AFVALBOX 

Duurzame afvalbak

De meest duurzame afvalbak van Nederland, welke zelf nooit afval wordt.

In het belang van ons leefmilieu gingen wij afval scheiden maar konden daarvoor op de markt niet de juiste afvalbakken vinden, welke ook weer bij ons interieur moesten passen. In ons kantoor en onze werkruimte waar wij foto's bewerken en afdrukken op alle gewenste materialen stonden dozen en zakken met gescheiden afval in het zicht. Hiervoor moest een representatieve moderne oplossing worden bedacht, mede omdat onze klanten ook in deze ruimten komen.

Industriële verpakking, welke speciaal is ontwikkeld om kosten en milieu te besparen, bleek na een door mij bedachte aanpassing uitermate geschikt te zijn voor het maken van afvalbakken om afval te kunnen scheiden, Dit is inmiddels ook al in de praktijk bewezen; Gelijksoortige bakken hebben wij al jaren in gebruik voor de opslag van papierrollen voor onze printers. Het idee was visuele eenheid in onze werkruimten. Door de aanschaf en het ombouwen van de nieuwe afvalbakken, waarvan de kwaliteit mij inmiddels bekend was, is het mij gelukt om meer visuele eenheid in de werkruimte te creëren.

Eenmaal bij ons zelf geplaatst kregen wij veel positieve feedback van onze klanten. Dit gaf mij de inspiratie dit verder uit te bouwen. Inmiddels is er een website en een promotiefilmpje gemaakt en ben ik naast mijn beroep als fotograaf/illustrator bezig deze afvalbakken in de markt te zetten. Om meer bekendheid te krijgen probeer ik relevante informatie over deze afvalbakken in de media en vakliteratuur van bepaalde doelgroepen te plaatsen. Daar waar wij de afvalbakken hebben geplaatst blijkt dat we via die locaties regelmatig positieve feedback ontvangen. Tevens komen hier ook weer nieuwe opdrachten uit voort. Ook het zien en voelen is een belangrijke factor om klanten te inspireren wat betekent dat we ze ook op beurzen gaan presenteren en proefplaatsingen in openbare ruimten willen gaan doen. 

De afvalbakken zijn vervaardigd uit zevenlaags verlijmd Kraftliner karton en door hun basis constructie oersterk. Deze afvalbakken worden nu al op diverse locaties gebruikt voor verschillende afvalstromen. Bijvoorbeeld in de vorm van een stand alone afvalbak of als een milieulstraatje in een kantoor, school of openbare ruimte. Zo heeft bijvoorbeeld een milieustraatje het voordeel dat er geen prullenbakken meer bij/onder bureau's behoeven te staan. De medewerkers zijn verplicht te lopen als zij afval hebben op hun werkplek, wat ook weer ergonomisch verantwoord is.

De kanalen welke ik gebruik en verder in wil zetten om mijn afvalbakken te verkopen zijn: via internet, social media en gedrukte media waar ik contacten zoek met de facilitaire afdelingen van bedrijven, organisaties en het MKB. Zo hebben wij inmiddels een vooraanstaande Universiteit als klant mogen verwelkomen, welke na een uitgebreide test van mijn product inmiddels dus twee grote opdrachten heeft geplaatst. Verder wil ik via deze media, naast de scholen welke ik al heb voorzien van afvalbakken, nog meer scholen gaan benaderen, om ook de jeugd bewust te leren omgaan met het milieu. Als de afvalboxen kunnen leiden tot betere afvalscheiding op school dan ​is dit ​weer een mooie stap in de goede richting voor de wereld van morgen. 

Zie hieronder de technische omschrijving en de milieuaspecten van mijn product.

De afvalbakken kenmerken en onderscheiden zich door de volgende eigenschappen:

* Trendy uiterlijk en een natuurlijke uitstraling

* Afmetingen: 370 x 370 mm en hoog 260 tot 1200 mm

* Volumes: variërend van 20 tot 150 liter

* Materiaal: meerlagig Kraftliner, klimaatvast verlijmd

* De basis box bevat diverse keurmerken: Hoogste UN-keurmerk, Resy toegelaten, FSC, OK biobased  

* Invallend deksel geeft een glad buiten oppervlak

* Eenvoudig te openen en te sluiten

* Gemakkelijk hanteerbaar door afgeronde hoeken

* Hoge drukweerstand bij stapeling tot wel 400 kg

* Optimaal volumegebruik bij transport/opslag

* 100% recyclebaar

MILIEU EN DUURZAAMHEID

Onze afvalboxen zijn gemaakt van mono materiaal kraftliner, dit is een ´virgin´ en zuivere papiersoort welke afkomstig is van bomen, alles FSC goedgekeurd, de bomen worden dus herplant. Dit kraftliner maakt dat de boxen zeer geliefd zijn voor recycling doeleinden, omdat de vezels nog lang zijn. Daarnaast is de grondstof zuiver, zeer sterk en vrij ongevoelig voor vocht (het gedraagt zich nog als hout). De lijm is een voedsel goedgekeurde versie. De productie van de boxen is schoon, vrijwel zonder CO2 emissie. De enige avalstoffen zijn stukjes stansafval welke weer gerecycled worden. De boxen zijn CO2 negatief. In feite is voor het uiteindelijke eindproduct meer CO2 uit de lucht genomen dan neutraal. (de CO2-opname, de carbon footprint, is ongeveer: 8,30 – 0,75 – 0,30 = 7,25 kg CO2 / kg). Het begint bij de grondstof, de boom. Een boom haalt 8,3 kg CO2 uit de lucht voor iedere kg hout. Ter vergelijking: de productie van een kg metaal geeft een emissie van 3,2 kg CO2 / kg. De omvorming van hout naar papier Kraftliner geeft wel een emissie van CO2 maar is zeer beperkt. De papierindustrie plant meer bomen dan zij oogst. Met de opname van CO2 door die bomen wordt de emissie van de productie grotendeels geneutraliseerd, maar dat rekenen we even niet mee. De CO2 emissie vrijkomend door de omvorming van hout Kraftliner zit op max. 0,75 kg CO2 voor een kg papier. De CO2 emissie vrijkomend door de omvorming van Kraftliner naar de box, als eindproduct, zit rond de 0,30 kg CO2 voor 1 kg papier. Na gebruik kan het nog vele malen hergebruikt worden, daarna volgt diverse malen recycling als papier, totdat de vezels te kort worden. Dan is de bio industrie of verbranding met warmte opbrengst een mooie milieu vriendelijke oplossing. Daar zal dan wel weer een deel  CO2 vrijkomen.

Zo wordt een natuurproduct wat milieuvriendelijk is verwerkt ingezet om ook nog eens het milieu te sparen. Na jaren van gebruik is de afvalbak 100% recyclebaar.

Profile picture for user info_84539
Arjon
Auteur
Biografie van Arjon Groeneweg.

Opleiding/carrière:
Ik ben, hoger technisch opgeleid en als zelfstandig ondernemer, afkomstig uit de architectuur, reclame en vormgeving. Ik hou me momenteel bezig met fotografie, illustraties, fotobewerking en video. En sinds kort ook met de door mijzelf ontworpen afvalbakken, welke ik in de markt aan het zetten ben.

Ik woon/werk vanuit Maasdam, een dorp onder de rook van Rotterdam.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social