AFRIEK 

AFRIEK draait om gelijkwaardigheid, duurzaamheid en authenticiteit.

Door de lens van de mode toont AFRIEK al het moois dat schuilt in interculturele samenwerking, van wederzijds respect tot unieke kleding.

AFRIEK zelf is een voorbeeld van zo’n samenwerking. Ze werd in 2013 geboren tussen twee plekken, Kigali en Amsterdam. Inmiddels is AFRIEK uitgegroeid tot een transnationaal collectief met ontwerpers, kleermakers en katoenproducenten uit Nederland, Rwanda, Tanzania, Nigeria, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bij AFRIEK willen we een voorbeeld zijn. Een voorbeeld voor gelijkwaardigere manieren van samenwerken tussen authentieke mensen. Voor dialoog tussen contrasterende culturen. Het beeld dat Afrika, haar landen en haar mensen geholpen moeten worden, overheerst nog steeds. AFRIEK helpt mee de relatie tussen Afrika en het Westen te dekoloniseren en bouwt betekenis- en respectvolle relaties. Niet voor, maar mét alle deelnemers.

DE HELE KETEN GELIJKWAARDIG EN DUURZAAM

De t-shirts en jurken van AFRIEK kennen een zo eerlijk en duurzaam mogelijk productieproces. De kleding begint als biologisch katoen in Tanzania, bij een coöperatie van lokale katoenboeren. De coöperatie garandeert de boeren en hun families een afname van hun katoen en dus een stabiel inkomen. Er worden op het land geen gifstoffen gebruikt en de boeren krijgen een opleiding in crop rotation, dat zorgt voor verrijking van de grond in plaats van uitputting.

Het katoen reist vervolgens naar een lokale textielfabriek in Rwanda, waar het katoen wordt geweven tot stoffen en geprint. Het ontwerp voor de prints komt voort uit een samenwerking tussen een Rwandese kunstenaar en een Franse printontwerper.

De laatste stap vindt plaats in het kleermakersatelier in Kigali: hier maken de kleermakers die al jaren met AFRIEK werken de jurken. De werkstandaarden in het atelier gaan verder dan een eerlijke beloning en goede werkomstandigheden voor kleermakers. Een gelijkwaardige werkomgeving, met open gesprek en wederzijds leren, is de richtlijn.

DRAAG VERANDERING

Fast fashion is een product van onze tijd. Bij AFRIEK nemen we verantwoordelijkheid voor onze impact op mens en planeet. En bouwen we aan een gelijkwaardige wereld met ruimte voor verschillende, authentieke mensen. Want, geloven we, onze verschillen zijn onze kracht.

AFRIEK is niet perfect, maar we leren continu over duurzamere manieren van werken. Over gelijkwaardigere manieren van samenwerken. En over coole prints. Maak je ruimte in je kledingkast voor een kleurrijke print uit Rwanda, dan schep je ook ruimte voor bewuste en authentieke mode, en voor respect over de grenzen heen.

Draag bij aan verandering. Draag de verandering. AFRIEK.

Profile picture for user Kars Gerrits
Sivan
Auteur
Co-founder of Afriek. Start up company Afriek joins design with culture and craftsmanship. Cooperating with talented tailors in Central Africa, we create an inspiring collection of daring, hand tailored garments. A unique piece of fashion for every modern explorer.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden