Awearness Kollektif 

Wij creëren bewustzijn over de schadelijke effecten van de fashion industrie en organiseren toffe alternatieven, zoals kledingswaps.

Wij vechten voor een eerlijkere, socialere en duurzamere wereld door overconsumptie van kleren te verminderen. Hiermee verminderen we ook de gevolgen van overconsumptie: vervuiling, verspilling en uitbuiting van arbeiders in de kledingindustrie.

De negatieve gevolgen van onze overconsumptie zijn al jaren bekend bij belangrijke spelers van de kledingindustrie. Helaas is het een ongelooflijk complexe industrie met veel internationale afhankelijkheden en spelers. Er wordt meer waarde gehecht aan het winstbelang van deze grote spelers, dan aan de gevolgen voor onze planeet en mensen. In het Westen worden consumenten via sterke marketingtrucs verleidt tot - en verslaafd gemaakt aan - het kopen van kleren. Collecties wisselen elkaar razendsnel af, soms wel iedere zes weken. Status wordt - vooral onder jongeren - verkregen door het volgen van de laatste trends. Deze trends vervangen persoonlijke identiteit en worden bepaald door grote fashion ketens. Kleren zijn voor velen een wegwerpproduct geworden. Dit verergert de bovenstaande problemen steeds meer. 

Wij vinden dat dit moet veranderen. Wij geloven in een wereld waar kleren weer waarde hebben. Een wereld waar consumenten hergebruik van kleding en materialen en hun eigen identiteit als uitgangspunt gebruiken bij hun kledingkeuze. Een wereld waar verspilling, vervuiling en uitbuiting niet langer worden geaccepteerd. 

Om onze visie na te leven willen we een impact maken op de samenleving. Wij willen de overconsumptie van (fast) fashion stoppen. Door fashionista's en fashionisto's te informeren krijgen zij inzicht in de manier waarop zij verleid worden tot consumeren en in de schadelijke gevolgen van hun koopgedrag. Door bij hen bewustzijn te creëren over deze schadelijke gevolgen, zullen zij het (over)consumeren van (fast) fashion beschouwen als abnormaal en onacceptabel en de waarde van kleren weer in gaan zien. Door zowel bewustmaking als het bieden van een minstens zo toegankelijk en aantrekkelijk alternatief, zal de doelgroep minder (fast) fashion consumeren. We organiseren toffe evenementen om te informeren en bewust te maken over de schadelijke effecten van hun consumptiegedrag en om een toegankelijk en aantrekkelijk alternatief te bieden voor het kopen van (fast) fashion. Evenementen bestaan uit een kledingswap en verkoop van onze eigen geupcyclede producten en discussies. Per evenement zorgen we ook voor een wisselende programmering door samenwerking met lokale partijen, zoals fashion en ontwerpopleidingen, verkopers van vintage, verkopers van geupcycelde materialen, kunstenaars en (sociale) naaiateliers. 

Het resultaat van deze evenementen is dat we kleren die niet zijn geswapt overhouden. Deze kleren sorteren we en slaan we op in de opslag voor volgende evenementen en hergebruik. Omdat de voorraad kleren constant groeit, gebruiken we een deel van het overbodige (en niet herswapbare) materiaal voor het upcyclen tot nieuwe kleren en producten. Zo laten we zien dat er van gebruikte kleren mooie nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Voor de productie hiervan werken we samen met ontwerpers en sociale werkateliers. De geupcycelde producten worden verkocht tijdens onze evenementen, op onze website en op verschillende plekken in de steden waar we actief zijn. Door een mooi verhaal aan te leveren bij de producten zorgen we weer voor informatieverstrekking en bewustwording onder onze doelgroep. 

Wij zijn momenteel op zoek naar steun in het aanschaffen van middelen, zoals een bestelbus, opslagruimte, een werkruimte en materialen. Kan jij ons helpen? Laat het ons weten! 

Profile picture for user monique.drent@hotmail.com
Monique
Auteur
Ik ben een socioloog, yogadocent, regelaar, verbinder en activist. Ik ben energiek en altijd op zoek naar een betere wereld met een beetje gekheid van tijd tot tijd. Mijn grootste passie is het verbannen van fast fashion van onze aardbol, zodat wij op een duurzame manier onze eigen mooiheid, kracht, stijl en identiteit kunnen herontdekken in onze kleding.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 270 leden