Captured Light  

Een zee van plastic, van plastic uit de zee.

Captured Light tovert het plastic uit de zee om in sfeerlicht.  

 

Plastic in de zee

Rondslingerend plastic komt door de wind, via het land of via de waterwegen, uiteindelijk in zee terecht. Hier aangekomen, kan het zeeleven in het plastic verstrikt raken. Als plastic lange tijd wordt blootgesteld aan zonlicht, valt het uiteen in hele kleine stukjes. Vissen zien die stukjes aan voor plankton en eten het op. Dus als je vanavond een lekker visje op je bord hebt liggen, is er een grote kans dat daar plastic in zit.

Wat doet Captured Light?

Captured Light zamelt plastic afval in en maakt er sfeerverlichting van. Door de speciale smelt-en mixmethode, ontstaan er patronen in het materiaal. Door dit materiaal schijnt LED-verlichting en geeft het materiaal een extra dimensie. Zo kan het plastic dat de natuur verwoest, lijken op de natuur en stijgt het in waarde.

Het ontstaan van Captured Light

Captured Light is opgezet door Sabrin, een fanatiek surfer en ontwerper. Haar liefde voor de zee is een grote motivatie om zich in te zetten tegen de plastic vervuiling. Haar visie is om mensen weer te verbinden met de natuur, door ze de schoonheid van de natuur te laten zien. Schoonheid creëert waarde en als mensen waarde ergens inzien, gaan ze er vaak zorgvuldiger mee om.  Het begon als Master afstudeerproject aan de TU Delft, op de afdeling Industrieel Ontwerpen. Na haar afstuderen besloot ze haar idee verder te ontwikkelen en een startup te beginnen.

Impact

Per lamp met een diameter van 30 centimeter wordt 175 gram aan plastic afval uit de zee opgeruimd. Dat komt neer op ongeveer 70 flessendoppen per lamp.

De lamp is al getoond op de volgende exposities: de 'Future Materials'- exhibition op de TU Delft, de EKSIG 2017 conferentie (Meer info: http://www.eksig2017.com/ ) in Het Nieuwe Instituut, de Dutch Design Week 2017 in het Klokgebouw en de Internationale Architectuur Biennale 2018 in het Haka-gebouw. Ook is Captured Light één van de gekozen uitvindingen, te zien in de nieuwe promofilm van de TU Delft. Captured Light valt in de smaak bij mensen, vooral als bekend wordt dat de lampen gemaakt worden uit plastic afval. Dit hadden ze namelijk niet verwacht. Velen hebben al aangegeven een lamp te willen kopen. Dit is extra motivatie om de lampen verder te ontwikkelen, mensen te verwonderen en de zee verder op te ruimen.

Volgende stappen

Het doel is om een metersgrote lamp te maken, " A plastic ocean". Zoals op de bijgevoegde foto en gemaakt van plastic uit de zee. Dit wordt eenmalig gemaakt en zal langs diverse tentoonstellingen gaan en geëxposeerd worden met als doel het creëren van bewustzijn over plastic vervuiling in de zee. En tegelijkertijd, het tonen van de schoonheid van de zee, belichaamt door materiaal dat eigenlijk de zee kapot maakt. Een paradox. Hiervoor is Captured Light op zoek naar samenwerkingspartners. 

Op zoek naar: 

- Partner die plastic uit de zee haalt of van het strand 

- Expositieruimtes   

 

 

Bewustzijn creëren van plastic vervuiling in de zee. Mensen verwonderen met de schoonheid van de zee, maar gemaakt uit afvalmateriaal. 

Profile picture for user sabringhazal@hotmail.nl
Sabrin
Auteur
Sabrin, industrieel ontwerper, surfer en oprichter van Captured Light. De schoonheid van de zee, gemaakt van plastic uit de zee.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden