Ecorad 

Een rijke biodiversiteit aan groen zorgt voor een mooi en gezond straatbeeld en goed werkende ecosystemen in woonwijken.

De voorspelling is dat er voor 2030 één miljoen huizen bijgebouwd moeten worden in ons land. Dit betekent dat er op plaatsen waar nu nog 'natuur' is, ze wordt vervangen door nog meer beton en steen. Hierdoor raken we natuur kwijt wat ernstige gevolgen heeft, maar door slim om te gaan met de grond die we wél hebben, kunnen we de klimaatverandering positief beïnvloeden. 

Mijn doel als tuinontwerper is om het stukje grond waar de meeste mensen zich geen raadt mee weten - de voortuin - om te toveren tot kwalitatieve buitenruimte. Om dit te bereiken wil ik de bewoners van wijken effectief gaan helpen met het inrichten van hun voortuin d.m.v. een aantal groene, technische tuintypen waar zij uit kunnen kiezen. De groene, technische tuintypes vormen samen een eigentijds ecologisch systeem die in hun totaliteit de biodiversiteit in woonwijken verreiken, de lucht zuiveren en verkoelen, het bodemleven gezond houden en het regenwater naar de bodem laat zakken i.p.v. dat zij wordt afgevoerd naar de riolering.

Een ander recent probleem die opgevangen wordt door het nieuwe ecologische systeem, is de afname van het aantal insecten. Het is de bedoeling dat de voortuinen door deze tuintypen een paradijs worden voor insecten, vogels en andere kleine diertjes door de nectar, voedsel en onderdak die wordt geboden door het groen. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor ons eigen welzijn: Door het groen wordt het straatbeeld positief veranderd en de mensen komen weer terug in contact met de natuur. De voortuin krijgt hierdoor de functie als drager van de natuur in de wijk en als element van de ruimtelijke vormgeving in de stedenbouw.

De tuintypes bestaan uit kleine bomen, heesters en grote deels uit vaste planten en siergrassen. De vaste planten en siergrassen waar ik mee werk zijn 100 % biologisch. Onder mijn eigen hoede kweek ik de planten in samenwerking met Kwekerij In Goede Aarde op. De bomen en heesters komen van andere kwekerijen die ook biologisch werken. Laten we samen voor een groene toekomst gaan! 

 

Profile picture for user info_93419
Linda
Auteur
Mijn naam is Linda van de Lavoir, 28 jaar oud. In 2014 ben ik afgestudeerd aan de HKU als landschapsontwerper en sinds 2017 heb ik mijn eigen bedrijf waar ik tuinen en openbare ruimtes ontwerp. Daarnaast loop ik al drie jaar stage bij Kwekerij In Goede Aarde. De meest leerzame plek die je je maar kunt bedenken op het gebied van vaste planten en siergrassen.

Sinds ik ben begonnen met het ontwerpen van tuinen, begrijp ik pas hoé belangrijk deze ruimte is. Niet alleen voor onszelf, maar het is een plek waar ook de insecten, de vogels, de kleine zoogdiertjes, het hemelwater etc een grote rol spelen. Helaas blijft de tuin vaak het ondergeschoven kindje waar niet al teveel tijd en geld aan besteed mag worden. Iets wat uiteindelijk groot een effect heeft op de klimaatverandering.

Ik ben enorm gepassioneerd geraakt over dit onderwerp en ik hoop echt dat ik in de toekomst hierin een grote en belangrijke rol mag uitoefenen om te bereiken wat ik zo graag wil bereiken. De natuur dichter bij de mensen brengen.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social