Erfdelen 

(samen)wonen op voormalige boerenerven; sociaal, duurzaam, kleinschalig en goed voor het platteland.

Erfdelen: sociaal, duurzaam, kleinschalig en goed voor het platteland. Wie wil dat nou niet? Inderdaad, ruim 1800 huishoudens hebben al gereageerd sinds de lancering van www.erfdelen.nl  In diverse media en op allerlei websites hebben inmiddels verhalen gestaan over ons concept. 

Blijkbaar komen in dit concept dingen samen die veel mensen belangrijk vinden, vijftigplussers maar ook gezinnen, alleenstaanden en eenzamen. Buiten wonen, aandacht voor elkaar, duurzaam bouwen, je eigen (biologische) groente verbouwen, tuinieren, spullen delen, enz.

Onze eerste actie was om al die belangstellenden met ieders goedvinden de namenlijst te sturen met daarop ook de voorkeursregio. Met als gevolg dat in het hele land groepen beginnen te ontstaan die onderzoeken of ze gezamenlijk een woonproject kunnen starten.

Aangezien er gemiddeld vijf boeren per dag stoppen in NL (en 1/3 van de boeren in Brabant in drie jaar tijd) zijn er in principe veel beschikbare locaties. Maar die zijn natuurlijk niet allemaal geschikt. Daarom zijn we ook gestart met een inventarisatie van de beste manieren om die op te sporen. 

De volgende stap is om de genoemde groepen, maar ook de overheden, financiers en verkopers ondersteuning te bieden. Want het is voor alle betrokkenen behoorlijk nieuw en gecompliceerd. Daarom werken we aan een handleiding waarin alle aspecten aan de orde komen.

Bovendien worden we steeds vaker ingeschakeld door erfzoekers, erfverkopers, overheden en andere partijen om een presentatie of advies te geven. Dat we gemakkelijk per regio een groep geïnteresseerden kunnen benaderen, blijkt van strategisch belang.

We werken zonder winstoogmerk maar vragen wel een vrijwillige bijdrage.

Als we kunnen bevorderen dat een paar honderd voormalige boerenerven worden omgevormd tot fijne plekken om duurzaam samen te wonen dan hebben we het goed gedaan. Dat is goed voor de (eenzame) mens, de natuur en de vitaliteit van het platteland.

Profile picture for user parment 2
Pieter
Auteur
Pieter Parmentier is een duurzame durfdoener die werkt aan een betere wereld voor de kleinkinderen van deze wereld.
Diverse initiatieven: http://www.erfdelen.nl/thuis, http://www.onderhoogspanning.nl, https://duurzaamdiepenveen.nl, http://www.deventerenergie.nl, http://www.rdo.nu/over-de-initiatiefnemer
en verder: meerijden Diepenveen, Zonneroosproject Deventer Noord, Deventer Bomenstichting, Basisinkomen, enz.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden