ADS-spiegel bij Alzheimer 

Langer zelfstandig bij Alzheimer.

De ADS-spiegel is een spiegel die op een empathische manier ondersteunt in de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met Alzheimer.

De ‘ADS-spiegel’ is een spiegel die op een empathische manier ondersteuning biedt in de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met Alzheimer. Wanneer de gebruiker de tandenborstel pakt is er op of naast de spiegel een filmbeeld te zien waar de gebruiker zich aan kan spiegelen. In de zorg noemt men dit mirroring, het voordoen van handelingen. De spiegel ondersteunt de gebruiker in tandenpoetsen, wassen, afdrogen en haren kammen.

Met dit product hopen wij het welzijn van mensen met Alzheimer in een informele zorgsetting te behouden. Deze mensen zullen in de toekomst langer thuis blijven wonen en hebben niet altijd zorg om zich heen. De ADS-spiegel ondersteund in het behoudt van de algemene dagelijkse structuur op een empathische manier, door zich aan te passen aan de structuur van de gebruiker met vriendelijke communicatie. De spiegel zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven, en daarmee langer hun eigen waardige leven kunnen leiden.

video:https://vimeo.com/168913336

De aanleiding voor dit idee komt van de werkvloer. Naast product designer werk ik ook op een pg-afdeling met dementerende als verpleeg assistente. Gedurende mijn master deed ik onderzoek naar het verbeteren van het welzijn van mensen met Alzheimer in een informele zorgsetting. Op de PG-afdeling zag ik veel kleine handelingen die de zorg doet om iemand aan zijn eten / drinken te herinneren of het voordoen van handelingen om aan te zetten tot het zelf uitvoeren. Aangezien mensen in de toekomst langer thuis zullen blijven wonen is het hel belangrijk om na te denken over slimme producten die hun kunnen ondersteunen. Wanneer we alles over laten aan de mantelzorger zal dat te veel zijn.

Op dit moment staan wij op het punt om een use-experience test te doen met een werkend prototype in de badkamers van de mensen met Alzheimer zelf. Om dit te realiseren bereiden wij een crowdfunding voor en schrijven in op subsidies. Daarnaast neem ik deel aan de Sustainable Healthcare challenge waar naast het winnen van een geld bedrag ook coaching is bij alle zakelijke en juridische aspecten die bij een start-up horen. 

Plannen: - Van prototype tot een verplaatsbaar in elke badkamer te plaatsen test opstelling ombouwen. -             Interactief en van een afstand te testen. - Testen op Hedonic value (emotie waarden). - Door ontwikkelen tot smart mirror. - Samenwerkingen zoeken met faculteiten als Data Science, en lectoraten 'Langer zelstandig thuis dementie.  - Door ontwikkelen tot smart product wat verkocht kan worden. - Verpleeghuizen of thuiszorgorganisaties om mee samen te werken. - Verkoopbaar product op de markt zetten.

Profile picture for user g.vangink_67164
Gerjanne
Auteur
Als productvormgever en verpleegassistente maakt Gerjanne van Gink de crossover tussen design en zorg. In haar master studie deed ze onderzoek naar het verbeteren van het welzijn van mensen met Alzheimer. Voor deze groep mensen werd een collectie 'Empathy products' ontwikkeld om hun zelfstandigheid te verlengen. Haar werk is vaak sociaal en maatschappelijk gericht.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 306 leden