Artinato Nederland 

Kurk een duurzame keuze voor een minimale ecologische footprint
Showroom kurkproducten

Met de verkoop van kurkproducten wil Artinato bijdragen aan een zo klein mogelijk ecologische footprint en aan een duurzaam klimaat.

De kurkproducten zijn een duurzame, natuurlijke vervanger voor milieubelastende producten. Ons doel is bijdragen aan het gebruik van duurzaam, natuurlijk en recyclebaar kurk, het vergroten van kennis over kurk en de voordelen van het gebruik van kurk voor het milieu.    

Wij verkopen alles voor kurkwanden: kurk wandpanelen, -tegels, -behang. Daarnaast kurkvloeren en kurkaccessoires. Ook zijn we gespecialiseerd in kurk maatwerk: logo's, land- en wereldkaarten, muuraccessoires, prikborden en gepersonaliseerde kurk producten.

Een kurkvloer is een duurzaam alternatief voor kunststof vloeren zoals pvc-, vinyl- en laminaatvloeren. Kurkvloeren isoleren en dempen het geluid. 

Kurk wandpanelen, als isolatie voor binnen-, tussen- en buitenmuren, is een milieuvriendelijk alternatief voor glaswol, piepschuim, wandtegels, houten panelen en behang.

Kurktextiel is een vegan alternatief voor leer en Peta approved. Kurktextiel wordt veel gebruikt voor accessoires zoals kurk tassen, portemonnees en zelfs voor kleding, meubels en schoenen. Het looien van leer is zeer belastend voor het milieu. Kurk heeft dezelfde eigenschappen als leer. 

Onze kurkproducten worden in Portugal geproduceerd, het kurkland bij uitstek. We kiezen bewust voor Portugees kurk met een hoge standaard kwaliteit. De lonen liggen op niveau en de arbeidsomstandigheden zijn goed. Portugal heeft zijn naam hierin hoog te houden; 15% van de bevolking is werkzaam in kurk. In eigen atelier verwerken wij ook halffabrikaten tot eindproduct. We kennen het verhaal achter de kurkproducten en bezoeken de ateliers in Portugal.

Door de vraag naar kurk worden kurkbossen onderhouden. Dit proces levert een actieve bijdrage aan de klimaatbeheersing.

Kurkbomen absorberen meer CO2 Voor kurk worden geen bomen gekapt. De kurkbast wordt door vakkundige ambachtsmensen met hand verwijderd. Een kurkeik zonder bast neemt significant meer CO2 op dan een kurkeik met bast. Nadat de kurkeik van zijn bast is ontdaan groeit er weer een nieuwe dikkere bast aan, die in zijn groeiproces nog meer CO2 opneemt. Dit proces herhaalt zich iedere keer na de oogst, met een steeds dikker wordende bast, de CO2 opname is navenant meer.

De gemiddelde leeftijd van een kurkeik is 150 jaar. De eerste keer dat de kurkeik van zijn bast wordt ontdaan is bij 25 jaar. Daarna 1x in de 9 jaar. De sterk verhoogde CO2 opname kan in de levenscyclus van de boom jaar zeker 10-12 keer herhaald worden. Als we dit afzetten tegen kurkeiken die niet ontdaan worden van hun bast is de conclusie dat de CO2 opname bij deze kurkeiken vele malen groter is. 

Daarom is het belangrijk dat de kurkbossen onderhouden worden. Daarnaast behoren de kurkbossen tot de belangrijkste bossen, in de landen rond de Middellandse Zee en Noord Afrika, qua biodiversiteit. Er leven ontelbare dieren (ook bedreigde dieren zoals de Iberische Lynx, Iberian Imperial Eagle, Barbary hert), plantensoorten, micro-organismen en schimmels. 

Vegan kurkproducten in plaats van leer Door geen leer te gebruiken, vindt er minder dierenleed plaats en wordt het milieu minder belast doordat het looien van leer afneemt.

Kurk verzamelen voor upcycling Wij stimuleren bedrijven en particulieren om kurk te verzamelen en bij ons in te leveren. De verzamelde kurken gaan naar Corkcirculair. Zij upcyclen de kurken tot bijvoorbeeld kurkgranulaat. Dit gebruiken wij als vulling voor onze yogakussens en krukken.  Meer informatie www.kurkverzamelen.nl Hiermee dragen wij bij aan een circulaire samenleving. 

#hetbosvandetoekomst Elk jaar doneren wij 1% van de winst aan het project #hetbosvandetoekomst dat zich inzet voor het behoud van de kurkbossen.   

Profile picture for user info_6
Odette
Auteur
Ik ben Odette. Sinds 2015 woon ik op de Utrechtse Heuvelrug; een prachtige natuurlijke omgeving.

Ik ben een bevlogen ondernemer, die besmet is met het kurkvirus. Ik heb een bedrijf in duurzame kurkproducten: Artinato. Buiten het feit dat kurk een fantastisch mooi natuurproduct is, draagt het bij aan een duurzamere wereld.
Ik wil mensen bewust maken dat er betere materiaalkeuzes zijn, die een minder grote footprint op deze aarde achterlaten. Met passie vertel ik het verhaal achter kurk en denk ik graag met klanten mee om tot de meest creatieve, duurzame en juiste keuzes te komen.
Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden