Easy Housing 

Easy Housing is een circulair en klimaatneutraal houten bouwconcept voor betaalbare duurzame woningen in opkomende economieën
Demowoning te Hilversum

Easy Housing ontwikkelt en levert circulaire en biobased bouwconcepten met een focus op opkomende economieën. De houten constructie biedt een schaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor reguliere bouw met beton(blokken). Hiermee biedt Easy Housing een antwoord op de groeiende wereldwijde vraag naar duurzame betaalbare huisvesting.

De materialen worden zoveel mogelijk in de lokale markt betrokken en de bouw wordt gerealiseerd in samenwerking met lokale bouwpartners. Hiermee creëert Easy Housing lokale werkgelegenheid en wordt gezorgd voor culturele integratie van onze concepten. Wij leveren de bouwtekeningen, voorschriften en bouwinstructies om de kwaliteit en duurzaamheid tijdens uitvoering te borgen. 

Onze conceptlijn op basis van een gelamineerd vuren (LVL) constructie kan als bouwpakket worden geëxporteerd naar verschillende landen en biedt een schaalbare en gestandaardiseerde benadering voor de ruwbouw van de woningen. Dit biedt een uitkomst wanneer lokale duurzame materialen niet (voldoende) beschikbaar zijn. Dit houten bouwpakket komt uit duurzaam beheerde Finse bossen met PEFC certificering.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 38% van de globale CO2-uitstoot. Cement en beton zorgen voor 8% van alle uitstoot wereldwijd. Daarnaast zorgt de bouw voor 35% van al het afval en voor 50% van alle grondstoffenextractie (UNEP, 2021). Circulair en biobased bouwen biedt een oplossing. 

Daarnaast is er wereldwijd een enorm en groeiend tekort aan huisvesting. Wereldwijd wonen 1.2 miljard mensen in gebrekkige huisvesting en door bevolkingsgroei en urbanisatie blijft dit aantal de komende decennia groeien. Dit effect is extra sterk in opkomende economieën en er zijn in 2030 naar schatting 300 miljoen nieuwe huizen nodig om het globale huisvestingstekort op te vangen (Reall, 2021). Het realiseren van betaalbare duurzame huisvesting is dus cruciaal en vormt ook een enorme groeimarkt. 

Easy Housing is volledig circulair en werkt zonder lijm of nagels. Doordat alles verschroefd is, behoudt de woning ook op lange termijn zijn waarde. Het is hierdoor mogelijk om de woning te verplaatsen, te herbestemmen, de materialen te hergebruiken of de woning verder uit te breiden (incremental building).

Ons bouwsysteem kent daardoor ook geen afval. Niet op de bouwplaats, noch aan het eind van de levensduur. De houten constructie heeft (bij goed onderhoud) een levensduur van eeuwen en kan keer op keer hergebruikt worden. 

Doordat hout CO2 opslaat en het gebruik van beton  wordt vermeden, bespaart een gemiddelde woning van Easy Housing circa 25 ton CO2 in de constructiematerialen van de ruwbouw. Hiermee is de constructie van het huis zelfs 'carbon positive', want ongeveer 12 ton CO2 zit opgeslagen in het hout als carbon bank. De carbon footprint van eventueel transport wordt per project afgewogen tegen de CO2 besparing op beton en de lokaal beschikbare opties. De CO2-uitstoot van zeetransport van een bouwpakket van Rotterdam naar Mombasa (Kenia) bedraagt bijvoorbeeld 0.15 ton CO2, een kleine fractie van de gerealiseerde besparing. 

We ontwerpen klimaatadaptief en zorgen dat onze concepten bestand zijn tegen natuurrampen. Bijvoorbeeld door de zwevende houten vloer die op hoogte kan worden gebracht op kleine betonpoeren. Hierdoor zijn de woningen overstromingsbestendig en dus ook geschikt voor gebieden die overstromingsgevoelig zijn. Verder werken we met houtconstructeurs aan het ontwikkelen van orkaanbestendige details, waardoor landen die (steeds vaker) te maken hebben met orkanen een duurzaam orkaanbestendig alternatief hebben. Easy Housing werkt bijvoorbeeld samen met partners in landen zoals Mozambique, Colombia en Fiji, waar orkanen en overstromingen een grote uitdaging vormen voor de bevolking. 

Onze visie op duurzaam bouwen is ontwikkeld rond vier kernwaarden:

- circulair en biobased bouwen

- CO2-neutraal en klimaatadaptief bouwen

- Samenwerking met lokale bouwpartners en culturele integratie

- Schaalbaarheid en standaardisatie van bouwconcepten

Door deze holistische benadering hebben we een positieve impact op veel van de sustainable development goals (SDG) en op het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Paris Agreement. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Profile picture for user wolf
Wolf
Auteur
Wolf Bierens (32) is de founder van Easy Housing en is een impactgedreven ondernemer in duurzaam bouwen en circulaire economie. Hij is co-founder en voormalig CTO van Sustainer Homes. Zijn achtergrond in Environmental Technology (WUR) in combinatie met zijn ondernemerservaring, vormen een goed fundament voor Easy Housing. Wolf werd tweemaal verkozen in de DJ100 en staat in de Forbes Under 30.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden