Captured Light  

Een zee van plastic, van plastic uit de zee.

Captured Light tovert het plastic uit de zee om in sfeerlicht.  

 

Plastic in de zee

Rondslingerend plastic komt door de wind, via het land of via de waterwegen, uiteindelijk in zee terecht. Hier aangekomen, kan het zeeleven in het plastic verstrikt raken. Als plastic lange tijd wordt blootgesteld aan zonlicht, valt het uiteen in hele kleine stukjes. Vissen zien die stukjes aan voor plankton en eten het op. Dus als je vanavond een lekker visje op je bord hebt liggen, is er een grote kans dat daar plastic in zit.

Wat doet Captured Light?

Captured Light zamelt plastic afval in en maakt er sfeerverlichting van. Door de speciale smelt-en mixmethode, ontstaan er patronen in het materiaal. Door dit materiaal schijnt LED-verlichting en geeft het materiaal een extra dimensie. Zo kan het plastic dat de natuur verwoest, lijken op de natuur en stijgt het in waarde.

Het ontstaan van Captured Light

Captured Light is opgezet door Sabrin, een fanatiek surfer en ontwerper. Haar liefde voor de zee is een grote motivatie om zich in te zetten tegen de plastic vervuiling. Haar visie is om mensen weer te verbinden met de natuur, door ze de schoonheid van de natuur te laten zien. Schoonheid creëert waarde en als mensen waarde ergens inzien, gaan ze er vaak zorgvuldiger mee om.  Het begon als Master afstudeerproject aan de TU Delft, op de afdeling Industrieel Ontwerpen. Na haar afstuderen besloot ze haar idee verder te ontwikkelen en een startup te beginnen.

Impact

De lampen worden gepromoot via galerijen en exposities en zullen worden verkocht via webshops. Op deze manier kunnen de mensen de lampen in het echt bewonderen, maar hebben ze ook het gemak van de aankoop. Per lamp met een diameter van 30 centimeter wordt 175 gram aan plastic afval uit de zee opgeruimd. Daar komt neer op ongeveer 70 flessendoppen per lamp.

Er zijn al prototypes gemaakt en getest op diverse exposities, namelijk:de 'Future Materials'- exhibition op de TU Delft, de EKSIG 2017 conferentie (Meer info: http://www.eksig2017.com/ ) in Het Nieuwe Instituut, de Dutch Design Week 2017 in het Klokgebouw en de Internationale Architectuur Biennale 2018 in het Haka-gebouw. Ook is Captured Light één van de gekozen uitvindingen, te zien in de nieuwe promofilm van de TU Delft. Captured Light valt in de smaak bij mensen, vooral als bekend wordt dat de lampen gemaakt worden uit plastic afval. Dit hadden ze namelijk niet verwacht. Velen hebben al aangegeven een lamp te willen kopen. Dit is extra motivatie om de lampen verder te ontwikkelen, mensen te verwonderen en de zee verder op te ruimen.

Volgende stappen

Captured Light heeft een groot netwerk opgebouwd binnen de plastic recycling industrie en heeft al veel middelen binnen handbereik, zoals een werkplaats, machines, expertise in ledverlichting en kennis over plastic recycling.

De volgende stappen voor CL zijn om haar netwerk uit te breiden met samenwerkingspartners om grotere hoeveelheden plastic te verwerken en meer impact te maken.Captured Light is op zoek naar samenwerkingspartners die plastic uit de zee halen en is op zoek naar plastic recycling bedrijven. 

 

Profile picture for user sabringhazal@hotmail.nl
Sabrin
Auteur
Sabrin is de oprichtster van Captured Light. Het is haar streven om de mensen (weer) te verbinden met de natuur, door ze de schoonheid van de natuur te laten zien. Schoonheid creëert waarde.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social