Billie Wonder - Duurzame Luiers 

De duurzaamste manier van luieren

Een kind verbruikt in zijn eerste vier levensjaren 6.000 luiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby's en kinderen luiers in Nederland. Dat zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval oftwel 5% van het huishoudelijk afval. Een groot gedeelte van dit afval is plastic. Dit is niet alleen het plastic dat in de luiers zit verwerkt, maar ook verpakkingsmateriaal, zakjes om vuile luiers in te stoppen en aparte rollen plastic om de luiers (luchtdicht) in te kunnen wegwerpen. Daarnaast worden er voor al deze luiers grondstoffen éénmalig gebruikt en rijden vracht- en vuilniswagens af en aan in onze leefomgeving om de toevoer en afvoer van de luiers te faciliteren. 

Er is een alternatief; wasbare luiers. Ook al moeten deze luiers gewassen worden, de impact is 2,5 keer lager voor het milieu (bron: Milieu Centraal). In Nederland zijn wasbare luiers een nog relatief onbekend product en kampen met een imago "vies" en "ouderwets" te zijn, maar de huidige wasbare luier is makkelijk in gebruik en schoon. Daarnaast ze zijn in heel veel opzichten beter dan wegwerp:

  • Veel minder belastend voor het milieu
  • Gemaakt van natuurlijke materialen
  • Goedkoper dan wegwerpluiers
  • Kinderen zijn eerder zindelijk

Het is de missie van Billie Wonder de standaard te veranderen van wegwerp naar wasbaar. Dit doen we in twee fases.

Webshop en showroom

We hebben een webshop met showroom in Amsterdam geopend waarbij de luiers de presentatie en uitleg krijgen die ze verdienen. Hiermee wordt de drempel om wasbare luiers te gebruiken verlaagd, de bekendheid van het product vergroot en het gebruik gestimuleerd. In onze webshop en showroom verkopen we nu bestaande merken.

Billie Wonder eigen lijn

We geloven dat innovatie niet stil kan staan en ook het huidige aanbod wasbare luiers verbeterd kan en moet worden. 

Wasbare luiers worden nu voornamelijk gemaakt van katoen, bamboe of microvezels. Met Billie Wonder zijn we bezig een lijn te ontwikkelen van 100% hennep als absorberend materiaal. Want hennep heeft een veel lagere milieu-impact dan andere materialen. De teelt van hennep is biologisch, want het heeft geen pecticieden nodig. In vergelijking met katoen gebruikt hennep 75% minder water en 70% minder grondoppervlak. Daar waar katoen de grond onbruikbaar maakt na een aantal groei cyclussen, geeft hennep juist voedingsstoffen terug aan de bodem en verbetert het de kwaliteit van de bodem. In tegenstelling tot productie van bamboe heeft hennep geen chemisch proces nodig om tot stof verwerkt te worden. Én hennep heeft het beste absorptievermogen. Hennep wordt al veel de plant van de toekomst genoemd en met het oog op luiers is dit zeker waar.

Het is onze ambitie om de luiers volledig in Nederland te laten produceren. Het Nederlandse Stex Fibers ondersteund ons in het onderzoek naar de beste manier van productie van garen tot stof. We onderzoeken waar en met welke partners we dit het beste uit kunnen voeren. Stex Fibers heeft hier jaren ervaring mee en een heeft groot netwerk binnen de industrie. Expertise komt veelal uit het buitenland, hoewel de ontwikkeling van hennep in veel landen lang onder de opium wet gevallen waardoor de ontwikkeling van de verwerking ervan heeft stil gelegen, zijn er landen die door zijn gegaan met de ontwikkeling. Mochten we uit moeten wijken naar het buitenland voor een deel van de productie, dan zullen we hiervoor alleen in gesprek gaan met producenten die member zijn van de Fair Wear Foundation en zelf hier ook member van worden. De standaarden van de foundation om goede arbeidsomstandigheden en productie met respect voor onze planeet te waarborgen sluiten aan bij onze visie op de juiste manier te produceren. Het naaiatelier voor de luiers zal in Nederland komen te staan en in de vorm van een social enterprise opgezet worden.

Wasbare luiers; een kleine moeite; grote impact 

Voor onszelf, onze kinderen en de wereld die we hen na laten!

Wil je weten hoe het werkt, deze korte animatie legt het voor je uit:

Profile picture for user steef_93582
Steef
Auteur
Als fotografe heb ik de wereld altijd door de ogen van mijn lens bekeken. Ik reisde de wereld over om verhalen vast te leggen waarvan ik vond dat ze verteld moesten worden.

Dit veranderde toen ik mijn zoontje kreeg in 2017. Ik ging de wereld door de ogen van mijn kind bekijken en realiseerde me dat de keuzes die we onbewust maken invloed hebben op de wereld die we hem na laten. Het gebruik van wegwerpluiers was er hier één van. Omdat er een alternatief bestaat dat beter is voor het milieu, voor je kindje en voor je eigen portemonnee leek het gebruik van wasbare luiers een no brainer.

Ik koos voor wasbare luiers, tot verbazing van iedereen om mij heen. "Ik zou er nog wel achter komen, met mijn handen in de poep" zeiden ouders. Maar de vraag of ze wisten hoe de luiers er tegenwoordig uit zagen en hoe het werkt werd steevast beantwoord met "nee" of "ja, zo'n doek met n speld". Al snel kwam het besef over de misvattingen die er zijn rondom wasbare luiers en dat het duidelijk tijd was voor verandering.

Het idee van Billie Wonder was geboren en de missie wasbaar tot de standaard te maken gestart.

Inmiddels heb ik samen met compagnon Manon Kosterman een webshop en een showroom in Amsterdam en zijn we bezig met het ontwikkelen van een eigen lijn gemaakt van de plant van de toekomst; hennep.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social