BENDL - GROENE RIEMEN  

Van oude brandslangen maakt BENDL nieuwe riemen. De riemen worden gemaakt door in een sociale werkplaats in Venray. We willen groeien!

Het verhaal van BENDL :

Steeds vaker zie ik de gevolgen van massaconsumptie: prularia die gekocht worden en weer net zo makkelijk worden weggegooid. Met als gevolg hoge vuilnisbelten en overvolle kasten. Een aantal dagen per week werk ik bij de brandweer en ook daar zie ik dat er materialen worden weggegooid. Onder andere brandslangen die niet meer voldoen worden afgedankt.Met die brandslangen kan ik wel wat … na een paar rusteloze dagen en een vaag idee om van brandslangen riemen te maken ben ik op onderzoek gegaan. In mijn hoofd zie ik een mooie, stoere, rode riem van het materiaal van een brandslang. Ik trek naar de plaatselijke schoenmaker, op mijn aanwijzingen maakt hij een riem. Ook bij de zeilmaker klop ik aan. Toch is het resultaat niet precies wat ik voor ogen heb. Ik besluit zelf aan de slag te gaan. Ik ruim een deel van de schuur op, tik een klinknagelmachine op de kop en ga aan de slag. Het snijden van de brandslangen valt tegen, ze zijn heel sterk en mijn stanleymesje niet toereikend. Met een zelfgebouwde snijmachine kan ik 20 meter per keer in repen snijden.  Wat een vooruitgang!

De eerste riem die het daglicht ziet is een mooie riem voor hond Pukkie. Al snel volgen er herenriemen. Deze oogsten enthousiaste reacties. Mensen vinden ze stoer en hip. Ook mensen die geen relatie met de brandweer hebben zijn geïnteresseerd.

Ondertussen werk ik samen met een dagbesteding die de riemen voor mij in elkaar zet zodat ik mijn meer kan richten op de verkoop. Daarnaast zit ik nog boordevol andere ideeën om producten te maken.

Naast dat ik het super leuk vind om creatief bezig te zijn ben ik trots dat ik jou met BENDL de kans geef om een mooie riem te dragen zonder dat je daarmee het milieu belast.Kortom bij BENDL alleen maar Groene Riemen!

Profile picture for user casper_93912
Casper
Auteur
Als vrijwilliger bij de brandweer zag ik dat brandweerslangen weggegooid werden nadat ze afgekeurd werden. Dankzij mijn creativiteit en drang om te ondernemen ben ik op het idee gekomen om stoere riemen en halsbanden hiervan te maken. Naast deze riemen en halsbanden ben ik op zoek naar andere CO2 neutrale materialen voor het maken van mijn riemen en halsbanden.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social