Dom Amsterdam
Verkoop van duurzame mode artikelen die gemaakt zijn van reststoffen. Geproduceerd door een stichting in samenwerking met statushouders.

Wij willen de oplossing zijn tegen 'fast fashion'
Fast Fashion is een term die de huidige manier van doen van een aanzienlijk deel van de mode industrie beschrijft. Consumenten verlangen elke maand naar nieuwe kleding en willen daar niet te veel voor betalen. Dit resulteert in de productie van betaalbare collecties met een hoge omloopsnelheid. Fast Fashion is daardoor een van de meest schadelijke industrieën van de wereld. Naast een bijdrage aan klimaatverandering maakt deze industrie zich ook schuldig aan onderbetaling, uitbuiting en kinderarbeid. Er is op dit moment wel een aanbod van duurzame mode, maar wij vinden dit nog veel te klein. Bovendien vinden wij dat het huidige aanbod de strijd met de gevestigde merken niet aankan. Wij zijn van mening dat de huidige designs van duurzame kleding de Fast Fashion consumenten nog niet genoeg kunnen overtuigen om duurzaam te kiezen. Daarom hebben wij Dom Amsterdam opgericht. Wij produceren hippe mode waarbij alle bedrijfsprocessen volledig in het teken van duurzaamheid staan.
In onze zoektocht naar een zo duurzaam mogelijke producent zijn wij uitgekomen bij Makers Unite, een stichting die statushouders helpt een plek in de maatschappij te vinden. Tezamen met het produceren van onze producten worden de statushouders geholpen bij het overbruggen van de taal- en cultuurbarrières om zo klaargestoomd te worden voor de arbeidsmarkt. Wij hebben bewust gekozen voor een lokale producent om zo nauw mogelijk betrokken te kunnen zijn bij het productieproces en daarbij de nadelige gevolgen van transport te minimaliseren.
Voor onze productie van ‘Waist bags’ (heuptasjes) gebruiken wij uitsluitend reststoffen. Denk hierbij aan oude kleding, gordijnen en knipresten van bedrijven. Er zijn in Nederland nog steeds veel mensen en bedrijven die textiel weggooien, wij benaderen hen om vervolgens van hun textiel Waist bags te maken. Hiermee maken we nu ook ‘Tote bags’ (boodschappen/draagtas) met als doel het overmatige plastic tassen gebruik verleden tijd te maken. Daarnaast zijn wij nu bezig met het produceren van kleding die gemaakt wordt van biologisch katoen. Dom Amsterdam verkoopt mode met een verhaal. Nederland verduurzaamt en de mode mag daarin niet achterblijven.
‘’Waste isn’t waste until we waste it’’ – Will.i.am