ben·r 

Ben’r! Je pakket op het juiste moment bezorgd. De bezorger staat nooit meer voor een dichte deur en dat bespaart veel onnodige kilometers.

De logistieke bewegingen in de stad nemen toe, van pakketjes tot maaltijden en van boodschappen tot medicijnen. Hoewel dit veel gemak geeft voor de consument, heeft de toename in logistieke bewegingen een grote maatschappelijke impact. Met name de last mile van bezorgingen aan huis is inefficiënt. Hoe vaak vind jij het briefje "We hebben je gemist!" in de bus? Maar liefst 35% van de afleverpogingen mislukt, waardoor een groot deel van bezorgbussen en overlast overbodig is. De vraag naar pakketbezorging neemt alleen maar toe en in combinatie met verdichting van de steden zal ook de overlast toenemen. De doelstelling is om 100% first time right bezorgingen te realiseren. Een groot deel van de negatieve effecten van logistieke bewegingen, denk aan onrust, onveiligheid en CO2 uitstoot en uitstoot van schadelijke stoffen, wordt hierdoor verminderd.

Om deze doelstelling te bereiken wordt de consument centraal gezet. Hiervoor hebben wij met een Delta Innovation Team het platform ben·r ontwikkeld, wat bijdraagt aan een duurzame, leefbare en veilige stad. Hierin wordt een integrale ketenbenadering gerealiseerd, in plaats van stukjes individuele optimalisatie zoals dat in de huidige logistiek gebeurt. Daarvoor is het noodzakelijk cruciale gegevens en voorkeuren van consumenten, retailers en vervoerders op een slimme manier uit te wisselen in een datadeelplatform. Op deze manier willen we de consument meer inzicht geven in de logistieke keten van hun product, maar ook in staat stellen om hier bewuste keuzes in te maken. Ook kunnen ze samenwerken met buren, huisgenoten of familie, door pakketjes voor elkaar aan te nemen, en hierdoor meer vervoersstromen te combineren.

We zien voor het platform - dat consumenten, retailer en vervoerder verbindt - veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld om verpakkingsmateriaal mee terug te sturen, samen te werken met herbruikbare verpakkingen (bijv RePack) of kleinere energie-neutrale vervoerders in te zetten voor de last-mile (zoals bijv Fietskoeriers Utrecht). 

 

Profile picture for user eva.vangenuchten_93397
Eva
Auteur
Hoi! Ik ben strategisch ontwerper bij Suit-case en met een jonge, frisse blik helpen we bedrijven en overheden te innoveren. Hierin werken we aan veel verschillende maatschappelijke vraagstukken. Als strategisch ontwerper word ik heel blij van het vinden van de vraag achter de vraag en voor 'fuzzy' problemen, concrete oplossingen bedenken.

Maar genoeg over mij! ben·r is in een Delta Innovation Team ontwikkeld. Het team dat dit heeft bedacht, bestaat uit Daan de Wit, Yasmine Bal, Nerine Usman, Laura van Mil, Peter Tjia en mijzelf.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social