillende onderdelen. Door de schoenen in verschillende onderdelen te vermalen krijgen we verschillende materialen die kunnen worden hergebruikt. Door deze materialen te verkopen kan het recycle proces gefinancierd worden. De schoenen worden per merk gesorteerd. Hierdoor is het mogelijk om de gegranuleerde materialen per merk terug te geven voor nieuwe toepassingen. 

Als een jong groeiend bedrijf lopen ook wij tegen verschillende uitdagingen aan. Het verzamelen van heel veel sportschoenen is er daar een van. Door een stabiele samenwerking met Euretco, de grootste inkoop organisatie van Nederland op het gebied van sport, hebben we een partner die ervoor kan zorgen dat de consument zijn gebruikte sportschoenen inlevert bij de winkels (Runnersworld, The Athlete’s Foot, Intersport, Decathlon) Dit zorgt er tevens voor dat de klant naar de winkel komt voor een nieuwe aankoop. Aangezien het recyclen van sportschoenen een kostbare investering is, is het idee om de vervuiler, de fabrikanten, te laten meebetalen aan het recycle proces. Dat betekent dat voor ieder paar verkochte sportschoenen een milieubijdrage zal worden gevraagd. Alleen op deze manier wordt het interessant om de sportschoenen te recyclen.

Het “uit elkaar halen” van de schoenen gebeurt door medewerkers van een beschutte werkplaats, waar mensen werken met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee dragen ook wij weer ons steentje bij aan de lokale arbeidsmarkt. Inmiddels bouwen we een unieke Schoenen Recycle Machine. 

Deze ontwikkeling doen we geheel zelf. De machine zorgt voor een stroom van RAW materials die weer kunen worden hergebruikt. 

Het gerecycled materiaal dient zo zuiver mogelijk verkregen te worden. Dat betekent dat alle onderdelen van de schoen op een eigen manier verwerkt worden. Alleen op deze manier kan het materiaal terug naar de leverancier voor nieuwe toepassingen, of gebruikt worden in sportvloeren en kinderspeelplaatsen. Hiervoor hebben we een bedrijf gevonden die van het granulaat een vloer kan maken. Tevens kunnen we en tussenlaag maken die voor een verende ondergrond zorgt. Van het bovenwerk van de schoenen kunnen we vilt maken voor diverse toepassingen.

Het uiteindelijke doel is om de verkregen grondstoffen weer te gebruiken in nieuwe schoenen of sneakers. Dan zou het recyclen van de schoenen volledig circulair zijn. Hiervoor zijn gesprekken met een vooraanstaand merk om te kijken wat er mogelijk is.

Door de fabrikant en de consument bewust te maken van het afvalprobleem ruimen wij de troep op die achterblijft na een sportief avontuur in de natuur.... 

Profile picture for user david_85180
David
Auteur
Wij zijn Danny Pormes en David Uijttewaal. Samen hebben we in 2016 FastFeetGrinded opgericht om ervoor te zorgen dat de verkochte sportschoenen ook weer terug genomen worden en op een verantwoorde manier recycled.

Als detaillist en leverancier van defensie en justitie is het steeds belangrijker om op een verantwoorde manier om te gaan met MVO.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Ook internationaal is er veel interesse voor ons project.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social