ADS-spiegel bij Alzheimer 

Langer zelfstandig bij Alzheimer.

De ADS-spiegel is een spiegel die op een empathische manier ondersteunt in de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met Alzheimer.

De ‘ADS-spiegel’ is een spiegel die op een empathische manier ondersteuning biedt in de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met Alzheimer. Wanneer de gebruiker de tandenborstel pakt is er op of naast de spiegel een filmbeeld te zien waar de gebruiker zich aan kan spiegelen. In de zorg noemt men dit mirroring, het voordoen van handelingen. De spiegel ondersteunt de gebruiker in tandenpoetsen, wassen, afdrogen en haren kammen.

Met dit product hopen wij het welzijn van mensen met Alzheimer in een informele zorgsetting te behouden. Deze mensen zullen in de toekomst langer thuis blijven wonen en hebben niet altijd zorg om zich heen. De ADS-spiegel ondersteund in het behoudt van de algemene dagelijkse structuur op een empathische manier, door zich aan te passen aan de structuur van de gebruiker met vriendelijke communicatie. De spiegel zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven, en daarmee langer hun eigen waardige leven kunnen leiden.

video:https://vimeo.com/168913336

https://vimeo.com/676796110/1b4c8646b0

De aanleiding voor dit idee komt van de werkvloer. Naast product designer werk ik ook op een pg-afdeling met dementerende als verpleeg assistente. Gedurende mijn master deed ik onderzoek naar het verbeteren van het welzijn van mensen met Alzheimer in een informele zorgsetting. Op de PG-afdeling zag ik veel kleine handelingen die de zorg doet om iemand aan zijn eten / drinken te herinneren of het voordoen van handelingen om aan te zetten tot het zelf uitvoeren. Aangezien mensen in de toekomst langer thuis zullen blijven wonen is het hel belangrijk om na te denken over slimme producten die hun kunnen ondersteunen. Wanneer we alles over laten aan de mantelzorger zal dat te veel zijn.

We deden van 2019 t/m voorjaar 2021 user-experience testen met een werkend prototype in de badkamers van de mensen met Alzheimer zelf en hun verpleegkundige. Dit deden wij met Omring, De Drie Gashthuizengroep en Zorgcirkel. Vanaf 2022 heeft Zorgbalans zich bij ons aangesloten en mochten wij testen bij Vilans. 

Plannen: 2022 lancering ADS-thuis een app voor  mantelzorgers om snel de ADS-spiegel te testen.

2023 de ADS-sensor komt op de markt

2025 de ADS-Mirror (smartmirror) komt op de markt. 

Het verbeterd de zelfstandigheid van mensen met Dementie en ondersteund mantelzorgers en zorgpersoneel. 

Profile picture for user g.vangink_67164
Gerjanne
Auteur
Als productvormgever en verpleegassistente maakt Gerjanne van Gink de crossover tussen design en zorg. In haar master studie deed ze onderzoek naar het verbeteren van het welzijn van mensen met Alzheimer. Voor deze groep mensen werd een collectie 'Empathy products' ontwikkeld om hun zelfstandigheid te verlengen. Haar werk is vaak sociaal en maatschappelijk gericht.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden