CaffeInk 

CaffeInk maakt milieuvriendelijke inkt op basis van pigmenten uit koffiedik. Wij voegen waarde toe aan een alledaagse afvalstof.

CaffeInk verbindt de op revolutionaire wijze de koffie en inkt/pigment industrie met elkaar. Wij maken milieuvriendelijke inkt op basis van pigmenten uit koffiedik. Wij zien waarde waar anderen afval zien. Onze innovatie is gebaseerd op de principes van een circulaire economie. Dit betekent dat we de kringloop sluiten en aan een afvalstroom opnieuw waarde toekennen. Hierdoor werken we aan een duurzame economie en toekomst voor ons allemaal. Waarom we koffieafval en pigmenten met elkaar verbinden leggen we hieronder uit.

Pigmenten

Ondanks digitalisering, stijgt de vraag naar inkt. Deze toename heeft met name te maken met een groei in de verpakkingen sector vanwege trends als online consumptie. Het pigment dat op dit moment in donker gekleurde inkt gebruikt wordt is ‘carbon black’, een materiaal dat wordt gevormd door onvolledige verbranding van aardolieproducten. Recent onderzoek bevestigt de vervuilende effecten van deze carbon black pigmenten: het zijn – na CO2 – de stoffen die het meest bijdragen aan klimaatverandering[1]. Vanwege deze vervuiling in het huidige pigment- en inktproductieproces, zien wij een duidelijke trend bij bedrijven om meer duurzame inkten te ontwikkelen.

De pigment en print industrie is divers en bevat spelers in de verpakkingsmarkt, uitgeverijen, textiel fabrikanten en zelfs de voedselindustrie voor het kleuren van voedingsproducten. De internationale pigmenten markt groeit met gemiddeld 4% per jaar en de totale omvang wordt geschat op € 22 miljard in 2022[2]. Binnen deze industrie kent inkt de hoogste marktwaarde: met een prijs van € 2500 per liter is inkt één van de duurste vloeibare grondstoffen ter wereld.

Koffieafval

Tegelijkertijd stijgt de wereldwijde productie en consumptie van koffie: het is, na olie,  de meest verhandelde grondstof ter wereld. Met deze consumptie stijgt ook de productie van koffieafval (koffiedik). Dagelijks produceren we een hoeveelheid koffieafval met het gewicht van 3 Eiffeltorens. Vertaald naar Nederland is de markt voor koffieafval extra interessant: Nederland staat in de top 3 qua koffie consumptie wereldwijd. We produceren jaarlijks 120.000 ton koffiedik. Het koffiedik wordt verbrand, gecomposteerd of vergist tot biogas. Op deze manier gaan veel waardevolle stoffen verloren. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun consumptie waarmee er steeds meer aandacht komt voor nieuwe toepassingen van koffiedik.

De CaffeInk methode

CaffeInk biedt een circulaire oplossing voor koffieafval en vervangt tegelijkertijd het zeer vervuilende carbon black pigment. Middels een speciale extractie methode halen we pigmenten uit koffiedik. Onze pigmenten kunnen gebruikt worden in papier, textiel, voeding en cosmetica. Een mooie bijkomstigheid van onze methode is dat we bij de extractie ook andere componenten uit koffiedik kunnen halen zoals de olie en cellulose. Deze halffabricaten en het resterende residu kunnen we nog nuttig inzetten. CaffeInk wil op termijn een bio-raffinaderij realiseren die jaarlijks 20.000 ton koffiedik omzet naar 1.000 ton pigmenten. Hiermee verminderen we de CO2-uitstoot met 12.000 ton/jaar, in vergelijking met de conventionele productie methode. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van zo'n 525 Nederlandse huishoudens. De besparing komt voornamelijk door een energie zuinig proces, het koffiedik is immers al donkergekleurd en behoeft geen pyrolyse stap, en een besparing op de CO2 uitstoot van het transport, omdat we de pigmenten nu niet meer hoeven te importeren vanuit Azië. Op dit moment worden verschillende inktformules ontwikkeld in het lab en getest in verschillende applicaties. De inkt wordt lokaal geproduceerd, zo voorkomen we onnodige transport kilometers. Testen vinden nu nog plaats op kleine schaal. We denken eind volgend jaar commerciële inkt te hebben voor verkoop. Met deze innovatie zijn we niet de alleen de eerste in Nederland, maar zelfs ter wereld.

Toekomstperspectief

Ons toekomstperspectief is de realisatie van een bio-raffinaderij voor koffiedik. Deze bio-raffinaderij verwerkt koffiedik tot pigmenten en produceert tevens de additionele halffabricaten olie, cellulose en een bruikbaar residu (rest). Hierdoor geven wij niet alleen koffiedik een toekomst, maar bieden wij ook een uniek alternatief voor moeilijk te vervangen niet-hernieuwbare producten op de markt. Middels deze werkwijze genereren we awareness voor de waarde van afvalstromen van een alledaags product als koffie.

 

[1] Earth Institute, Columbia University, beschikbaar via: https://blogs.ei.columbia.edu/2016/03/22/the-damaging-effects-of-black-carbon/

[2] Allied Market Research, Pigment market, beschikbaar via: www.alliedmarketresearch.com/pigments-market

Profile picture for user hellocaffeink_93652
Eline
Auteur
Met een achtergrond in Industrial Ecology denk ik in duurzame systemen. Binnen CaffeInk pas ik dit perspectief toe op de koffieketen: hoe kunnen we maximaal waarde halen uit koffiedik. Ik ben enthousiast, resultaatgericht en verander graag bestaande patronen van consumptie door met zichtbare alternatieven te komen.

Het team achter CaffeInk bestaat daarnaast uit Evaluna Marquez en Julia Tasse. We zijn een internationaal team aangezien Eline (Nederlandse) en Julia (Francaise) elkaar tijdens een Europese summer school hebben leren kennen en Evaluna (Costa Ricaanse) later via ditzelfde netwerk aanhaakte.

Tevens werkt CaffeInk nauw samen met partner Spaak Circular Solutions in de personen van Josephine Nijstad, Martijn Savenije en Andes Vreeken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden