Fairify 

Fairify is een website en browserextensie die de duurzaamheid van merken toont en de beste alternatieven aanbiedt.

Veel mensen willen duurzamer consumeren, maar weten niet hoe. Vanwege de hoeveelheid (mis)informatie is het lastig om producten van elkaar te onderscheiden. Wij lossen dat op met een gratis browserextensie die tijdens het shoppen detecteert welk merk je bekijkt en vervolgens informatie en duurzame alternatieven aanbiedt. Je kunt dus continue nieuwe merken ontdekken en bent altijd maar één klik verwijderd van de duurzame keuze.

We hebben een raamwerk ontwikkeld dat merken gelijkwaardig beoordeelt op de thema's: planeet, mens en dier. Allereerst verzamelen we de informatie die een merk zelf communiceert. Zo kijken we bij mensenrechten of er onafhankelijk, onaangekondigd en kwalitatief geauditeerd wordt en welke resultaten daaruit voortkomen. Ontvangen werknemers een leefbaar loon en wordt er eerlijk gehandeld? Omdat we hier niet enkel op kunnen vertrouwen, werken we nauw samen met gespecialiseerde organisaties. De kennis die onafhankelijke keurmerken, rapporten en andere journalisten verzamelen wordt bij ons gebundeld om tot een overkoepelend, kwalitatief oordeel te komen. Vervolgens maken we het met de juiste tech zo makkelijk mogelijk om voor duurzaam te kiezen.   

Ons huidig consumptie- en productieproces belast de wereld drie keer zoveel als dat die kan produceren. Dit is onmogelijk vol te houden. Mede hierdoor blijft de opwarming van de aarde doorzetten, worden onze oceanen vervuild, werken mensen in barre omstandigheden en worden dieren gebruikt om maar aan deze consumptievraag te kunnen voldoen. Wij willen deze cirkel doorbreken. Elke keer dat de consument voor duurzaam kiest maken we impact en stimuleren we de groei van duurzame producenten. Wij verdienen vervolgens een commissie wanneer de gebruiker een aankoop doet bij een merk dat wij objectief als duurzamer alternatief aanraden. 

We zijn gestart met de mode-industrie. Hierna willen we de stap maken naar technologie en vervolgens de andere categorieën aanpakken. Ook maken we binnenkort ons ratingsysteem beschikbaar voor bedrijven om zichzelf te toetsen en kunnen we apps en webshops gaan voorzien van onze data. Doordat we de onzichtbare wereld achter producten zichtbaar maken gaan we de strijd aan tegen greenwashing en stimuleren we transparantie. Zo kunnen we veel beter vaststellen hoe merken écht handelen en weten we dus waar jij je uitgaves kunt doen in lijn met wat je belangrijk vindt.

Profile picture for user Fairify
Lars
Auteur
Als co-founder van Fairify werk ik aan een platform dat duurzaam consumeren voor iedereen makkelijk en toegankelijk maakt. Het idee is ontstaan vanuit de vraag om zelf duurzamer te consumeren. Inmiddels zijn we met z’n vieren en combineren we journalistiek onderzoek met technologie.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden