Atelier PHI 

Op maat en smaak gemaakte vrouwenkleding door voor voormalig vluchtelingen in Atelier PHI in Amsterdam.

Atelier PHI samengevat

Atelier PHI is duurzaam modemerk met de missie kleding persoonlijk te maken. Hoge kwalitatieve dameskleding zal worden gecreëerd in een atelier in Amsterdam, door voormalig vluchtelingen. Vrouwen kunnen hier weer de ambacht van kleding gaan beleven: het kledingstuk naar eigen smaak en maat laten maken en de persoon achter het kledingstuk te leren kennen. De ambitie van Atelier PHI is om zoveel mogelijk werkplekken voor voormalig vluchtelingen te creëren. Elke aankoop zorgt voor een werkopdracht, dus de impact zal direct zichtbaar zijn. Door Atelier PHI komen voormalig vluchtelingen in contact met de Nederlandse bevolking en cultuur en werken zij met hun ervaring en talent in hun eigen vakgebied. Zo kunnen zij een nieuwe toekomst opbouwen hier in Nederland.

Op maat en smaak gemaakte kleding

Atelier PHI gelooft dat elke vrouw, met haar eigen maat en smaak, de kans zou moeten hebben om haar persoonlijkheid uit te drukken door middel van haar kleding. Door het kledingstuk wordt aangepast, creëert PHI kleding waarbij elk stuk uniek is. De kledingstijl van Atelier PHI zou je kunnen beschrijven als modern chic, maar dit kan veranderen: door elementen aan te passen aan ieders smaak, kan er een andere stijl ontstaan. De ontwerpen zijn minimalistisch en tijdloos en hebben mooie details, zoals bijvoorbeeld de kraag en manchet. Deze geven net een vleugje vrouwelijkheid aan de kleding. 

Het creatieproces 

Er zijn 7 stappen in het creatie process:

 1. Vrouw arriveert in het Atelier
 2. Ontmoeting met de maker
 3. Samen met maker de basisontwerpen passen
 4. Keuzes maken op het gebied van model, details zoals de kraag, stof, kleur, fournituren
 5. De maker meet haar maten op
 6. De maker gaat het kledingstuk creëren
 7. Het kledingstuk kan worden opgehaald of worden bezorgd

De Collectie

De huidige collectie van Atelier PHI bestaand uit jurken, broeken, blousen en tops. Tot nu toe zijn er twee ontwerpen per item. Het verschil in deze twee zit in de details: korte of lange mouwen, wijde of strakke pijpen, kraag of de manchet. De kleding wordt gemaakt van duurzame stoffen, zoals Tencel, gecertificeerd katoen of 'reststof'. Reststof wordt opgekocht van andere designers waar deze stof anders weggegooid of verbrand zou worden. PHI heeft het doel om stoffen zo dicht mogelijk bij huis in te kopen om zo lokaal mogelijk te produceren. Hierdoor zal co2 uitstoot vermeden worden.

Syrische ambacht

In atelier PHI kunnen vrouwen de persoon en hun verhaal achter hun kledingstuk leren kennen. De makers van de kleding van atelier PHI zijn echte ambachtslieden die veel ervaring hebben opgedaan in hun thuisland. Syrie was voor de oorlog tenslotte hét textielland van het Midden-Oosten. De kleding- en textielsector was de tweede grootste inkomensbron van het land en twintig procent van de beroepsbevolking werkte in deze industrie.

Deze Syrische ambachtslieden (voormalig vluchtelingen, nieuwkomers van Amsterdam), zijn open-minded, toegewijd en gepassioneerd over hun vak. Ze hebben het talenten en vakmanschap die we in Nederland ‘vergeten’ zijn. Door het creëren van werk, wil PHI deze ambachtslieden graag hoop, empowerment en onafhankelijkheid bieden en helpen in het opbouwen van een nieuwe toekomst in Nederland. In het Atelier komen de ambachtslieden direct in contact met Nederlanders, waardoor ze de Nederlandse taal kunnen oefenen en meer over de Nederlandse cultuur te weten kunnen komen.

Tot nu toe heb ik gewerkt met Fares Moussa, een getalenteerde ambachtsman uit Syrie. Hij is in 2015 naar Nederland gevlucht. Hiervoor heeft hij meer dan 10 jaar in het hoge segment van de mode industrie gewerkt. Hier heeft hij zijn professionele ervaring opgedaan. Hij is enorm gemotiveerd, heeft oog voor detail en streeft naar perfectie.

Doelgroep en positionering

De doelgroep waar Atelier PHI zich op richt zijn de vrouwelijke ‘kosmopolieten’. Een onafhankelijke wereldburger die bewust in het leven staat. Ze is ambitieus, heeft een goede opleiding en werkt meer dan 30 uur per week, want carrière is belangrijk. Ze werkt al een tijd in het bedrijfsleven en is de ladder aan het beklimmen. Ze staat bewust in het leven en probeert zo ook te leven. Ze houdt zich bezig met duurzaamheid: haar impact op mens en milieu. Qua kleding: Zij houdt van mode en wil altijd energiek en goed voor de dag komen. Ze kleedt zich in stijl naar haar werk, maar ook privé ziet er ze goed uit. Ze is zelfbewust en met haar kleding straalt ze zelf vertrouwen uit. Bij de koop draait het uiteindelijk om de pasvorm en de kwaliteit. Ze geeft meer uit aan kleding dan de gemiddelde Nederlander.

Hier speelt Atelier PHI op in. Dit zijn de toekomstige retailprijzen van de op maat en smaak gemaakte vrouwenkleding in Amsterdam:

 • Top: €79,95
 • Blouse: €139,95
 • Broek: €179,95
 • Jurk: vanaf €219,95

Het Atelier

Het atelier is meer dan een werkplaats of winkel zijn. Het is een plek waar mensen en culturen samenkomen en in elkaar overvloeien. Mensen worden geprikkeld door een vernieuwe combinatie van elementen uit de Westerse en Arabische cultuur. Er zal een onstpannen sfeer hangen, waar er tijd is voor oprechte aandacht voor de ander en creativiteit op zijn vrije loop kan gaan. Daarbij zal de ambacht van kleding zichtbaar worden.Het atelier is gevestigd in hartje Jordaan in Amsterdam: 3de Looiersdwarsstraat 9.

 

Profile picture for user philine_84627
Philine
Auteur
Ik ben Philine, 28 jaar en ik woon in Amsterdam. Na mijn studie Economie & Bedrijfskunde en 2 jaar gewerkt te hebben in marketing bij een consumentengoederen multinational, heb ik besloten om mijn hart te volgen en Atelier PHI te starten.

De origine van Atelier PHI gaat terug naar de tijd dat ik in China woonde. In China heb ik het ontwerp proces van kleding op de stoffenmarkt ervaren, wat ik fantastisch vond, maar ook de enorme (negatieve) sociale en milieu impact van de huidige mode industrie. Naar mijn idee komt dit onder andere door de disconnect tussen de maker en de koper van een kledingstuk. Atelier PHI wil maker en koper weer aan elkaar verbinden en hierdoor kopers weer de ambacht van kleding laten beleven en de makers (voormalig vluchtelingen) een kans te bieden om hun vak hier in Nederland uit te oefenen. Atelier PHI wil laten zien dat de makers echte ambachtslieden zijn, over de juiste talenten en ervaring beschikken, maar ook wie ze als persoon zijn. Hiermee hoop ik hen te helpen met het opbouwen van een nieuwe toekomst in Nederland.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social