CoirWood 

Turning waste into value

Coirwood begon als een bedrijf dat een proces ontwikkelde voor de productie van planken van kokosnootschillen. Momenteel gaat Coirwood over op een nieuw productieproces dat draait om de productie van spaanplaten van de stengels van de bladeren van kokospalmen, oftewel bladsteelvezels. Deze bladsteelvezels zijn een nog duurzamere bron dan kokosnootschillen en mogelijk makkelijker te verwerken tot het gewenste product.

We hebben momenteel een kleine prototypefaciliteit in Tamil Nadu, India. Onze eindmarkt is zowel India als Nederland, waar we in contact staan ​​met verschillende potentiële klanten (bijv. ontwerpers, doe-het-zelfzaken, vloer- en meubelzaken en groothandels). We willen als B2B-leverancier optreden voor deze B2C-kanalen.

Coirwood heeft als hoofddoel bij te dragen aan een afvalvrije en circulaire industrie en leefomgeving. Daarnaast kunnen wij de kokosnootboeren van extra omzet voorzien welke terugvloeit naar hun medewerkers en zo lokale (kleine economieen) een boost kan geven.

Onze CoirWood-plaat is een duurzaam alternatief voor conventionele houten panelen van standaardformaat (122x244cm met verschillende diktes) zoals spaanplaten, georiënteerde strandplaten (OSB) en MDF. Ons bord gebruikt de gevallen kokosbladbladeren, een afvalstroom van de kokosteelt (waste-to-value-principe) momenteel worden verbrand, icm No-Added-Formaldehyde (NAF) harsen. 

Door dit waste-to-value-principe toe te passen, wordt waarde toegevoegd aan de reststromen van de kokosteelt en zal dit uiteindelijk leiden tot extra inkomsten voor arme lokale Indiase landarbeiders en boeren. Bovendien kan de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd door hout en bamboe als grondstof voor de samengestelde platen te vervangen door een materiaal dat hier al in overvloed aanwezig is. In het geval van houtvervanging kan ontbossing worden teruggedrongen. In het geval van bamboe hoeft er geen specifieke teelt plaats te vinden voor het inkopen van grondstof voor samengestelde bamboe planken.

Profile picture for user info_68
Mel
Auteur
Tijdens mijn bachelor Luchtvaarttechniek kwam ik veel complexe problemen tegen die me uitdaagden om diep in de wereld van mechanica, aerodynamica, lineaire algebra en dergelijke te duiken. Dit hielp me om sterke analytische vaardigheden op te bouwen en allerlei technische problemen op te lossen. Ik wist echter niet veel over de wereld. Wat was er aan de hand? Waar kan ik mijn vaardigheden gebruiken om echte problemen op te lossen? Dit alles heeft geleid tot mijn (recent afgeronde) MSc. in Industrial Ecology waar mijn fascinatie voor de transitie naar een circulaire economie begon. Met CoirWood wil ik mijn technische vaardigheden en kennis die ik via mijn opleiding heb verkregen, gebruiken om te onderzoeken en bewijzen hoe technologieën en circulaire businesscases een positieve invloed kunnen hebben op onze omgevingen en tegelijkertijd de kleinere economieën een boost kunnen geven.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden