Juryleden

Met trots presenteren wij de jury van de ASN Bank Wereldprijs 2019!

Ook dit jaar beslist een vakjury wie de winnaars worden van de ASN Bank Wereldprijs. De jury bestaat uit ondernemers en specialisten. Enthousiastelingen die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering. We stellen ze graag aan je voor!

Ynzo van Zanten - Juryvoorzitter

Ynzo is Chief Evangelist, en daarmee de storyteller, van Tony's Chocolonely. Voorheen legde hij met zijn bedrijf GreenInc. een brug tussen duurzaamheid, strategie en communicatie. Het één is volgens hem onlosmakelijk verbonden met het ander. Ynzo is daarnaast lange tijd coach en docent aan de Hogeschool van Amsterdam geweest, spreker en schrijver van verschillende luchtige boeken over duurzaamheid. Volgens Ynzo draait duurzaamheid om het doorbreken van gevestigde patronen om dingen op een betere manier te doen.

Ineke van Zanten - Algemeen jurylid

Ineke is mede oprichter van GreenWish en adviseert sociaal ondernemers, overheden en organisaties vanuit de gedachte dat elke verandering begint met een idee van één individu. 'Er is zoveel creativiteit en lef. Sociaal ondernemers laten het nieuwe zien, ze geven een glimp van de toekomst, en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. De ASN Bank Wereldprijs is een prachtig podium om je initiatief of onderneming te versterken. Waar ik op let bij de projecten is natuurlijk of het plan goed is en impact heeft. Maar meer nog ga ik letten op de mens en de drive achter het project. Mensen kleuren de wereld en passie is onmisbaar voor succes.”

Pieter Smeets - Algemeen jurylid

Pieter Smeets is hoofd marketing en communicatie bij ASN Bank. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de merkstrategie van ASN Bank, de corporate campagnes, klantgroei en nieuwe proposities. Vanuit zijn rol werkt hij dagelijks aan het vergroten van de bekendheid van duurzaam bankieren. Samen met zijn team ontwikkelt hij uitingen en activiteiten die laten zien op welke manier ASN Bank de samenleving verduurzaamt. In 2019 stond Pieter in de Adformatie Top 100 Beste Marketeers van Nederland.  

Marieke Eyskoot - Jurylid mens en samenleving

Marieke Eyskoot (1977) is duurzame mode- en lifestyle expert, en spreker en presentator. Ze zet stijlvol sustainable leven op de kaart. Haar moderne handboek ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ (al 15.000 exemplaren, én een internationale editie) staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en slimme manieren om bewustere keuzes te maken. Ze schreef eerder fair fashiongids ‘Talking Dress’, was medeoprichter van internationale beurs MINT en spreekt en presenteert regelmatig op (conscious) events. Ze stond herhaaldelijk in de Trouw Duurzame 100, in verschillende topvrouw-lijsten en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Voor veel media is ze de go-to-persoon over duurzame onderwerpen, en ze schrijft en praat graag over taboedoorbrekende issues, feminisme en vercommercialisering.

marieke eyskoot

Anna van Nunen - Jurylid mens en samenleving

Anna is op een missie om te zorgen dat de duurzame innovaties van vandaag, de norm van morgen worden. Hiervoor heeft ze Innofest opgericht: een organisatie die ondernemers helpt om hun prototypes goed te testen, op elf Nederlandse festivals. Dat werkt omdat festivals een soort tijdelijke mini-maatschappij’en zijn, met een eigen energie- en waterinfrastructuur, logistiek. En natuurlijk duizenden eindgebruikers van innovatie: de festivalbezoekers. Inmiddels hebben ruim 100 ondernemers hun prototype getest op één van de festivals van Innofest. Anna was in 2017 en 2018 onderdeel van de jonge duurzame top 100 (DJ100) en was één van de ondernemende talenten van het Financiële Dagblad.

Jessie Kroon - Jurylid natuur en milieu

Na haar studie Communicatiewetenschap raakte Jessie in de ban van plastic. Wat begon met een tag op social media mondde uit in een geheel nieuwe levensstijl, een boek en meerdere projecten die de wereld mooier maken. Samen met haar zus Nicky is Jessie oprichter van duurzaam projectbureau A new zero, bedenker van het Plasticdieet en auteur van het boek Het Zero Waste Project. Onlangs opende ze met haar zus de eerste zero waste lifestylestore van Nederland: SMIR (sustainable, minimalistic, inspirational, reusable).

Jasper Gabrielse- Jurylid natuur en milieu

Jasper is als mede-oprichter van Seepje deelnemer geweest van de ASN Bank Wereldprijs in 2014. Hoewel toen slechts bewapend met wat studiefinanciering, verkoopt Seepje inmiddels 11 natuurlijke was- en reinigingsproducten in zo'n 1400 winkels in Nederland en België. De verpakkingen zijn bekroond met de NL Packaging Award en een internationale Pentaward voor hun unieke ontwerp en duurzaamheid. Jasper zelf is dit jaar terug te vinden in de internationale Forbes 30under30 lijst en door het Financieel Dagblad benoemd tot één van de 50 grootste talenten van Nederland. 

jasper gabrielse

Faiza Oulahsen - Jurylid klimaatbescherming

Faiza Oulahsen strijdt als programmadirecteur bij Greenpeace op allerlei manieren tegen klimaatverandering. Vaak op de achtergrond door te lobbyen, internationale klimaatconferenties te volgen, publiekscampagnes te organiseren en onderhandelingen te voeren over klimaatbeleid. Soms op de voorgrond, met tv-optredens en spraakmakende acties. In 2013 kostte de strijd tegen olieboringen in het Noordpoolgebied haar tijdelijk haar vrijheid. Na een actie bij een boorplatform van Russisch olie- en gasbedrijf Gazprom werd ze twee maanden opgesloten in een Russische cel. Faiza trad in 2011 aan bij Greenpeace als een van de jongste campagneleiders van de internationale organisatie ooit. Daarvoor studeerde ze Politicologie en Internationale Betrekkingen.

Olof van der Gaag - Jurylid klimaatbescherming

Olof streeft als directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie naar 100% duurzame energie in Nederland, binnen één generatie. Hij was onderhandelaar aan meerdere tafels van het klimaatakkoord. Hij was hiervoor directeur Marketing & Campagnes van Natuur & Milieu. Op Energiepodium schrijft hij opiniestukken over het Klimaatakkoord en de energietransitie en hij is actief op Twitter @olofvdgaag.