Enschede Textielstad  

De eerste duurzame weverij van Nederland waar met lokale en gerecyclede garens stoffen voor mode en interieur worden geproduceerd

Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw was Enschede na Manchester de grootste textielstad van Europa. De binnenstad stond vol met fabrieken en een groot deel van de beroepsbevolking was werkzaam in de textielindustrie. In de jaren ’60 verdween de industrie in rap tempo uit het stadsbeeld. In Azië kon textiel sneller en goedkoper worden geproduceerd, waardoor veel productie werd verplaatst naar deze lagelonenlanden. Met alle gevolgen van dien.

Enschede Textielstad is ontstaan uit de wens om transparantie terug te brengen in de textielketen en het ambacht waar de stad ooit groot mee werd te behouden.

Duurzaam textiel |  De textielindustrie is, na de aardolie-industrie, de meest vervuilende industrie op aarde. In de diverse stappen van het productieproces worden veel water en chemicaliën verbruikt en overproductie zorgt voor grote afvalstromen. Voor productie van een gemiddeld T-shirt is 2720 liter water nodig, een hoeveelheid die gelijk staat aan drie jaar drinkwater voor de gemiddelde persoon.

Momenteel werken we veel met gerecyclede jeans. Maar we laten ook andere textielstromen, waaronder acryl, wol en katoen, spinnen tot nieuwe garens. Voor de interieurbranche werken we voornamelijk met duurzame alternatieven voor katoen, zoals Tencel, viscose en gerecyclede wol.De stoffen worden niet geverfd; de producten krijgen hun kleur door de kleur die al in het gerecyclede materiaal aanwezig was. Daarmee besparen we in het productieproces ontzettend veel water (ca 3500 liter per kg textiel) en chemicaliën.

Productie van halffabrikaat |  Onze klanten zijn mode-ontwerpers, modemerken, stoffeerdere en (interieur)architecten. We kiezen er bewust voor om het halffabrikaat te leveren in plaats van een eigen (mode)merk te starten. We geloven er namelijk in dat onze impact op de textielindustrie groter is als we al die duurzame merken die al zo goed bezig zijn helpen met het transparanter en duurzamer maken van hun producten en productieprocessen.

Lokaal en transparant |  Al onze stoffen worden geweven in onze fabriek in Enschede. Voor kleinere producties beschikken we over twee schietspoelgetouwen van 150 cm breed waarmee we zogenaamde ‘selvegde’ stoffen kunnen produceren met twee afgewerkte zelfkanten. Voor andere kwaliteiten of afwijkende volumes hebben we beschikking over grijper weefgetouwen met een breedte variërend van 160 cm tot 210 cm en 320 cm.Onze grondstoffen, de gerecyclede garens, kopen we in bij bedrijven die we goed kennen. Het liefst in een zo klein mogelijke straal om de fabriek, om milieubelasting door transport te minimaliseren, maar in ieder geval uit Europa. Zo waarborgen we kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu-impact van het productieproces.

Vraaggestuurde productie |  We produceren vraaggestuurd. Geen ploegendiensten, geen voorraden, maar productontwikkeling 'on the spot'. Een manier om opstartkosten in te perken en duurzaam te ondernemen, omdat in een dergelijk proces minder afval wordt geproduceerd. Voor afnemers  biedt vraaggestuurde productie meerwaarde omdat het eindproduct beter past bij hun wensen. Een meerwaarde die de meerprijs van produceren in Nederland kan verklaren.

Sociaal ondernemen |  Een handvol gepensioneerde wevers heeft geholpen bij het productieklaar maken van de machines. Dit zijn echte vakmannen met een bult kennis en ervaring. Kennis die ze maar al te graag overdragen aan een jongere generatie. Daarom zijn we met het UWV en het ROC bezig met de ontwikkeling van een leer-werk traject, waarin we jongeren de kans bieden een nieuw vak te leren.We hebben textielbedrijven uit de regio benaderd met de wens krachten te bundelen in het opleiden van personeel. De industrie biedt nu nog niet een continue stroom aan arbeidsplaatsen, maar door samen te werken kunnen we beginnen met het opleiden van één klas. Zo geven we niet alleen een impuls aan de maakindustrie in de regio, maar geven we jongeren en (langdurig) werklozen een duwtje in de rug en perspectief op een baan.

Versterken en verbinden van de industrie |  Bij de start van Enschede Textielstad was de doelstelling tweeledig: enerzijds was (en is) het doel een gezonde, financieel onafhankelijke duurzame weverij te starten. Iets dat we de gehele textielsector in Twente toewensen. De teloorgang van de textielindustrie in Twente had kunnen worden uitgesteld of zelfs voorkomen als bedrijven eerder hadden geïnnoveerd of meer hadden samengewerkt. Daarom hopen we door ontwerpers, inkopers, producenten en handelaren aan elkaar te koppelen de textielindustrie een impuls te geven. Samen met Gemeente Enschede organiseert Enschede Textielstad sinds oktober 2016 Textielcafés, bijeenkomsten waarbij een specifiek thema (bijvoorbeeld opleiden van personeel, textiel & de voedingsindustrie, retail etc.) met de aanwezigen wordt besproken aan de hand van een door één van de ondernemers ingebrachte casus.

Profile picture for user annemieke_67267
Annemieke
Auteur
Na de instorting van het Rana Plaza complex en de discussie over arbeidsomstandigheden in de textielindustrie die daardoor op gang kwam vond ik het tijd voor verandering. Ik wilde niet langer aan de zijlijn roepen dat het anders moest, maar wilde écht een verandering teweeg brengen. Ik nam ontslag, kocht twee industriële weefgetouwen en startte daarmee een duurzame textielfabriek. Enschede Textielstad produceert duurzame stoffen op basis van gerecyclede garens en lokale grondstoffen zoals vlas en hennep. Op die manier verduurzamen we de industrie en behouden we de kennis over het weven in Enschede.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 306 leden