EigenDraads 

Werk creëren van en met gebruikt textiel - het kan! EigenDraads zet niet herdraagbaar textiel om in grondstoffen + kansen op de arbeidsmarkt

In Nederland wordt iets meer dan een kwart van het afgedankte textiel gescheiden ingezameld. Een business case om meer in te zamelen is er momenteel niet, daarvoor moet niet-herdraagbare textiel worden gevaloriseerd waarvoor vaak de juiste schaalgrootte ontbreekt. 

Nederland is #6 importeur en #6 exporteur van tweedehands textiel ter wereld. De haven van Rotterdam is een belangrijke doorvoerhaven voor tweedehands textiel, een handelswaar met een groeiend aanbod en een steeds krappere afzetmarkt. Wat als Rotterdam haar eigen vraag creëert voor zowel textiel afval uit de stad als het lastig verhandelbare overschot uit de haven? Hiermee creëren we banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, besparen we op verbrandingskosten voor textiel afval, realiseren we onze circulaire ambities én geven we de Rotterdamse textiel industrie een impuls.

EigenDraads is het missende puzzelstuk tussen inzameling en recycling van niet-herdraagbare textiel in de Rotterdamse stad en haven:

  • Gebruikt niet-herdraagbaar textiel wordt gekocht van inzamelaars of sorteerders, hiermee wordt de business case voor inzameling verbeterd aangezien deze materialen nu lastig gevaloriseerd kunnen worden. 
  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ontmantelen het textiel in bestaande (gemeentelijke) sociale werkplaatsen. 
  • Polyester wordt teruggewonnen uit het textiel, omgezet in garen en verkocht aan lokale en internationale kledingproducenten.

En het blijft niet bij een mooi plan: na het verwijderen van ritsen en knopen door Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt een eerste selectie Rotterdams textiel nu omgezet in nieuwe grondstoffen! In maart 2020 verwachten we de eerste producten te lanceren die gemaakt zijn met EigenDraadse garen uit Rotterdam.

Profile picture for user hilde_93567
Hilde
Auteur
Vanuit het besef dat niemand uiteindelijk beter zal worden van meer spullen gemaakt van meer materialen, maakte Hilde van Duijn begin 2018 de overstap van het begin van de productieketen van textiel naar de vaak vergeten achterkant. Wat gebeurt er met afgedankt textiel? Hoe kunnen we deze kostbare materialen valoriseren en daarmee kansen creëren voor hen die ze nodig hebben? Naast haar werk als projectleider voor het Interreg project Fibersort vanuit Circle Economy startte ze dit initiatief om afgedankt textiel te valoriseren op eigen grond. Wat begon als een idee is inmiddels uitgegroeid tot een initiatief met de juiste ingrediënten om textiel valorisatie op schaal mogelijk te maken!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website