CityGard: het circulaire containertuintje 

CityGard bestendigen om zo met containertuintjes van gerecycled plastic een netwerk van groen te realiseren voor biodiversiteit in steden

Uit een samenwerking tussen twee creatieve ondernemers is het CityGard containertuintje geboren: een minituintje dat over een ondergrondse vuilcontainer geplaatst kan worden, en dat vervolgens veilig met container en al opgetild kan worden bij het legen van de container door de vrachtwagen. 

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van het product is een probleem waar veel steden tegenaan lopen, te weten bijplaatsingen: afval dat naast in plaats van in de container geplaatst wordt. Uit onderzoek blijkt dat bij containers met CityGard containertuintjes het bijplaatsen van afval flink vermindert en bovendien dat de omgeving er flink van opknapt: 94% van de omwonenden geeft aan dat door het containertuintje de omgeving als positiever wordt ervaren. Een plek die op bewoners als kil en vies kan overkomen vanwege het vele steen, staal, en de associatie met afval, verandert in een aantrekkelijke plek van groen.

Maar dit is slechts de aanleiding van ons product. Ons doel is breder. We zijn op weg om de CityGard door te ontwikkelen tot een volledig circulair concept dat gemaakt wordt uit restafval (hoe toepasselijk, voor een product dat op restafvalcontainers staat) en volledig te recyclen is. Onze droom is om met containertuintjes verspreid door de stad, gecombineerd met andere stukjes groen in steden, een ononderbroken netwerk te creëeren van natuur binnen en buiten de stad waardoor bijvoorbeeld bijen en vlinders hun weg vinden door dit netwerk.

 

We brengen zo veel mogelijk groen in de stad, juist op plekken waar dat op andere manieren lastiger is. En omdat inwoners vaak zelf de containertuintjes onderhouden zitten ook mensen die zelf geen tuin hebben toch regelmatig met de vingers in de aarde, zodat ze in de stad in contact komen met de natuur, ze leren over de natuur, en hun relatie met de aarde groeit. 

Profile picture for user martin_93546
Henk-Jan
Auteur
Henk-Jan Room is een creatief ondernemer met een achtergrond in productontwerp. Vanuit zijn Haagse studio Room for Concepts is hij altijd op zoek naar creatieve en innovatieve oplossingen, waarbij hij holistisch kijkt zodat een concept of product een bredere impact heeft dan alleen het terugdringen van een specifiek probleem. Hij werkt zowel in opdracht als op eigen initiatief. Het is zijn verlangen om met zijn concepten te zorgen voor verbinding in de 'echte' (lees: offline) wereld. De CityGard (aka: containertuintje) is geboren uit een samenwerking tussen hem en Martin van Diggele.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social