Circular Coffee Collective 

Collectief van progressieve koffie, thee en cacaobedrijven die de krachten hebben gebundeld om de wereld te herstellen.

Wij zijn een sociale onderneming met als missie de wereld afvalvrij te maken. De circulaire economie is groot, dus begin maar eens bij je kopje koffie. En als men "koffie" zegt, bedoelt men zelden alleen dat. Daarom werken we samen met progressieve partijen en in de thee-, cacao- en melksector, naast allerlei andere services. Samen kunnen we de circulaire economie laten starten in de koffiecorner van ieder bedrijf.

WAT WE DOEN

We leveren koffie en toebehoren aan koffiecorners van kleine, middelgrote en grote kantoren. We koppelen deze eindklant aan een koffieboer uit één van de 12 koffieproducerende landen waar we actief zijn. We maken samen met het kantoor een plan hoe we de circulaire economie samen gaan implementeren in deze keten, van begin tot eind. Zo zitten we samen met de boer, de rederij, de branderij, het kantoor en de afvalverwerker aan tafel. Zo kijken we per iedere schakel hoe we het afval (organisch, technisch of sociaal) kunnen aanpakken. Op plantageniveau kan dit over het sluiten van watercycli gaan, bij de branderij over statiegeldsystemen op verpakkingen, en bij de rederij over het bijstoken van biodiesel gemaakt van voedselafval. We leveren dus koffie, thee en cacao - maar met een stukje ketenverantwoordelijk en commitment van alle betrokken partijen. Samen, en niet alleen, krijgen we die circulaire economie voor elkaar.

ONZE MISSIE

Een circulaire wereld is mogelijk. Het gebeurt niet alleen bij "de laatste mijl". Champignons kweken op koffiedik is fantastisch, maar er is meer aan de hand. Er is een hele waardeketen voordat koffie koffiedik wordt. We nemen de uitdaging aan om mensen, bedrijven en organisaties te laten zien dat het circuleren van producten haalbaar en leuk is. Het gaat om menselijke connecties. Het gaat erom verder te kijken dan je directe omgeving. Het gaat om het verbinden van punten die nog niet eerder zijn verbonden.

AFVALVRIJ IS OOK SOCIAAL

Binnen de circulaire economie wordt veel gesproken over het voorkomen van afvalstromen. Dit doen we. We kijken naar gesloten systemen voor verpakkingen, composteren wat niet meer bruikbaar is en zorgen dat er geen stromen ontstaan met een "einde", zoals zware pesticiden. Deze komen vaak in het drinkwater terecht, en dat heeft ook een sociale invloed. Voortburend op dit sociale aspect kijken we naar het includeren van mensen die voorheen niet meer mee mochten doen in de samenleving, dit is wat wij "sociaal afval" noemen. Dit gaat van ex-rebellen in Congo, tot mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. 

RAAK NIET OVERWELDIGD

We leveren koffie uit 12 landen. Werken samen met fantastische progressieve bedrijven uit de thee en cacoasector, net als koffiemachinebouwers en meer. "Geen afval" is zo breed als een koffiedik (composteerbaar) tot cupjes (vaak niet composteerbaar) tot sociale exclusie van vrouwen of andere bevolkingsgroepen. We hebben grip op deze waardeketens en kunnen samen met de eindklant op een "pick en mix" manier de keten samenstellen. Als je iedereen in de keten kent, kun je samen afspraken maken. Afspraken over eerlijke prijzen, maar dus ook over de circulaire economie. Samen kunnen we dan in onze eigen domeinen verantwoordelijkheid nemen, zonder dat er een machtsonbalans of geforceerde structuur ontstaat.

WAAROM KOFFIE?

Koffie is een van de gemakkelijkste dingen om te krijgen in onze huidige samenleving. De waardeketen is echter niet zo eenvoudig. Afval wordt op veel punten geproduceerd en waarde lekt weg. Het is een ingewikkeld product om circulair te maken. Dus als we dit onder de knie hebben, kunnen lessen vrij eenvoudig op andere producten worden toegepast.

Koffie is ook een industrie met veel oneerlijke handel, ondoorzichtige relaties en machtsongelijkheid. Het is een industrie die behoefte heeft aan behoorlijke veranderingen op sociaal, ecologisch en technisch gebied. Koffie is een geweldige showcase voor "circulair waardeketendenken", dat ook enorm profiteert van elk klein positief resultaat dat we samen weten te genereren.

WAAROM EEN COLLECTIEF?

Het is bijna verdwenen in onze huidige samenleving: de coöperatieve manier van zakendoen. Talenten combineren, risico's spreiden, winst delen.

Dit is wat we doen: we vormen unieke collectieven. We gaan samen uitdagingen aan en spreiden de winst gelijkmatig op een transparante manier. We vormen collectieven van boeren, consultants, branders, machineleveranciers, theemensen, chocolatiers, experts en meer - om aan alle persoonlijke eisen te voldoen. We zijn ervan overtuigd dat we samen sterker zijn. We willen alle 'kleine goeie jongens' een plek geven waar ze zich niet meer klein voelen. Waar krachten gebundeld kunnen worden tegen oneerlijke, vervuilende en destructieve manieren van zakendoen. Samen kunnen we het rimpeleffect creëren dat een blijvende positieve verandering teweeg zal brengen.

ONZE AANPAK 

1. Transparantie.

Ken je waardeketen van begin tot eind. Je kunt geen wijzigingen aanbrengen als je niet weet met wie je werkt. Je moet betrokken raken in de waardeketen, voorbij grote onpersoonlijke veilingen en naar persoonlijke verbindingen en vertrouwen.

2. Prijs.

Behandel alle partners als gelijke ondernemers en betaal ze fatsoenlijk. Praten over herbebossing en het gebruik van hernieuwbare verpakkingen is belangrijk, maar niet op de prioriteitenlijst wanneer er weinig eten op tafel staat of wanneer kinderen niet naar school kunnen. Het is belangrijk om alle actoren in de waardeketen even belangrijk te vinden en hen de prijs te betalen die ze verdienen.

3. Kies een startpunt.

Circulariteit is groot, dus kies een begin en raak niet overweldigd. We kunnen de reis beginnen door ons te concentreren op een organische, technische of sociale benadering. We kunnen beginnen met een enkel kopje koffie en ons richten op alle producten eromheen, zoals melk, thee en cacao. Wij kunnen je helpen. Begin maar gewoon.

4. Bouw je keten. 

Samen kunnen we heel je keten bouwen. De boer, de rederij, de branderij, de koffiemachines bij je op kantoor, noem maar op. Dit is ontzettend leuk, en geeft je ook de mogelijkheid je eigen smaakprofiel te maken, naast dat direct contact met je koffieboer erg gaaf is (ook voor de marketing!). Samen maak je afspraken over hoe je vooruit gaat naar een duurzamere wereld. Samen maak je afspraken over welke stappen van de circulaire economie je als eerste toepast, en welke later. 

Profile picture for user maarten_89254
Maarten
Auteur
Maarten richtte het Circular Coffee Collective op als middel om de implementatie van de circulaire economie voor iedereen haalbaar te maken, terwijl tegelijkertijd het levensonderhoud van koffie-, thee- en cacaoboeren over de hele wereld te verbeteren. Hij komt voorbij op steeds meer lijstjes van duurzame voedselveranderaars en is binnen de koffiesector steeds meer "die groene jongen". Momenteel worden zijn academische bevindingen behandeld door een gerenomeerd wetenschappelijk tijdschrift. Bij het Circular Coffee Collective is hij het gezicht - verantwoordelijk voor het algemene management, de partnerschappen en het advies over de circulaire economie.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden