COMPOSTBOARD 

Van hernieuwbaar Agri-afval naar woon- werkinterieur.

Wat is er circulair aan jullie innovatie?

 

 

We gebruiken rest-afvalstromen van de landbouw. Materialen die nu vaak worden verbrandt. Zo werken wij ook met paprikaloof uit de streek. Op dit moment is dit vervuild met plastic clipjes en nylon draden. Ongeschikt voor de verbranding eindigt dit op een vuilnisbuilt of afvalbult. De kweker zit vast tussen minimale marges van de paprika en kan zich niet veroorloven om schone plantenstromen aan te leveren, vanwege de uren die het kost.  We hebben een aantal platen inmiddels gemaakt om te laten zien dat het voor de kweker interessant kan zijn om de vezels schoon aan te leveren. Dit kost hem geen of weinig, afvoergeld, en krijgen wij schone vezels aangeleverd voor de producten.

Dus de materialen die wij gebruiken zijn gebonden met een zetmeel, wij gebruiken een landbouwafvalstroom, de plaat is recyclebaar, productie afval kan weer worden verwerkt in nieuwe platen, in de toekomst gaan we platen terugnemen, de plaat is voedzaam voor bodemleven en insecten.

 

Is jullie innovatie schaalbaar?

 

Ja, de productie is schaalbaar. We zijn nu aan het onderzoeken wat daar voor nodig is, zo zijn we aan het kijken naar magnetrondrogen.  In de zomer van 2021 hebben we 21 panelen gemaakt voor de Exploded View expositie op de Dutch Design Week. De panelen waren 90 x 50 cm, nu hebben we de eerste platen gemaakt van 244x122 cm. En in de zomer van 2022 verwachten wij kleine oplages op een dag te gaan maken.  Met betere machines, grotere ruimtes, kunnen wij de productie opschalen en vergroten.

 

Compostboard is een materiaal waar meubilair van gemaakt wordt. Een plaatmateriaal met een visuele potentie want dit keer hoeft het niet gelakt of geverfd te worden om de vezels te verbergen. Compostboard is een materiaal dat mooi in het interieurs past, het bezit diverse uiterlijkheden. Een diversiteit van mogelijkheden van versnipperde sinaasappelschillen tot gemalen hennepvezel. Het uiterlijk vertelt iets over de reststromen uit de buurt. Compostboard breekt niet alleen af in de natuur. Het geeft ook voeding, een schuilplaats en een plek om eieren te nestelen voor insecten. Behalve de warmte die vrijkomt tijdens het rottingsproces kunnen Kevers en miljoenpoten het materiaal verteren. Compostboard is een materiaal ontworpen om terug te kunnen geven aan de aarde. Dit is Rik’s eerste uiting als ontwerper. Een uiting waarmee Rik het bestaande iets probeert bij te sturen. Een plaatmateriaal dat op vergelijkbare schaal kan worden geproduceerd als bestaande plaatmaterialen. Maar dit keer mooier, vriendelijker, en bruikbaarder.

Profile picture for user Rikmaarsen_89525
Rik
Auteur
Rik focust zich volledig op het maken van circulair hernieuwbare materialen. Zijn eerste uiting als ontwerper is Compostboard. Compostboard is gemaakt van rest stromen vanuit het Nederlandse Landschap,
Uiteindelijk komt alles van de aarde en blijft alles op de aarde. Waar Rik over struikelt als ontwerper is dat op dit moment de mens zijn ‘afval’ terug geeft aan de aarde in de vorm van vervuiling.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden