DeBuurtTesla 

Elektrisch deelauto project voor de buurt

DeBuurtTesla

Stel je eens voor, je huis is 100% energieneutraal en er staat een elektrische autonoom rijdende auto voor je klaar als je ergens heen wil. Alle energie die hiervoor nodig is wekken we zelf op, samen en goedkoper. Dat doen we met onze eigen zonnepanelen en windmolens op de Noordzee. Op deze manier zijn we met elkaar eigenaar van de auto’s en alle energiebronnen en profiteren we zelf maximaal.

Dit is de visie van Coöperatie Greenhood U.A. Wij zijn een initiatief dat werkt vanuit het Westland, Haarlem en Amsterdam. We zijn een kennisplatform, serviceverlener zonder winstoogmerk en werken graag samen met alle enthousiaste duurzame vergroeners.

DeBuurtTesla is onze eerste dienst en kan je gebruiken via een App gebouwd met de gedecentraliseerde (Ethereum) blockchain technologie. Met deze App kan je een Tesla Model 3 reserveren en gebruiken wanneer je hem nodig hebt. Een Tesla Model 3 voor 3 euro per uur, 45 euro per dag en 10 cent per km. De coöperatie wordt gefinancierd door een fee die we samen bepalen, voor nu is dat 1 cent per km. Hoe meer er gereden wordt, hoe meer deelauto’s we samen kunnen aanschaffen. We bepalen dus samen het succes. We zijn goedkoper dan andere verhuur- of deelinitiatieven. Hoe dat kan, leest u verderop. 

DeBuurtTesla wordt lokaal uitgevoerd. Bewoners uit wijk x investeren en rijden samen. 

Je kan op drie manieren meedoen:

1. De deelauto rijden

2. Investeren en rijden

3. Alleen investeren

Hoe werkt het voor de investeerder/gebruiker

Buurtbewoners kunnen met ons meedoen door mee te investeren in onze obligatielening om de auto’s te financieren. Elke investeerder ontvangt 5% rente over zijn of haar lening. 100% van de investeringen gaat naar auto’s en die zijn allemaal allrisk verzekerd. Elk lid kan maximaal 10.000 euro investeren. Wij voldoen aan de Vrijstellingsvermelding van de AFM, hebben een prospectus, presenteren elk jaar op de jaarvergadering het financieel jaarverslag en geven je ook realtime inzicht via onze App, 100% transparantie. 

Met DeBuurtTesla App kopen buurtbewoners een prepaid tegoed via iDeal. Met dit prepaid tegoed kunnen gebruikers zelf beslissen welk deel ze investeren en welk deel ze inzetten voor hun eigen mobiliteit.

De Technologie 

We gebruiken de Ethereum Blockchain als administratieve database voor de opslag van het Prepaid tegoed en we betalen het Ethereum netwerk een service fee voor elke transactie. 

Bij de registratie van je profiel krijg je een smartcontract portemonnee, daarin stort je prepaid tegoed. Als je je crypto-sleutel verliest, geeft Greenhood je opnieuw toegang. Deze app is reeds ontwikkeld en we kunnen een demo laten zien van hoe het werkt. Deze app wordt beschikbaar gesteld via een van de initiatiefnemers van Greenhood. De app ondersteunt nu het investeren en reserveren van de auto, maar in de toekomst wordt de functie om te reserveren overgenomen door het ‘Tesla Network’ (wat Tesla nu ontwikkeld). De rol van ons is het bouwen van de community, investeerders vinden en berijders.

De eerste buurt

We starten in de Garenkokersbuurt in Haarlem. Deze buurt heeft een buurtcooperatie Duurzaam Garenkokers. In deze buurt wonen veel mensen die al samen investeren in warmtepompen en zonnepanelen. Er is veel interesse in duurzaam en dit initiatief willen zij voor deze buurt onderzoeken. De voorzitter van Greenhood woont in deze buurt.

Het team

Het team wordt nu geleid door Jeroen Slaman en Martine Scheen, bevlogen ondernemers van maatschappelijke initiatieven en vergroeners. Het technische team wordt aangestuurd door Jeroen. De strategische communicatie door Martine Scheen. We werken vooralsnog vrijwillig aan dit concept.

De toekomst

We willen de start maken in Haarlem, maar het initiatief moet zelfstandig gedragen kunnen worden door andere gemeenten in Nederland (of daarbuiten). Dit moet nog nader onderzocht worden op welke wijze dit het meest handig is i.v.m. risicospreiding en lokaal draagvlak. De technologie wordt via Greenhood ter beschikking gesteld (open source), maar de buurt moet zelf mensen bewoners vinden om mee te doen. Daarvoor kan Greenhood wel een communicatie Toolkit beschikbaar stellen die dan lokaal ingezet kan worden. En natuurlijk is er de Greenhood Academy om alle ins- and outs met elkaar te delen.

Profile picture for user info@greenhood.nl
Martine & Jeroen
Auteur
Martine Scheen is ondernemer en voert projecten uit met maatschappelijke impact. Dat doet zij in de rol van communicatiestrateeg en procesbegeleider van participatieprojecten met bewoners. Als voorzitter van Greenhood gelooft ze in meer ruimte voor rust en ontmoeting in buurten. Daarnaast is zij rustcoach bij Hallo Rust.

Jeroen is een pioneer in netwerk protocollen, duurzaamheid en decentralisatie. In 2013 heeft hij zijn tussenwoning uit 1958 energie neutraal gemaakt met behulp van isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Hij rijdt een elektrische motor en een elektrische auto en denkt ook aan mogelijkheden om duurzaam te vliegen.
Netwerk protocollen als TCP/IP, HTTP, Bitcoin en Ethereum zorgen voor een explosie van innovatie en Jeroen probeert deze in te zetten voor een gedecentraliseerde corporate governance.
Jeroen is werkzaam geweest als tomaten tuinder in een familie bedrijf, netwerk specialist/project manager bij KPN en Techlead bij Eneco.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website