Circulaire Energieopslag 

Wij upcyclen afgeschreven deelscooteraccu's naar energieopslagsystemen. Verlengt levensduur, voorkomt e-waste, creëert werkgelegenheid.

Er komen er steeds meer deelscooterbedrijven. Een goede zaak! Echter levert dit ook een stroom aan e-waste afvalproducten op: deelscooteraccu’s. Deze accu’s zijn na 3-4 jaar niet meer goed genoeg om mee te rijden. Dan worden ze uit de scooter verwijderd en naar een afvalverwerker gebracht. Bij gebrek aan betere alternatieven worden ze daar voorlopig opgeslagen. Het alternatief is dat ze vernietigd worden. Dat brengt milieuschade en verlies van kostbare grondstoffen met zich mee. Wij vonden samen met felyx en A&M Recycling/In2Waste een innovatieve oplossing: geef afgeschreven deelscooteraccu’s een tweede leven als opslagsysteem voor duurzame energie. Een perfect voorbeeld van upcycling! Door 3 à 4 van deze battery packs te combineren, in een behuizing te plaatsen en te voorzien van een battery management system (BMS), kan deze nog jaren mee voor opslag van duurzaam opgewekte energie. Dus in plaats van dat een accu die nog 70% goed is afval wordt, wordt het een grondstof voor een nieuw hoogwaardig energieopslagproduct. Op deze manier wordt er nog minimaal 6 jaar extra waarde aan de accu’s onttrokken. Door dit als Storage as a Service aan te bieden blijven wij eigenaar en houden we grip op de grondstoffen.

1. Reduceren e-waste en stimuleren circulaire economie.  Het circulaire model verlengt de levensduur van de battery packs van 4 jaar in het huidige lineaire model naar (minimaal) 10 jaar. In het lineaire model worden de battery packs na 4 jaar door de deelscooteraanbieder afgeschreven. Gedurende het gebruik in de e-scooters degraderen (‘slijten’) de battery packs. Na ongeveer 4 jaar is er nog maar 70% van de originele accucapaciteit bruikbaar. Van de initiële 2 kWh is dan nog maar 1,4 kWh bruikbaar. Dus: vaker opladen.  Dit is te duur en de afgeschreven accu’s gaan tegen betaling naar het recyclingbedrijf. Zonde! 2. Bevorderen energietransitie met betaalbare energieopslag. Energieopslag is dé ontbrekende schakel in de energietransitie.   Helaas zijn nieuwe energieopslagsystemen op dit moment erg kostbaar. Door gebruik te maken van 2nd-use battery packs uit deelscooters kan de kostprijs drastisch omlaag. Hierdoor wordt energieopslag bereikbaar en betaalbaar. 3. Werkgelegenheid. In 2023, wanneer de saldering wordt versoberd, de eerste hausse aan afgeschreven battery packs komt en de testfases klaar zijn, starten we een productielijn

Profile picture for user Benjamin_67505
Benjamin
Auteur
StoredEnergy ontwikkelt samen met felyx en A&M Recycling/In2Waste een circulair energieopslagsysteem. Wanneer deelscooteraccu's na 3 tot 4 jaar tot 70% gedegradeerd zijn, zijn ze afgeschreven en haalt A&M Recycling ze op voor verwerking. Zonde! Wij upcyclen deze accu's tot circulaire energieopslagsystemen. Zo verlengen we de levensduur met 6 jaar, voorkomen we e-waste en voegen jaren waarde toe.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden