Fairm 

maakt 'het piepschuim van de natuur', Fairm Foam is een volledig natuurlijk alternatief voor (schuim)isolatie in de bouw (en beyond)
fairm

Fairm staat voor fair materials through fermenation. Wij zijn een op impact georiënteerde biotechnologie startup en geloven dat natuurlijk het nieuwe normaal moet worden. Door middel van op de natuur gebaseerde oplossingen willen wij een bijdrage leveren aan een afvalvrije toekomst. Onze eerste range aan producten zijn schuimachtige bio-composieten met eigenschappen als die van kurk en piepschuim. Wij noemen ze Fairm Foam maar Ze zijn echter brandveilig, hebben een lagere milieu impact en zijn volledig biologisch afbreekbaar.

En dat alles dóór fermentatie en mét lokale reststromen. In ons proces waarderen we lokale biomassa reststromen - zoals stro, riet en tomatenstengels - op tot bruikbare materialen. We werken samen met bijvoorbeeld waterschappen en telers, om nu nog onbenutte stromen op grote schaal beschikbaar te krijgen. Momenteel werken wij in ons laboratorium aan de samples en prototypes voor de testen en certificering van de producten voor onze eerste klant. Volgend jaar starten we met de productie van de eerste duizenden vierkante meters!

Fairm slaat met Fairm Foam twee vliegen in één klap. Ons isolatiemateriaal heeft een tot wel 80% lagere ecologische voetafdruk ten op zichten van minerale wollen en piepschuimen. Het is daarbij volledig natuurlijk en simpel te recyclen. Zo helpen we fabrikanten van bouwproducten en componenten circulair te produceren. Bieden wij architecten en aannemers een essentieel puzzelstukje bij het realiseren van circulaire gebouwen. En verlagen we de impact van de huidige bouwopgave.

Ook met onze grondstoffen realiseren wij impact. Door het gebruik van gekweekte biomassa, als hennep en olifantsgras, dragen wij bij aan een groeiende vraag die boeren nieuwe, milieuvriendelijke, verdienmodellen biedt. Ook is onze technologie geschikt om laagwaardige reststromen uit de landbouw, waterbouw en tuinbouw op te waarderen. Denk hierbij aan tomatenloof, paprikastengels, riet en lisdodde. Cruciaal hierbij is dat deze stromen niet als afval maar als grondstof worden behandeld. Een cultuur en systeemverandering waar we ons bij Fairm middels meerdere projecten met de bijbehorende sectoren hard voor maken. Zo hopen wij op termijn 100 duizend ton tuinbouwafval een nieuw leven te kunnen geven als isolatiemateriaal.

Profile picture for user marc@fairm.nl
Marc
Auteur
Sinds mijn master bouwtechnologie aan de TU Delft stel ik de status que in de bouw ter discussie. We kunnen, en moeten, op een veel duurzamere manier bouwen. Ik geloof dat op de natuur gebaseerde oplossingen hier de sleutel toe vormen; afvalvrij en met een lage CO2 voetafdruk. Ik sta vijf keer per week met veel plezier op om met Fairm natuurlijk het nieuwe normaal te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden