Buginn – Natuurinclusief 

Het allereerste natuurinclusieve Bijenhotel. #Buginn #designfornature

DESIGN-FOR-NATURE STARTUP BUGINN LEVERT EEN HOOGWAARDIG NATUURINCLUSIEF BIJENHOTEL

De basis voor Buginn is tweeledig; Het creëren van veilige nestgelegenheid voor wilde bijen en andere insecten, welke op grote schaal gebruikt kan worden in de openbare ruimte. Daarnaast het verfraaien en verduurzamen van de stedelijke omgeving op een natuurinclusieve manier. 

Buginn is ontwikkeld met een wetenschappelijke onderbouwing als basis. Het product is opgebouwd uit een aantal onderdelen; een betonnen basissteen, verschillende kernsoorten en een betonnen front. De basissteen functioneert als bouwelement waarmee keermuren, borders en onderdoorgangen bij viaducten geconstrueerd kunnen worden. De steen wordt afgewerkt met een prachtig design front, waardoor het product een esthetische kwaliteit krijgt. Het front zorgt naast voor mooie uniforme uitstraling van de muur ook voor een barriere voor spechten en andere insectenjagers. 

Buginn is het enige seriematig geproduceerde bijenhotel dat op grote schaal toegepast kan worden en tevens op lange termijn goed beheerd en onderhouden kan worden.  Het modulaire blok kan worden ingemetseld in gevels en kunstwerken.

Buginn streeft er naar dat binnen 10 jaar elk nieuw te bouwen gebouw wordt voorzien van biodiversiteit-ondersteunende maatregelen of producten.  De implementatie hiervan moet dusdanig eenvoudig zijn dat zelfs de meest traditionele bouwpartners dit vanuit intrinsieke motivatie gaan integreren en toepassen. Uiteindelijk moet er door de mens meer terug gegeven gaan worden aan de natuur dan onttrokken.

Profile picture for user Buginn
Roel
Auteur
40% van de bestuivers zoals bijen en vlinders wordt met uitsterven bedreigd, wat ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit. Maar het raakt ook de mens direct: ruim driekwart van onze landbouwproducten zijn afhankelijk van deze bestuivers. Zonder bestuiving geen gewassen, en zonder gewassen geen voedsel.

De inspiratie voor Buginn is tweeledig. Het creëren van een veilige nestgelegenheid voor bijen en andere bestuivers, die op grote schaal gebruikt kan worden in openbare ruimtes. Daarnaast het verfijnen en natuurlijker maken van de stedelijke omgeving. Vele jaren ontwikkeling hebben uiteindelijk geresulteerd in een product dat bruikbaarheid en uitstraling combineert.

Buginn is een samenwerkingsverband van Ecologisch hovenier Erik Bretveld en ontwerpstudio Überdutch.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden