E-waste Arcades 

Let's make recycling fun!

E-waste Arcades

E-waste is een circulaire designstudio gespecialiseerd in het maken van creatieve afvaloplossingen. We creeëren in het oog springende producten, campagnes, challenges en workshops. Joris Petterson en Timmy de Vos zijn E-waste Arcades gestart in 2016 om afval scheiden leuker te maken. Het eerste product was de Funky Phone Arcade, een spelkast gebouwd van afgedankte elektronica voor de inzameling van oude mobiele telefoons, ontwikkeld in samenwerking met onzee partner Weee Nederland. Inmiddels bestaat het team uit zes knappe koppen met expertise op het gebied van circulair ontwerpen, onderwijs, user experience design en programmeren. Met deze kwaliteiten in de pocket kan E-waste Arcades de gekste en beste afvaloplossingen bedenken en realiseren om duurzaam gedrag te stimuleren.

 

De Funky Phone, zo begon het..

Ook nog een oude mobiel in de la?! Laat hem recyclen! Lever je oude telefoon in bij de Funky Phone, speel toffe games en draag bij aan een beter milieu. Recyclen was nog nooit zó leuk!​

Iedereen kent het wel, je hebt nog wat oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of een wekker bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, weg te brengen. Het blijft eeuwig op zolder of beland bij het restafval. Zonde! Zo gaan alle grondstoffen verloren of kunnen niet worden benut voor hergebruik. En dat terwijl belangrijke grondstoffen met uitsterven worden bedreigd! In Europa wordt slecht éénderde van het elektronisch afval gerecycled. Dat moet beter! Dat kán beter! 

De Funky Phone is een old-school arcade machine die jou beloont voor het recyclen van je oude mobiele telefoon. In plaats van een muntje werp je een afgedankte telefoon in om te spelen bij een van deze E-waste Arcades! Jouw recycle inspanning wordt beloond met toffe games terwijl je ook nog eens een belangrijk bijdrage levert voor het milieu. De arcade toont de impact die jouw kleine bijdrage maakt voor mens en natuur. Bovenal zijn de Funky Phone E-waste Arcades gebouwd van afval-elektronica en duurzaam hout. In de machines zijn een afgedankte computer en beeldscherm gebruikt. Ook de oude wasmachine in het ontwerp laat mooi zien hoe elektronica kan worden hergebruikt. De E-waste Arcades zijn hiermee een mooi voorbeeldproject voor een circulaire economie, een economie waarin grondstoffen hergebruikt of gerecycled worden in plaats van weggegooid. 

 

Afval Arcade

Kan dat ook voor andere afvalstromen? Natuurlijk! In juni 2017 lanceerde E-waste Arcades in samenwerking met de Nederlande Spoorwegen de eerste Afval Arcade op station Eindhoven. Een arcade waarin je PMD, Papier en restafval kan inleveren in ruil voor games. Hoe tof is dat!? De arcadehal wordt de milieustraat van de toekomst?! Inmiddels zijn er zo'n twaalf Afval Arcades in omloop o.a. bij gemeente Rotterdam en afvalbedrijf van Kaathoven. In oktober 2018 onthulden we de Afval Arcade in nieuw jasje tijdens de Dutch Design Week welke sindsdien in de verhuur te verkrijgen is. 

 

Trash holes: afval scheiden na 5 bier

In 2017 raakte E-waste Arcades betrokken bij Solar Weekend Festival in Roermond. Aan de Maasplassen komen ieder jaar 60.000 in één weekend bijeen om te genieten van muziek en creatieviteit. We constateerde dat er op deze festivals nauwelijks tot niet goed afval wordt gescheiden en doken dit gat in om middels gamification afvalscheiding te bevorderen en festivalbezoekers positief te stimuleren afval correct in te leveren.  Tijdens de eerste pilot van de Trash Holes in augustus 2018 realiseerde we een 100% schone plastic afval stroom. We plaatsten een interactieve deksel met ludieke branding onder de naam 'the Glory Holes' op standaard evenementen kliko's. De branding en geluidsfragmenten welke ten gehoren komen als je afval inwerp kunnen worden gecustomized per evenement. In de festivalzomer van 2019 zal het product verder worden gepilot en uitgerold. 

Profile picture for user joris_petterson@hotmail.com
E-waste
Auteur
E-waste Arcades is een circulaire designstudio gespecialiseerd in het maken van creatieve afvaloplossingen. We creëren producten, campagnes, challenges of workshops voor een betere wereld van morgen.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website