De PlandelPod (Knijperhub 2.0) 

De minibieb voor zwerfafval-grijpers
Anton de Plandelman op de oerversie van de PlandelPod

Help je buren, je buurt en de bloemen, bijtjes en beestjes door een PlandelPod aan je gevel te hangen of in de tuin te planten. Deze vrolijke minibieb voor afvalknijpers is het wapen in de strijd tegen zwerfafval en een probaat middel om veel hulptroepen op de been te krijgen.

Er was al een werkwoord (plandelen, van 'wandelen + plastic rapen), een opruimheld met opgeruimd humeur (Plandelman) maar er ontbreekt nog iets in de strijd tegen het zwerfafval. De PlandelPod, een vrolijk baken in de straat dat dienst doet als uitgiftepunt voor afvalgrijpers en vuilniszakken.

De PlandelPod is een doorontwikkeling van de Knijperhub, waarvan twee jaar geleden het allereerste exemplaar in het Utrechtse Lunetten verrees. Het idee kwam uit mijn koker, het materiaal (een afgekeurde vuilnisbak) van de Gemeente Utrecht.  

De Knijperhub paste in het streven om een zo breed mogelijke groep aan het prikken te krijgen. Niet iedereen heeft het juiste materiaal of de prikkel om in actie te komen. De Knijperhub was een succes, maar kan beter, vrolijker, mooier. De PlandelPod is dat vervolg. En vervaardigd van door bewoners zelf bij elkaar geplandeld plastic. Hét bewijs dat afval waarde heeft.

In heel het land zijn plandelaars, ploggers, jutters en andere opgeruimde lieden actief. Vaak individueel, soms georganiseerd met club of vereniging. Een opschoonactie, hoe bescheiden ook, heeft direct zichtbaar resultaat.  Uiteraard in aantal volle vuilniszakken) maar ook in het feit dat de wijk ook nadien veel schoner bijligt. Vuil trekt vuil aan, maar een schone omgeving blijft ook langer schoon. Het brengt positiviteit in een wijk, en creëert trots en ownership voor de openbare ruimte.

Vele handen maken licht werk; we moeten dus meer mensen activeren. Door ze te helpen en te stimuleren. De Knijperhub, de voorloper van de PlandelPod, was daarin een belangrijk onderdeel. Hij werd bedacht na de zoveelste keer die vraag van een voorbijganger:  'hoe kom ik aan zo'n knijper?'.

Veel mensen willen wel, maar missen de tools. De Knijperhub -een afgeschreven vuilnisbak die een nieuw leven kreeg als minibieb voor grijpstokken- verrees in de voortuin.

Positieve impuls Een experiment, dat een ongekend succes werd, met nog meer wijkbewoners die bij een ommetje, tijdens het uitlaten van de hond of wandelingetje naar de supermarkt, even een grijpstok en benodigdheden leenden. Of voor een leuk en lowbudget kinderfeest, want er was ook ruimte voor Zwerfiebingo-formulieren. Door de Knijperhub werd het concept plandelen nog zichtbaarder en meer geaccepteerd, kwamen er meer bewoners in actie en werd de wijk nog schoner (en vrolijker).

Knijperhub 2.0: de PlandelPod Inmiddels heeft de gemeente het concept geadopteerd bij milieustraten als officieel uitgiftepunt van zwerfafvalmaterialen. Mooi, maar het staat af van mijn oorspronkelijke doel: een superlokaal initiatief dat de bewoners op straatniveau stimuleert. Daarbij is het een te leuk ding dat je eigenlijk elke wijk in Nederland gunt, en mag hij in een nieuwe, verbeterde versie ook vrolijker en frisser van ontwerp.

Dat wordt DE PLANDELPOD. Ontworpen om geadopteerd te worden, aan de gevel, in de portiek of in de voortuin. Gemaakt om te faciliteren, maar ook om het verhaal te vertellen van plastic, consumptie en zwerfafval. Daarom worden de eerste exemplaren vervaardigd van gerecycled plastic, dat eigenhandig in de eigen stoep, berm, park en sloot is gevist. 

De PlandelPod is ook het antwoord op de vraag die ik sinds de Knijperhub steeds vaker krijg -van gemeentes en van particulieren: hoe kom ik aan zo'n Knijperhub?

 

Profile picture for user Plandelman
Anton
Auteur
Redacteur/journalist met groene vingers 2.0 en het rotsvaste geloof dat duurzaamheid per saldo de goedkoopste optie is. Zonnepanelen op het dak, regenton in de tuin, Bokashi-emmer in de keuken, infraroodpanelen aan het plafond en een Leaf aan het stopcontact. Opereert ook als opruimheld Plandelman en motiveert zo anderen om samen het zwerfafvalprobleem aan te pakken en op te pikken. Check www.plandelen.nl en @plandelman op Insta.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden