De Groene Uitvaartkist 

Milieuvriendelijke, uitvaartkisten die zijn samengesteld uit gerecycled materiaal en afvalproducten. Lichtgewicht, flat pack, low price.

Bescherming van het milieu is de aanzet van dit project. 

Eigen ontwikkeling van unieke innovatieve, 100% milieuvriendelijke en CO2 neutrale uitvaartkisten. De expertise is opgedaan middels jaren lang werkzaam te zijn (geweest) in de uitvaartbranche en met name in het familiebedrijf. Tijdens deze periode werd stukje bij beetje duidelijk dat steeds meer mensen zich gingen richten op duurzame, milieuvriendelijke uitvaartkisten. Voor mij kwam er dan ook ca. zeven jaar geleden het moment om zelf een echte milieuvriendelijke uitvaartkist te gaan ontwikkelen. Ik stelde hoge eisen. Het productieproces moest van begin tot het einde zo duurzaam mogelijk zijn. Daarnaast moest er een bijdrage worden geleverd aan werkgelegenheid en fair trade. Na het uitwerken van de plannen, die overigens meerdere malen zijn bijgesteld, kon er worden begonnen met het uitvoeren van het project ‘De Groene Uitvaartkist’. De wens was dat de benodigde basismaterialen moesten worden aangeleverd door de lokale bevolking. Hiervoor werden en worden vergoedingen verstrekt. Met deze methode is het mogelijk gemaakt mensen bewust te maken aan het bijdragen van een beter milieu. Hoe belangrijk en logisch is het dan ook om te beginnen in landen waar de meeste mensen wonen op aarde en juist deze erbij te betrekken en uit te leggen hoe belangrijk het is om natuur en milieu te beschermen. Het uitleggen en bij betrekken heeft zijn vruchten afgeworpen. Het productieproces verloopt zelfs ‘groen’. Drogen van materialen wordt gedaan in de buitenlucht. Door het uitzoeken van goede windstroming is dit mogelijk. Het gerecyclede afvalhout wordt handmatig geschaafd en gezaagd. De kleurstoffen worden gewonnen uit restanten van planten, bloemen, schillen, thee en koffie afval. Het eventuele ‘bleken’ wordt uitgevoerd middels restanten van blanke citrusvruchten. De benodigde lijm is samengesteld uit o.a. zetmeel. De uitvaartkisten bevatten in principe geen metalen. Met uitzondering van een drietal modellen. Deze hebben hooguit zestien schroeven en bouten voor de handvaten. Er zijn ontwikkelingen en proeven gaande om ook deze te vervangen door alternatieven.De uitvaartkisten zijn gemaakt van gerecycled materiaal, ‘woodyrette’, afvalhout en biologische materialen. Door de innovatieve “sandwich” constructie zijn de uitvaartkisten sterk en lichtgewicht. Ca. 25 kg. De kisten worden bij begraven sneller en volledig opgenomen in de natuur. Daarnaast stellen het toenemende aantal ‘natuur begraafplaatsen’ de eis dat er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke uitvaartkisten. Bij crematie is er met de groene uitvaartkist een schonere uitstoot en minder gasverbruik wat beter is voor het milieu, aangezien gas een uitputtende energiebron is. 

Een extra innovatie zijn de twee modellen flat pack kisten. Deze zijn zonder gebruik van gereedschap (indien gewenst zelf) in no time te assembleren. Het voordeel is dat er qua volume drie kisten kunnen worden getransporteerd i.p.v. één. Er is totaal geen volume verlies. Dus kleinere Carbon footprint.

Ondertussen is er een uitbreiding van meerdere milieuvriendelijke producten als lijkwaden, wikkeldoeken, herbruikbare condoleantie banners en gedenk/wens boompjes zijn reeds toegevoegd aan het assortiment. Het doel is te blijven innoveren en uit te breiden. Coaching met betrekking tot groene uitvaartverzorging is tevens een aanvullende dienst.Het is dan ook onze missie om een bijdrage te leveren aan een schonere (uitvaart)wereld. Waar de boventoon milieuvriendelijk wordt gevoerd. Als partner van MVO Nederland is het streven de bedrijfsvoering dusdanig te optimaliseren dat we een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van weerbare en gelukkige mensen (people), een rijke natuur (planet) en een gezonde economie (profit). Daarnaast streven we naar een zo laag mogelijke ecologische voetdruk (carbon footprint) door zo veel mogelijk CO2 neutraal te werken. De overgebleven, helaas onvermijdbare CO2 uitstoot compenseren we door te investeren in nieuw groen. 

De kisten worden voor 90% gemaakt van gerecycelde materialen. De basissamenstelling van hout en papier wordt op een speciale wijze gevouwen. Dit door eigen ontwikkeling. De body kan worden afgewerkt met een dun laagje fineer hout, hetgeen dat afkomstig is van afvalhout. Dit is een belangrijk onderdeel bij het snel opwarmen tijdens het crematieproces. Tevens is het mogelijk om voor een afwerking te kiezen van (rijst)papier. Eventueel was, lak of verf als afwerking is op waterbasis. De voorkeur geniet naturel. Maar we bevinden ons in een overgangsfase betreffende uitvaartkisten en duurzame, milieuvriendelijke uitvaarten. Vandaar de e.v. afwerkopties. Bekleding, indien wenselijk, komt alleen van natuurlijk, eerlijk, terug te winnen stoffen. De basismaterialen voor de bekledingsstoffen zijn; linnen, hennep, vlas of alle andere natuurlijke stoffen welke niet ten koste gaan van het milieu. Door op de bodem een laagje gedroogd gras/hooi als matras te leggen kunnen koelapparaten worden beperkt. Componenten als lijm komt uit o.a. mais en zetmeel. Chemische stoffen worden gemeden, dus herwinbare grondstoffen. Bomen worden gespaard en ontzien. Milieu gespaard.

Profile picture for user gjvdawe_89360
Gerdine
Auteur
Helpt graag anderen. Uitvaartverzorging gaf en geeft veel voldoening. Maar mijn leven bestaat uit een mix van diversiteiten. Altijd gesteund door man en kinderen kon en kan ik nieuwe
uitdagingen ondernemen en aannemen.
Heb veel gereisd, all over the world. Voor mijn werk, maar daarnaast ook ingezet en nog voor medemens. Gewerkt in ‘derde wereld’ landen. Know how delen. Leef, werk en woonomstandigheden getracht te verbeteren.
Lid Kiwanis international meegewerkt aan opzetten kindertehuis en scholen.

Meest recente uitdaging: de ontwikkeling van de groene uitvaartkist. Deze kist is samengesteld uit gerecyclede materialen, waaronder papier verwerkt tot karton op een speciale wijze gevouwen. Daarnaast wordt de buitenzijde afgewerkt met afvalhout, in breedste zin van het woord. Ook worden oude/afgedankte/onbruikbare houten producten hergebruikt. Interieurstoffen (linnen, hennep) worden op natuurlijke wijze gekleurd of gebleekt. Afval groenten, fruitschillen, koffiedik, bepaalde bloemen die zichzelf weer uitzaaien etc. worden hier voor gebruikt. Er worden geen chemische stoffen gebruikt. De kisten worden in de aarde geheel afgebroken, zonder schadelijke stoffen achter te laten.

Begaan en bezorgd om het milieu. Wij laten na ons overlijden twee erfenissen achter. De persoonlijke erfenis en de erfenis voor de generaties na ons op deze aarde.
Ben tevens bezig met het onder de aandacht brengen van (meer) groene uitvaartverzorging in meerdere landen, waaronder China.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social