CEMBA  

CEMBA gebruikt de reststroom uit de belastende textielindustrie in Bangladesh en zet deze om in matrassen voor vluchtelingen.

Missie

Onze missie is om een menswaardig bestaan te creëren voor vluchtelingen, met respect voor mens en milieu. Wij combineren de circulaire economie met de mensenrechten.

Het ontstaan van CEMBA

Het idee voor CEMBA is ontstaan door Maria. Zij startte vier jaar geleden met twee vriendinnen een eigen bedrijf op, Filmosophy. Filmosophy is een filmproductiemaatschappij die zich richt het creëren van bewustzijn voor sociaal-economische vraagstukken. Haar werk dat de meeste impact heeft gehad,  is een documentaire over de kledingindustrie in Bangladesh. De documentaire brengt een eerbetoon aan de slachtoffers van de Rana Plaza ramp en laat de wrede realiteit achter de kleding labels zien. De ervaringen die zij opdeed tijdens het werken aan deze documentaire, vormden de inspiratie voor het idee van CEMBA en haar streven om de levensomstandigheden in kwetsbare delen van de wereld te verbeteren. Een jaar geleden besloot zij dit idee verder uit te werken, door verder onderzoek te doen en een business model te ontwikkelen. Ze kwam in contact met Sabrin, social designer, die haar visie deelt en een expertise heeft in het ontwerpen voor de Bottom of the Pyramid. CEMBA is gevestigd in Leiden[1], de operationele werkzaamheden vinden plaats in Bangladesh.

Wat doen wij?

CEMBA – Circular Economy in Made in Bangladesh Apparels, gebruikt de reststroom uit de belastende textielindustrie in Dhaka en zet deze om in matrassen voor vluchtelingen, in georganiseerde kampen in Bangladesh.

Bangladesh is één van de meest kwetsbare landen met een groeiende vluchtelingenstroom door natuurrampen en geweld. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) meldt dat de geschatte populatie vluchtelingen tussen oktober 2017 en februari 2018 neerkomt op 1,2 miljoen mensen, waarvan 46% geen toegang heeft tot basisvoorzieningen zoals slaapspullen. Daarnaast is Bangladesh de op twee na grootste textiel producent en veroorzaakt land- en luchtvervuiling. Het grootste deel (63%) van de materialen in de textielindustrie zijn kunststofvezels. Elk jaar worden 60.000.000 ton kunststof vezels geproduceerd, waarbij de uitstoot van CO2 meer is dan alle commerciële vluchten in dat zelfde jaar.

CEMBA produceert matrassen gemaakt uit het afval van de textielindustrie. Zowel de inzameling van de materialen, als de productie en de distributie worden uitgevoerd in Bangladesh. CEMBA werkt alleen samen met bedrijven die zich aan de nationale en internationale arbeids- en milieunormen houden, dat wil zeggen de bedrijven die werken volgens de ILO-normen[2] en Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoals opgesteld door de VN. Voor het ontwerp van het matras betekent dit: gemaakt van materialen die lang meegaan, die goed te onderhouden zijn en waarbij de uitstoot tijdens de productie van de matrassen minimaal is. De matrassen bestaan uit twee delen: een basis van koudschuim voor comfort en een water-en stofdichte hoes die de basis beschermt en ademt.

De matrassen worden aangeboden aan Ngo’s en mensenrechten organisaties met behulp van het ‘Leasing Model’. De organisaties betalen hierbij alleen voor het onderhoud van de matrassen, in plaats van de aankoop. Hierdoor kunnen de matrassen voor een lagere prijs verspreid worden en gaan ze langer mee ten opzichte van de huidige situatie, waarbij de matrassen na gebruik vernietigd of gedumpt worden. CEMBA is verantwoordelijk voor het onderhouden van de matrassen en zorgt ervoor dat de matrassen voldoen aan de standaarden voor veiligheid, comfort en hygiëne.

  Wat levert dit op?

Het produceren van de matrassen uit restmateriaal en het introduceren van het ´leasing model´ heeft de volgende voordelen:

Langere levensduur van kunststof vezels. Een besparing van 4,5 kg kunststof vezels per matras. Een besparing van 4 kg CO2 en 28 g N2O aan uitstoot per matras. Minder land vervuiling. Financieel voordeel voor NGO’s en mensenrechtenorganisaties. Verbetering van de leefomgeving van vluchtelingen.

 

Plan van aanpak

We willen ons netwerk in Bangladesh verder uitbreiden voor samenwerkingspartners, die ons toegang kunnen geven tot materialen uit de textielindustrie, productie en distributie.

Naast Bangladesh hebben wij de ambitie om CEMBA uit te breiden naar andere landen en zo meer vluchtelingen nachtrust en comfort te bezorgen.

Het doel van CEMBA is om in het eerste jaar 15.000 matrassen te produceren, in het tweede jaar 30.000 matrassen en in het derde jaar minimaal 60.000 matrassen.

 

 

 

[1] Inschrijving bij de Kamer van Koophandel zal naar verwachting binnen twee weken worden gerealiseerd.

[2] https://www.europa-nu.nl/id/vii0dynsocfg/internationale_arbeidsorganisatie_iao

Tijdens maart 2021 heeft CEMBA 5,2 ton katoen afval van de productie van fashion industries gebruiktgemaakt. Zonder dit project zou dit afval uiteindelijk terecht zijn gekomen op stortplaatsen waar het zou zijn verbrand. Door het opnieuw te gebruiken wordt 28,2 ton CO2 en 36,2 MJ energie opgenomen. Bovendien wordt door het verlengen van de levensduur van het katoen 140.400 kubieke meter water vastgehouden.

Profile picture for user nikolaidou_maria_89266
Maria
Auteur
Wij streven naar waardigheid en respect voor mens en milieu.

Maria is de oprichter van CEMBA. Ze is sociaal ondernemer en een ervaren business strateeg.
https://www.linkedin.com/in/maria-nikolaidou-06354747/Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 309 leden