COMPOSTBOARD 

Van hernieuwbaar Agri-afval naar woon- werkinterieur.

Compostboard is Rik’s eerste voorbeeld dat de prachtige mogelijkheden toont voor het leven met en van de natuur. Compostboard toont dat er materialen en producten kunnen worden gemaakt die mooi in de werk of leefomgeving staan en voedzaam kunnen worden overgegeven aan de natuur.

Rik Makes is een beginnend merk/ontwerper gefocust op composteerbare, hernieuwbare en voedzame materialen.De schoon van de natuur wordt getoond in de verschillende oppervlakte van materialen. Die worden onderzocht, ontworpen en geproduceerd door Rik zelf.De essentie van de materialen is dat ze voedzaam zijn wanneer ze worden overgegeven aan de natuur, functioneel zijn voor het interieur van de consument in de vorm van meubels.

Van vernieuwbaar Agri-afval tot het interieur van een consument.

Ons materiaal en meubilair is circulair. We gebruiken reststromen van agri-culturele landschappen zo veel mogelijk uit de buurt. Zo creëren we de mogelijkheid tot toekomstige efficiënte massaconsumptie zonder uitputting.Alle materialen kunnen worden teruggegeven aan de bodem, om zo de vezels en voedingswaardes terug te geven, nuttig voor de natuur en de boer.

Elk natuurlijk en landbouw landschap heeft de mogelijkheid om eigen unieke materialen op te leveren. Denk aan de lavendel struiken in Zuid-Frankrijk, of de tulpenvelden in Nederland. Rik heeft tot nu toe onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Nederlandse Bodem.Naast de unieke esthetiek/ uiterlijk van het materiaal en daarmee het product. Kan dit een alternatief bieden aan het transport voor de productie van materialen. Korte afstanden tussen de velden en fabrieken en de consument in de winkel.

Het uiterlijk van de materialen maakt gebruikers bewust van de voeding die in de buurt wordt verbouwt. Daarmee hoopt Rik dat het bewustzijn naar de relatie en afhankelijkheid tot het landschap groeit.

Daarnaast hoopt Rik dat het bewustzijn groeit over consumptie/productie doordat er met seizoenen wordt gewerkt. Het ene seizoen de hennepvezel, het seizoen erop de lisdodde etc. Compostboard heeft een seizoensgebonden uiterlijk. Net als wijn, er kunnen goede wijnjaren zijn en excellente wijnjaren.Bijvoorbeeld bij een slecht jaar voor de opbrengst van de hennepzaden. Kan het zijn dat de plant meer energie heeft gestopt in de hardheid van zijn vezel. Dit is terug te zien in de hardheid en kleur van de vezels. Of bij een goed jaar voor zaden, kan de vezel luchtiger zijn en verschillen van kleurtint.

Compostboard wordt gebruikt voor de productie van meubels, denk aan kasten, stoelen, tafels etc. Het toont het uiterlijk van het landschap en kan worden afgebroken in elke tuin.Door regen valt het materiaal uit elkaar, waarna snel insecten het overnemen. Het materiaal dient als onderdak en voedselbron voor verschillende insecten.Het materiaal kan worden bedekt met natuurlijke wassen of composteerbare lakken. Zo kan er een glas water omvallen zonder dat het materiaal week wordt.Tijdens de corona crisis is er voor gekozen om de productie te verbeteren. Rik verwacht in Juli/Augustus zijn eerste meubelen te maken. Het begint met wat simpel meubilair en er kan aanvraag worden gedaan naar op maat werk.

Voor meer informatie:Website

Instagram

Profile picture for user Rikmaarsen_89525
Rik
Auteur
Rik Makes is a brand concentrated on compostable materials. Beautiful natural surfaces and materials are researched, designed and produced. These materials are nutritious for nature when discarded. Entering a new era of Design.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website