Fabulous Fungi 

Fabulous Fungi: de oplossing voor de problemen van de textielverf industrie.
Textiel geverfd met pigmenten van schimmels

Een van de grootste problemen in de mode-industrie is de watervervuiling die wordt veroorzaakt door de schadelijke textielkleurstoffen.  Daarom richt deze onderneming zich op hoe biodesign het gebruik van schadelijke textielkleurstoffen kan verminderen. Schimmels zijn een veelbelovende bron voor biodesign. Tijdens eerder verricht onderzoek heb ik verschillende schimmelsoorten gevonden die pigmenten produceren en die  gebruikt kunnen worden voor verven.  Sommige van deze soorten worden als veilig en geschikt beschouwd om te gebruiken voor het verven van textiel.  Schimmelverf heeft veel voordelen ten opzichte van synthetische textielverf en andere alternatieven.  Bovendien is het zelfs geschikt voor industrieel gebruik.  Ik heb methoden gevonden om de schimmels te laten groeien en de pigmenten te extraheren om zo de schimmelkleurstof te maken. Mijn onderneming verft stoffen van andere kledingmerken, waaronder Iron Roots.

Bij de verfmethode van Fabulous Fungi komt geen watervervuiling kijken. De pigmenten zijn natuurlijk en dus biologisch afbreekbaar.  Bovendien kost het verven met de pigmenten van schimmels aanzienlijk minder water en energie dan de huidige manier van verven met synthetische textielverf.  Daarnaast gebruikt Fabulous Fungi geen schadelijke chemicaliën, wat het beter is voor het milieu maar ook voor de mens zelf.  Werken met de schadelijke chemicaliën is erg gevaarlijk, maar ook het dragen van een kledingstuk dat is geverfd met schadelijke chemicaliën kan huidirritatie veroorzaken.  Fabulous Fungi is volkomen veilig voor het milieu, maar ook voor mensen die ermee werken en natuurlijk voor de personen die de kleding dragen.

Profile picture for user info_73
Ilse
Auteur
Ilse Kremer is een mode- en textielontwerper die niet gelooft in fast fashion, noch in massaproductie. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van Ilse's werk. Ze werkt graag met recycling, natuurlijke verfmethoden en ze is geobsedeerd door kleur. Dit komt allemaal terug in haar eigen onderneming.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden