blade made 

Blade Made, afgedankte wieken, van afvalprobleem naar stedelijk meubilair.
Wikado, speeltuin gebouwd met 5 afgedankte wieken van 30 meter, rotterdam,2007

De wereldwijde windindustrie creëert een groeiende en momenteel zeer moeilijk te recyclen afvalstroom; 20000 afgedankte wieken per jaar. Terwijl ze door hergebruik kunnen worden omgezet in mooie en nuttige stadsmeubels. We hebben met succes de volgende 'prototypes' gebouwd: twee zitobjecten, twee speeltuinen, een eye catcher, een bushalte en we werken aan een voetgangersbrug en geluidswal. Met wieken gemaakte meubels zijn duurzaam, iconisch, concurreren economisch en verminderen de ecologische voetafdruk van projecten waarin ze worden gebruikt. In hun tweede leven kunnen rotorbladen nog 50-100 jaar of langer worden gebruikt. Als Blade made wereldwijd zou worden toegepast, zou het een aanzienlijke rol kunnen spelen bij het verminderen van afval van de windindustrie door een uniek ontwerp te bieden met veel toegevoegde waarde voor de samenleving. De wereldwijde beschikbaarheid van afgedankte rotorbladen maakt ze een zeer interessante bron voor projecten over de hele wereld. We willen met Blade Made een wereldwijd netwerk van hubs voor hergebruik opbouwen, waar lokaal beschikbare afvalwieken kunnen worden omgezet in stadsmeubilair met behulp van lokale arbeid....

De impact is tweeledig:

Opgeschaald kan Blade Made een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid wieken die worden verbrand en gestort, waardoor wordt voorkomen dat landschappen worden vervuild en giftige dampen worden toegevoegd aan de atmosfeer. (als we 5% van het Nederlandse openbare meubilair met wieken bouwen, wordt al het Nederlandse windindustrie afval gebruikt)

Door het gebruiken van wieken ipv nieuwe grondstoffen  is het gebruik van nieuw materiaal teruggebracht tot 5%, waardoor de impact op het milieu drastisch wordt verminderd.

Profile picture for user cesare
Césare
Auteur
Césare heeft een missie om de huidige cultuur te transformeren naar een duurzame. Als oplossing voor de groeiende berg afgedankte windmolenwieken ontwikkeld Blade Made diverse meubels van wieken. Blade Made wordt nu een organisatie die wereldwijd dit materiaal omzet tot grondstof voor robuuste meubels.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden